Головне

"Перший Національний" буде вимагати гроші за трансляції матчів Євро в барах чи ресторанах?

20.04.2011 18:55 360 0

Умови транслювання футбольних матчів під час Євро-2012 прописані в угоді Національної телекомпанії України та УЄФА.

Про це заявив у коментарі "Тижню" юрист інституту медіа права Ігор Розкладай, відповідаючи на запитання, чи потрібно буде барам чи ресторанам отримувати дозволи на трансляцію матчів.

"Якщо НТКУ є ексклюзивним транслятором футбольного чемпіонату, то він законно має право вимагати принаймні отримання дозволу від тих, хто хоче його ретранслювати. Проте умови цієї ретрансляції прописані в ліцензійній угоді НТКУ з УЄФА", - зазначив юрист.

Згідно із законом про авторське право, автор чи власник майнових прав має право створити будь-який режим користування його продукцією.

"В деяких закладах це право намагаються обійти шляхом трансляції лише зображення без звуку. У цьому випадку вони можуть не платити роялті за публічне сповіщення. Проте щодо Євро-2012 це не зовсім підходить. Оскільки суд може встановити, що коментарі можуть бути визнані як несуттєва частина авторського твору. Головне ж - картинка", - стверджує він.

На думку експерта, контролювати процес трансляції в публічним місцях (барах, ресторанах) НТКУ може різними шляхами.

"Неможливо поставити контролера в кожному барі. Для цього в суспільстві повинно бути відчуття дотримування законодавства. В даному випадку НТКУ скоріше можуть повідомити конкуренти. Втім, досить відомі бари чи ресторани, думаю, потурбуються про те, що отримати цей дозвіл. Однак, НТКУ може вимагати за це грошей. Втім, це знову ж таки прописано в генеральній угоді з УЄФА", - додав юрист.

Національна телерадіокомпанія України не прокоментувала Тижню умови договору з УЄФА.

17 вересня 2009 року УЄФА оголосила про укладення ексклюзивного договору з НТКУ про право трансляції Євро 2012 в Україні. Згідно з ним, "Першому національному" надається ексклюзивне право транслювати і висвітлювати трансляцію всіх 31 матчів чемпіонату, пише tyzhden.ua.

Коментарі ()