Головне

Григорій Суркіс: "Неадекватних фанів на Євро-2012 очікують жорсткі санкції"

04.08.2011 11:28 179 0

Неадекватних фанів на Євро-2012 очікують жорсткі санкції.

Про це заявив президент Федерації футболу України Григорій Суркіс.

Поведінку окремих груп фанів на трибунах стадіонів президент ФФУ  вважає у деяких випадках "неадекватною".

За словами Суркіса, небезпека, як правило, криється у недбалому використанні піротехнічних засобів, а також агресивній, провокаційній поведінці радикальних прихильників команд-суперниць.

Водночас він повідомив, що за ініціативи ФФУ у регламенті національних змагань передбачені доволі жорсткі санкції за протиправну поведінку на трибунах стадіонів. Причому вони можуть застосовуватися як до тих осіб, що безпосередньо вчинили правопорушення, так і до господарів поля, які не змогли запобігти таким діям.

Тим не менше, прояви насильства на українських стадіонах, на думку Григорія Суркіса, не носять систематичний характер, а відзначаються "хаотичними стихійними спалахами". У разі особливо небезпечних спалахів напруги у врегулювання ситуації змушені втручатися представники правоохоронних органів, повідомив він: "На жаль, стюарди не завжди в змозі самотужки і в межах своїх повноважень виконувати подібні функції".

Спалахи насильства на стадіонах як в Україні, так і в Польщі привертають увагу європейських ЗМІ. На думку спостерігачів, це є одним із викликів для двох східноєвропейських країн напередодні Євро-2012, поряд із будівництвом інфраструктури до футбольної першості.

Президент ФФУ повідомив, що в межах підготовки до чемпіонату Європи на вимогу УЄФА Верховна Рада нещодавно ухвалила, а президент Віктор Янукович підписав закон, згідно з яким уболівальників, яких буде затримано за хуліганство, судитимуть за прискореною процедурою прямо на стадіоні.

"Це відбуватиметься у спеціально відведеному приміщенні, де протягом доби винному і буде оголошено вирок", - пояснив Суркіс. Цей закон діятиме тільки під час Євро-2012, а також протягом 30 діб після фінального матчу  в Києві.

Покарання передбачатиме або внесення особи порушника до "чорного списку", що автоматично означатиме заборону у подальшому відвідувати матчі та інші заходи, пов'язані з футболом. Або ж - для  іноземців - депортацію з країни впродвж 24 годин без права на оскарження", - цитує Суркіса dw-world.de.

Коментарі ()