Головне

FIFPro боїться проявів расизму в Україні і Польщі

18.04.2012 17:51 720 0

Провідним футболістам Європи загрожують образи на расовому ґрунті під час цьогорічного Чемпіонату Європи, що відбудеться в Україні і Польщі.

Таку думку висловив Тео ван Сеггелен, генеральний секретар Міжнародної федерації асоціацій професійних футболістів.

ван Сеггелен висловив також стурбованість тим, що закордонні вболівальники можуть мати проблеми з фанами команд-господарів турніру і за межами стадіонів. Він висловив думку, що Україна - не найкращий вибір для країни-господаря, і сказав, що деякі матчі відбудуться "невідомо де".

"Вважаю, цей чемпіонат не запам'ятається атмосферою - я в цьому впевнений на 100%. Україна - не ідеальне місце для проведення такого заходу", - сказав він.

FIFPro провела власне дослідження явища расизму, насильства і замовних матчів у Східній Європі, яке оприлюднили в лютому цього року. В ньому 10% всіх опитаних професійних футболістів сказали, що були жертвами насильства. У половині випадків - з боку вболівальників.

Ван Сеггелен, посилаючись на те, що 9,6% футболістів у тому регіоні стали жертвами расизму, висловив побоювання, що подібне чекатиме команди-учасниці Євро-2012 в Україні і Польщі.

"Треба сподіватися, що це [східноєвропейські фани, які вдаються до расизму і насильства] - не ті самі люди, які прийдуть на матчі у Польщі та Україні, бо тоді в нас буде справжня проблема", - сказав Ван Сеггелен.

Генеральний секретар FIFPro сказав, що вболівальники країн, які пройшли відбірковий етап чемпіонату, не становитимуть проблеми, а попередній чемпіонат Європи у Швейцарії та Австрії був, на його думку, просто фантастичний.

"Якщо більшість уболівальників будуть із цих двох країн [України і Польщі], тоді я не можу на 100% бути впевненим у тому, що чогось такого не станеться, навіть на стадіонах", - цитує Тео ван Сеггелена BBC Україна.

Коментарі ()