Головне

Євро-2012. Ультиматум

05.02.2011 12:04 275 0
Євро-2012. Ультиматум

Згідно статуту ФІФА, забороняється будь-яке зовнішнє втручання та вплив на діяльність футбольних федерацій. Ні для кого не секрет, що головні ініціатори звільнення діючого президента ФФУ Георгія Суркіса мають тісні зв'язки у провладних колах. Крім того, віце-премє'р, міністр інфраструктури Борис Колесніков не приховував власного негативного ставлення до пана Суркіса, як очільника ФФУ, натякаючи на необхідності його відставки.

Україна вже не вперше опиняється в епіцентрі скандалу, який кидає тінь на проведення Євро-2012.

На початку минулого року активно велась дискусія щодо плану "Б". Останній передбачав скорочення кількості українських приймаючих міст, залишивши тільки Київ та Донецьк. Також лунали й більш радикальні заяви, у тому числі, про передачу прав на проведення фінальної частини ЧЄ-2012 іншим господарям. Останньою краплею стало занесення представниками УЄФА львівського стадіону у спеціально створену "чорну" зону ризику, через суттєве відставання в термінах його зведення. На щастя, ситуацію вдалось владнати.

Не менший резонанс спричинили заяви колишнього чиновника футбольної федерації Кіпру Спіроса Марангоса восени минулого року.

Кіпріот раніше заявляв про наявність у нього беззаперечних доказів щодо корумпованості членів УЄФА при визначенні країн-господарів Євро-2012. Крім того, у пресі з'явились повідомлення, де йшлося про участь у тіньовій схемі "впливового українця". Підозра впала на того ж Григорія Суркіса.

Щоправда, пан Марангос потім спростував інформацію про причетність президента ФФУ, а згодом приніс офіційні вибачення перед футбольною асоціацією. При цьому, зрозуміти наміри кіпріота вкрай складно. Адже всі звинувачення на адресу УЄФА виявились не більше ніж просто гучними заявами.

Безперечно, кожен із перелічених скандалів негативно впливає на імідж України, як одного з господарів Чемпіонату.

Також це є своєрідним сигналом для інвесторів. Їх і так наразі небагато, проте й вони почнуть замислюватись над доцільністю та гарантіями безпеки фінансування українських проектів у рамках підготовки до Євро-2012.

З іншого боку, викликає подив надмірна публічність ультиматумів від УЄФА на адресу України. Адже всім і так відомо, що свято відбудеться "за будь-якої погоди". Яскравим доказом слугує презентація в Києві виконавчим директором УЄФА Мартіном Калленом кампанії з продажу квитків на матчі Євро за три дні до закінчення строку ультиматуму, який спливає тільки 4 лютого.

До всього, чому "китайське" попередження від Асоціації було максимально публічним? Невже не можна було домовитись без зайвої уваги громадськості?

Тим паче, напередодні глава держави тільки повернувся з форуму в Давосі, де доповідав про хід реалізації проекту "Євро-2012". Одного лише телефонного дзвінка або приватної розмови посадовця УЄФА із представником української "верхівки" було б достатньо, аби владнати всі спірні питання.

Цілком імовірно, що негативний імідж України в якості господаря футбольних поєдинків 2012 року комусь вигідний.

Можливо, таким чином УЄФА готує собі майданчик для маневрів за умов неналежної підготовки нашої країни до спортивного дійства.

Справа в тім, що Асоціація віддає собі звіт у ризиках, на які вона наражається при проведенні матчів в Україні. Усі чудово розуміють, що до європейських стандартів нам ще далеко. Це стосується не лише стану доріг та інших об'єктів інфраструктури, але й елементарної непідготовленості кадрів до фіналу Євро.

За умов подальших "сюрпризів" із нашого боку, УЄФА з легкістю може пригадати "китайські" попередження та недосконалість системи підготовки в цілому. Тим самим, відвівши всі звинувачення щодо своєї паритетної участі в співорганізації футбольного дійства.

Повідомлення типу "а ми ж їх попереджали", разом із підтримуваним негативним фоном навколо підготовки України, дозволить чиновникам з УЄФА вийти "сухими з води" та зберегти свій власний імідж незаплямованим при подальших негараздах.

Можемо з упевненістю констатувати, що тепер реалізація проекту ЧЄ буде знаходитись під постійним прицілом світової громадськості та преси.

Будь-який хибний крок у підготовці коштуватиме нам черговими попередженнями з боку організаторів, які будуть супроводжуватись резонансними заголовками в міжнародних ЗМІ.

Микола Воробйов, координатор Всеукраїнського центру волонтерів-2012, спеціально для УП

Коментарі ()