Головне

На львівських матчах Євро-2012 зароблять польські готелі?

13.03.2012 20:01 346 0
На львівських матчах Євро-2012 зароблять польські готелі?

Вболівальники, які приїдуть до Польщі на Євро-2012 не матимуть проблем із пошуком місць для ночівлі, до останнього моменту, тобто перед самим початком чемпіонату, такі місця можна буде забронювати.

У цьому запевняють польські організатори європейського футбольного свята, а за даними різних польських установ, частина вболівальників , які збираються на матчі в Україну, зокрема у Львів, ночуватимуть на території Польщі, бо їх лякають високі ціни на житло в українських містах.

Загальна ситуація

Приблизно мільйон вболівальників прибуде до Польщі на матчі Євро-2012. Половина з них ночуватиме на території цієї країни в середньому дві ночі. Для тих, хто збирається на урочисте відкриття чемпіонату до Варшави, свої послуги пропонують понад 100 готелів різного класу – як у самій столиці, так і в її околицях.

Рафал Росєяк, національний координатор з питань поселення під час Євро-2012, запевняє, що проблем із ночівлею для вболівальників не буде. Ціни як на Європейський Союз, каже він, помірковані: вартість одномісного номера в тризірковому готелі – 100-200 євро за добу. Втім, можна знайти й набагато дешевші варіанти.

У Варшаві буде організоване наметове містечко для 5 тисяч вболівальників, а в Ґданську, Познані і Вроцлаві – для трьох з половиною тисяч. Ціна за нічліг у спеціально облаштованому наметі – 112 злотих, тобто приблизно 25 євро. Порівнюючи польську ситуацію в готельній галузі з українською перед Євро-2012, Росєяк сказав, чому у Польщі менша проблема з поселенням вболівальників.

"У Польщі вибір однозначно більший. Бо у нас більше готелів, але крім цього на ситуацію з готелями вплинуло й те, що в Україні грають збірні країн із численним населенням – Німеччини, Нідерландів. Натомість у Польщі гратимуть збірні менш численних народів – наприклад греків або чехів", – зазначив Рафал Росєяк.

Він також зауважив, що польські організатори Євро-2012 проводили спеціальні коференції для представників готельного бізнесу. Під час таких конференцій наголошувалося на тому, що не варто на час чемпіонату встановлювати якісь космічні ціни, бо можна відлякати потенційних клієнтів.

Німці й данці воліють ночувати у Польщі?

Як розповів Рафал Росєяк, деякі вболівальники із західноєвропейських країн, на матчі, що відбуватимуться в Україні, доїжджатимуть із Польщі.

"У мене є інформація з нашого готельного сектора у східній Польщі, тобто з Любліна, Перемишля, Замостя, що там місця бронюють німці, данці, які збираються на матчі до Львова і які ночуватимуть у Польщі, а в Україну, до Львова, приїжджатимуть тільки на матчі", – сказав польський координатор з питань поселення під час Євро-2012.

Його слова підтвердив Славомір Щепаняк, адміністратор інтернет-порталу Eurohotele2012. Щепаняк спостерігає за бронюванням місць у готелях на території цілої Польщі. Він висловив переконання, що передусім у Польщі ночуватимуть вболівальники з Німеччини, які збираються на матч своєї збірної у Львові. Це спричинене тим, каже адміністратор, що багато німців добре орієнтуються у Польщі, бо не раз відпочивали на польських туристичних базах.

Проблему західноєвропейських вболівальників, які не ризикують ночувати в Україні, зауважила Gazeta Wyborcza. Зокрема, Футбольна Федерація Данії, повідомила газета, занепокоєна тим, що данська збірна не матиме підтримки своїх вболівальників у Львові. Щоб не допустити до такої ситуації, федерація розпочала спеціальну рекламну кампанію, в рамках якої заохочує вболівальників їхати до Польщі, а вже звідти доїжджати до Львова. Як пише газета, західні європейці вважають, що Польща як член ЄС, більш передбачувана держава, ніж Україна.

У Перемишлі половина місць уже заброньована

Те, що західноєвропейських вболівальників, які збираються на матчі до Львова, гостинно прийматимуть у Польщі, підтвердили в адміністрації двох міст – у Ряшеві та у Перемишлі. Хоч жодні футбольні матчі Євро-2012 тут не відбуватимуться, ці міста мають комплексні програми з обслуги вболівальників-іноземців.

Як розповів Міхал Солярський із відділу туризму й спорту Ряшівської міської адміністрації, на ряшівському летовищі, на вокзалі та в центрі міста діятимуть інформаційні пункти для вболівальників-іноземців. За його словами, ряшівські приватні перевізники організовують спеціальні автобусні рейси для вболівальників безпосередньо до Львова. Водночас Солярський спростовує чутки, що всі місця у ряшівських готелях вже зайняті.

А от із тисячі місць, які є в готелях і туристичних базах прикордонного Перемишля, половина вже заброньовані. Туристам із заходу тут обіцяють якісну обслугу, твердять зокрема, що німці зможуть порозумітися в Перемишлі своєю рідною мовою. За словами Вітольда Вольчика, речника Перемиської міського голови, під час Євро-2012 доїзд із Перемишля до Львова триватиме для вболівальників приблизно дві години. Для автобусів із вболівальниками на кордоні діятиме спеціальна смуга руху, яку обслуговуватимуть спільні польсько-українські групи митників і прикордонників, пише galsports.com за матеріалами "Радіо Свобода"

Коментарі ()