Головне

Кубок України (жінки). У фіналі "Волинь" переграла "Сіверськодонеччанку"

19.12.2012 23:13 466 0

Луцька команда "Континіум-Волинь-Університет" вдруге поспіль стала володарем Кубку України з волейболу серед жінок.

Cклад "Фіналу чотирьох" повторив минулорічний, але картина була іншою. Дежа-вю було неповним передусім через те, що дві найсильніші команди країни за підсумками минулого сезону - "Хімік" і "Волинь" - зустрілися вже у півфіналі.

Як показав подальшій перебіг подій, це був достроковий фінал.

День перший. Півфінал

"Хімік" - "Континіум-Волинь-Університет" - 1:3

Це була двадцята зустріч жіночих волейбольних команд Южного та Луцька за два останні календарні роки. У 11-ти з 19-ти матчів перемагав "Хімік", в тому числі й у шести з десяти, які гралися у Южному.

Наставники не здивували складами. На майданчик вийшли волейболістки, які довгий час награвалися у старті. І почав "Хімік" потужно - 4:1. Богуслав Галицький вирішив відразу ж взяти тайм-аут. Але навіть 5:1 не збентежили луцьку команду. Розстановку на подачі Олени Туркули "Хімік" програв - 0:4. До першої перерви - 7:8. До другого технічного тайм-ауту вдвічі більше - 14:16. Господарки ніяк не могли впоратися з атаками Інни Молодцової з другої зони.

Яскравий перший темп від Юлії Шелухіної, що замінила тезку Герасимову, дві атаки Дар'ї Степановський, плюс ейс тієї ж Шелухіної, і "Хімік" заробив позитив у вигляді мінімальної переваги. У таких матчах будь-який розіграш на вагу золота. 19:18. Марина Захожа утримала відрив - 20:19. Але найшла коса на камінь. Кінцівку підопічні Сергія Голотова програли. Тут і два дотики сітки і серія промахів у нападі. 20:24. Тут до речі спрацював перший темп Ірина Трушкіна, вибачте за каламбур, чи не вперше в матчі. Але партія втрачена.

А ось 0:5 на старті другої партії це показник. І показник негативний для "Хіміку". Але, здавалося б логічний в такій ситуації тайм-аут Сергій Голотов не брав, він намагався змінити гру замінами: на позиції зв’язуючої  вийшла Тетяна Хилюк, в "діагональ" - Ольга Савенчук. Вона ж і "розмочила" рахунок. Партнерки додали - 4:5. Але до перерви - 4:8. Початок не дуже-то багатообіцяючий для господарок. Але на позначці "13" Луцьк зупинився, точніше його зупинив "Хімік". Розрив мінімальний - 12:13. Довгий розіграш з обопільними шансами завершив потужний перший темп Ірини Трушкіної - м'яч влучив у голову зв’язуючої Алли Політанської. Випадково, звичайно (Ірина принесла вибачення), але цей короткий нокдаун символізував перелом. 16:13 - красива комбінація з швидким переводом на край завершилася потужним ударом Дар'ї Степановської. На подачі Трушкіної "Хімік" досить упевнено розібрався з атаками луцької командою - "Волинь" підписала капітуляцію. 25:16. 1:1 - це вже цікавіше.

У третій партії "Хімік" вів і 16:12, і 20:17, але знову, як і в першій партії, програв кінцівку. Знову схибила атака - підопічні Сергія Голотова не справлялися з блоком суперника, а самі не змогли "перекрити" йому кисень. Інна Молодцова "блок-аутом" вивела свою команду вперед – 22:21, і "Волинь" свого не упустила. Олена Туркула завершила партію атакою з третьої зони. 25:22.

В четвертій партії, програючи 14:16, "Хімік", здавалося, перевернув гру - дві атаки Дар'ї Степановський, ейс Юлії Шелухіної, яка вибила суперника з прийому в цій розстановці, а потім і атака Марини Захожої з важкої ситуації з 2 по 2. Все це, а також рахунок 18:16 говорили про те, що "Хімік" контролює матч. Щільна кінцівка. Дуже своєчасний одиночний блок Шелухіної, який начебто мав надати імпульс на фінішному відрізку. 23:21. Але... "Хімік" знову програв в кінцівці - втретє за день. При рахунку 23:24 господарки не змогли добити м’яча, а волинянкам успіх принесла проста перекидка Алли Політанської у кут майданчику, з якої суперник не впорався. Як результат програш і втішний фінал для "Хіміка", та виграш і головний фінал для "Волині".

День другий. Фінал

"Сіверськодонеччанка" - "Континіум-Волинь-Університет" - 0:3

У фінальній зустрічі "Сіверськодонеччанка" поступилася суперницям у всіх без винятку компонентах. Так, перестріляти в атаці лучанок непросто, однак "Сіверськодонеччанка" в останні роки (і в поточному сезоні в тому числі) славилася відмінною тактичною подачею й організованим блоком. Чималу частку очок вони вигравали завдяки саме цим елементам, компенсуючи не саму ефективну гру в атаці.

Але вдруге у сезоні (вперше - у грі з "Хіміком" у чемпіонаті) у волейболісток не вдалося нічого. Спершу дав збій прийом. І якщо Марковська провела далеко не найкращу свою гру, то інші не приймали зовсім. Прийом на 2-й або 3-й метр змушувала Дегтярьову крутитися. А нападникам - те й діло забивати відведені м'ячі. Не краще діяли волейболістки "Сіверськодонеччанки" і в захисті.

Найприкріше, що і "Волинь" то грала далеко не блискуче. Андрусенко розпочала забивати тільки в третій партії, Туркула (на відміну від півфінального поєдинку) не проявила себе на блоці, а загроза від Юлії Молодцовой виходила хіба що при виконанні подачі. Тобто в завершальній стадії відповідальність на свої плечі звалили добре знайомі всім Інна Молодцова та Ганна Довгополюк. Чудову гру провела і зв’язуюча Алла Політанська. Але й цього вистачило для завоювання "Волинню" другого кубку поспіль.

За підсумками "Фіналу чотирьох" були визначені кращі гравці в окремих номінаціях:

MVP – Інна МОЛОДЦОВА ("Континіум-Волинь-Університет")

Краща зв’язуюча – Алла ПОЛІТАНСЬКА ("Континіум-Волинь-Університет")

Кращий захисник – Ганна ЛІСЄЄНКОВА ("Сєвєродончанка")

Краща атакуюча – Надія КОДОЛА ("Хімік")

Краща блокуюча – Олена ТУРКУЛА ("Континіум-Волинь-Університет")

Прес-служба ФВУ за матеріалами vc.khimik.com.ua та sever-volley.at.ua.

Коментарі ()