Головне

Тренери легкоатлетів викриті у фінансових махінаціях

14.09.2012 10:21 785 0

Скандал зі збірною України з легкої атлетики набирає обертів.

Одразу після Олімпіади спортсмени звернулися з відкритим листом до чиновників, в якому звернули увагу на жахливі умови підготовки до Олімпіади. На підставі цього була створена спеціальна комісія, яка й виявила нецільове використання коштів керівниками національної збірної України з легкої атлетики, виділених на підготовку спортсменів,

зокрема на підготовку до Олімпійських ігор. За результатами перевірок було виявлено наступне:

- За документами керівництва штатної національної збірної, з квітня 2011 року по червень 2012 року збірні з легкої атлетики проводили навчально-тренувальні збори на базі Центру підготовки армійських спортсменів Російської Федерації у російському місті Кисловодськ. Всього за цей час було проведено 10 зборів, на які було витрачено 3,5 млн грн.

Комісія вибірково перевірила деталі проведення одного збору, що тривав з 2 по 23 травня цього року. Держмолодьспорту надіслала відповідні запити до російських спортивних органів щодо подробиць проведення та витрат на ці збори.
У своїй відповіді державні структури Росії відзначили, що вся база цього центру була перевезена, а з 27 березня 2012 року сам центр був розформований.

"Немає такого закладу, про який йшлося в документах", - заявив Сафіуллін.

Також згідно з відповіддю російських органів влади, ще під час існування цього центру розрахунки за оренду житлових приміщень, спортивних комплексів тощо проводились у російських рублях, натомість, як вказали у документах українські функціонери, розрахунки з цим центром проводились в американських доларах.

Крім того, виявилося, що на цих зборах у Російській Федерації спортсмени мешкали не на базі, як йдеться в документах, а в приватному секторі. Також, за словами спортсменів, жодні спортивні споруди центру насправді не орендувались. І мова йде лише про один навчально-тренувальний збір з 10-ти. Також згідно з наданими керівництвом збірної документами, на зборах у Кисловодську були 36 спортсменів. Натомість, за даними Сафіулліна, 12 з цих 36 точно перебували в Україні і не перетинали кордон.

Стосовно скарг легкоатлетів на умови перебування на навчально-спортивній базі олімпійської підготовки "Святошин", спецкомісія виявила, що під час зборів на харчування спортсменів насправді буда витрачена лише частина коштів, зазначених у документах. Стосовно тренувального збору в Ялті. Перевірка виявила неповне використання коштів на потреби спортсменів, а багато необхідних документів щодо використання коштів під час цього збору взагалі відсутні.

Комісія порекомендувала голові Держмолодьспорту Равілю Сафіулліну передати до правоохоронних органів для відповідного реагування матеріали виявлених фактів фінансових порушень, вчинених тренерами збірних з легкої атлетики під час проведення навчально-тренувальних зборів і змагань.

Також комісія порекомендувала достроково розірвати контракти та звільнити з посад:

- державним тренером і першим віце-президентом Федерації легкої атлетики Валерія Олександрова - за неналежне виконання посадових обов'язків та порушення пункту контракту про відповідальність за доцільне та економне використання коштів, виділених на спортивні заходи;

- головного тренера і віце-президента федерації Олександра Апайчева - за неналежне виконання посадових обов'язків та порушення пункту контракту про контроль за діяльністю тренерів та спортсменів збірних команд;

- старшого тренера Костянтина Степанцова - за неналежну організацію навчально-тренувальних зборів та змагань і підробку документів; - начальника команди Руслана Руссу

- за неналежну організацію навчально-тренувальних зборів і змагань та підробку документів. Водночас, Сафіуллін сказав, що цей звіт про роботу комісії є попереднім.

Згідно з ним пропонується продовжити перевірку до 5 жовтня, пише УНІАН.

Коментарі ()