Головне

"Хвороба" Євро-2012 пошириться на ЧС-2018?

15.06.2012 09:14 388 0
"Хвороба" Євро-2012 пошириться на ЧС-2018?

Сцени були шокуючими. Хуліганство повинно бути в минулому, але бойові дії на вулицях Варшави в день матчу Польща – Росія на Євро-2012 були нагадуванням, що "хвороба" футболу досі не вилікувана.

Перший великий турнір, який відбувається у Східній Європі, покорив багатьох своєю красою кольорів та чудового видовища на полі, але насильство між вболівальниками Росії і Польщі кинуло тінь на цю загальноконтинентальну подію. Незважаючи на те, що прояви хуліганства поки що сягають невеликих масштабів, ця проблема виявилася у центрі уваги по відношенню до 2018 р. - коли в Росії пройде найбільший футбольний спектакль планети, Чемпіонат світу.

"Російська преса, очевидно, дуже засмучена тим, що сталося", - розповів CNN спеціаліст з російського футболу Джеймс Аппель. "Те, як ситуація на Євро впливатиме на ставлення до ЧС-2018, не буде внутрішньою ініціативою Росії. Швидше  за все, цим займеться преса, УЄФА і міжнародна футбольна влада. Адже вже неодноразово так складалося, що Росія реагує лише на критику, яка приходить ззовні. В той же час, внутрішньодержавні вимоги залишаються нерозглянутими", - додав Аппель.

Джефф Пірсон, фахівець з футбольного хуліганства в  Університеті Ліверпуля, вважає, що російська влада повинна взяти на себе ініціативу у вирішенні цієї проблеми ще задовго до чемпіонат світу: "Вони повинні бути в змозі визначити  групи хуліганів у кожному російському місті, бо майже напевно ці групи прагнутимуть атакувати інших уболівальників, які приїдуть до Росії на Кубок світу. Це буде так само, як польські хуліганські групи напали на російських шанувальників у Варшаві", зазначив Пірсон для CNN.

"Найважливішим є те, що поліція в період від сьогодні і до 2018 року має можливість визначити всі ці групи, уважно стежити за ними і попередити всі проблеми", - вважає фахівець з Університету Ліверпуля.

Проблема вибухнула ще у першому матчі Росії, в день відкриття турніру минулої п'ятниці, коли чорношкірий гравець Чехії став жертвою расистських пісень росіян. Під час того ж матчу на чотирьох польських стюардів напали на стадіоні.

Насправді, це вже не перший раз, коли насильство зіпсувало чемпіонат Європи. У 1980 році, коли турнір відбувався в Італії, матч між збірними Англії та Бельгії довелося призупинити через бої на трибунах. У 1988 році через насильство поліція заарештувала англійських, голландських і німецьких вболівальників. І на Євро-2000 близько тисячі англійських вболівальників були затримані після безладів в бельгійських містах Шарлеруа і Брюссель.

УЄФА неодноразово звинувачували в нездатності належним чином карати за хуліганство, але на цьому тижні керівний орган Європи з футболу оштрафував Російський футбольний союз на $ 149 000 і погрожував російській національній команді зняти шість очок у відборі до ЄВРО-2016, якщо ситуація повториться. Подібне рішення може бути прийняте знову після зіткнень фанатів до і після матчу Польща - Росія, коли поліція заарештувала 184 людини - 157 польських і 24 російських  шанувальників.

Аппель вважає, що події п'ятниці можна було попередити:
"Насильство було 100% передбачуваними", - сказав він. "Вже по умовах і ситуації, коли тисячі російських шанувальників приїхали до Польщі, можна було готуватися до потенційних проблем на стадіоні у Вроцлаві у п'ятницю під час матчу із Чехією".

"Реакція на події у Польщі була досить однозначною: ряд фанатів та групи ультрас поклялися помститися за скривджених співвітчизників. Тому  не важко було здогадатися, що на матч Польща - Росія проблем було не уникнути".

"Якщо б ви повернулися назад в часі і подивилися на відносини між Польщею і Росією, то неозброєним оком побачили б, що це свого роду дві вибухонебезпечні суміші", - додав Аппель.

Конфлікт у їхніх стосунках прослідковується ще з першої половини минулого тисячоліття. Пізніше, за Сталіна, під час Другої світової війни Польща була окупована Радянським Союзом. В ті роки Червона Армія жорстоко закатувала багатьох поляків, що заклало болючий відбиток у свідомості всього народу. Проте, марш у вівторок, який присвячувався Дню Росії, був санкціонований польською владою. Враховуючи складний історичний контекст між двома країнами, не було дивно, що події переросли у насильство.

Інший експерт, Джефф Пірсон, теж вважає, що хаос у Варшаві можна було попередити.

"Я не можу бути впевнений на 100%, оскільки я не був там, але те, що сталося у Варшаві, здавалося, було повним безладом", - сказав він CNN.

"Історичні напруженості зробили захід високоризикованим. Проблема не в тому, скільки було російських вболівальників у Варшаві: 10000 чи 20000. Просто хулігани розбилися на маленькі групи і змішалися з іншим натовпом. Від цього постраждали і прості вболівальники, що має стати предметом розслідування з боку поліції…Без сумніву, існують групи польських і російських уболівальників, які були присутні на матчі з метою створення конфлікту. Ми говоримо про відносно невелику кількість осіб, і потрібно, якщо можливо, виключити цю групу зі стадіону", - додав Пірсон.

Усередині стадіону перед стартовим свистком російські вболівальники розгорнули величезний транспарант з написом "Це Росія" - який деякі коментатори трактували як неонацистські символи. На ньому був зображений Дмитро Пожарський, російський князь, який очолював опір польсько-литовському пануванню в 17 столітті.

Це викликало ще одне знайоме питання, коли справа доходить до питання про футбол в Росії: наскільки легко відокремити футбол від політики?

"Це дуже важко, і я б сказав, що це є характерною рисою не тільки міжнародної футбольної спільноти, але і футбольної культури російських вболівальників", - сказав Аппель. "На середньостатистичній грі російської Прем'єр-ліги можна зустріти таку символіку, прапори,  гасла, банери і співи, які непогано підійшли б для націоналістичних маршів за межами футбольного поля. Тому інколи дуже важко відокремити футбольну культуру в Росії від націоналістичної".

"Але дискредитуючі дії влади і проблеми, які спостерігалися протягом першого тижня турніру, не повинні означати, що УЄФА несправедливо нагородило Польщу і Україну правом прийняти Євро. В цілому, якщо залишити осторонь проблеми з фанами у Групі А, переважна більшість шанувальників сприймає турнір у Польщі й Україні надзвичайно позитивно", - підкреслює  експерт.

Польська поліція заявила, що ті люди, які були помічені в актах насильства у вівторок, зовсім не були зацікавлені у футболі. Вона також повідомила, що більше половини мільйона чоловік відвідали матчі або  фан-зони, в той час, як число злочинних інцидентів було зовсім невелике.

Міністр спорту і туризму Польщі Йоанна Муха сказала, що хуліганські дії на Євро – це  "огида" і "сором", - і вона пообіцяла, що не допустить, щоб невелика меншість псувала "фантастичну" атмосферу на турнірі.

Кріс Мерфі, CNN.

Коментарі ()