Головне

Марафонець Барановський звинуватив керівництво федерації у продажу місць на Олімпіаду

12.07.2012 10:54 653 0

В українськiй легкiй атлетицi почався гучний скандал, бо на Iграх в Лондонi Україну представлятимуть не найсильнiшi марафонцi.

Про це заявив один з найкращих спортсменів країни в цьому виді легкої атлетики Дмитро Барановський.

Україна має квоту у три місця на Олімпіаді і п'ять бiгунiв пробiгли 42 кiлометри з олiмпiйським нормативом (2 години 15 хвилин і менше): Олександр Сiтковський (2 години 9 хвилин), Iван Бабарика (2.11,41), Дмитро Барановський (2.12,05), Олександр Матвiйчук (2.12,53) i Вiталiй Шафар (2.14,32).

Однак нi Барановський, нi Матвiйчук у збiрну не потрапили. Зате на Олiмпiаду їде Вiталiй Шафар, який бiжить на двi хвилини довше.

"У положеннi про вiдбiр на Олiмпiаду було написано: двох найкращих беруть за пiдсумками чемпiонату України i ще один потрапляє на Iгри за найкращий результат", - каже Барановський.

"Я не не брав участi в чемпiонатi України, бо на той момент я мав найкращий результат в Українi (2.12,05) i мiг не бiгти на чемпiонатi. Якби менi сказали, що на цьому змаганнi вiдбиратимуть трьох, то я б приїхав. А який сенс змагатися, якщо за положенням я проходив на Iгри з найкращим результатом?", - дивується спортсмен.

За словами Дмитра, до того ж він уклав контракт з японцями на участь в їхньому марафонi і не мiг плюнути на цю угоду, знаючи, що з вiдбором у нього все гаразд.

"Тут питання не в тому, що я не брав участi в чемпiонатi України. Навiть якби я мав час 2.10, мене б усе одно не взяли на Олiмпiаду", - переконаний він.

"Менi в приватнiй розмовi сказали, що моєї ноги на Iграх не буде. Як би швидко я не бiгав. У цiй ситуацiї найшла коса на камiнь. У мене з керiвництвом федерацiї особиста неприязнь. Це тягнеться ще з 2009 року, коли я дав iнтерв'ю i розповiв, що коїться в нашiй федерацiї i в нашому видi. Тому цей конфлiкт має логiчне закiнчення -- мене "вiдшили" зi збiрної", - скаржиться він.

"Та ситуацiя все одно незрозумiла. Якщо вже до мене така неприязнь, то на моє мiсце мали брати молодого Матвiйчука, у якого результат майже на двi хвилини кращий вiд Шафарового. Але беруть Шафара", - зазначив Дмитро.

"Розумiєте, якби в положеннi було написано: що на Олiмпiаду їдуть троє найкращих за пiдсумками чемпiонату України, не виникало б нiяких конфлiктiв. А ось цей припис щодо одного найкращого результату дав пiдстави для корупцiї. I я певен, що третє мiсце в збiрнiй продається. Або Шафар пiдписав контракт з Лiщуком i потрапив пiд його опiку, або було заплачено грошi. Не iнакше", - наголосив Барановський.

Він розмовляв з головним тренером збiрної України з легкої атлетики Олександром Апайчевим і той сказав, що результат Шафара -- нiякий, i в такiй ситуацiї на Олiмпiаду поїдуть два, а не три спортсмени -- Сiтковський i Бабарика.

"Але тишком-нишком ситуацiя змiнилася, i їде Шафар. Менi образливо не за себе, а за свого тренера Георгiя Трофименка, який мало не помер через цю ситуацiю. Вiн дуже переживав. Апайчев йому обiцяв, що вирiшить це питання на мою користь, але потiм прийняли пiдле рiшення взяти Шафара", - згадує він.

"У цю мить у Трофименка стався серцевий напад. Його госпiталiзували, вiн впав у кому, йому мiняли два клапани... Людину шкода, що втратила здоров'я через корупцiю i пiдлiсть", - цитує марафонця expres.ua.

Коментарі ()