Головне

"Олімпійський" обходиться дорожче "Донбас Арени"

08.12.2010 12:21 192 0

Тримільярдна вартість реконструкції НСК "Олімпійський" вже вдвічі перевищує її первісну вартість.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Рахункової палати.

Як зазначили у вересні, також вартість реконструкції стадіону у 1,5 рази перевищує вартість будівництва "Донбас Арени" у Донецьку та аналогічних спортивних арен в європейських країнах, де проходили міжнародні чемпіонати з футболу.

"Вартість одного місця вболівальника на НСК "Олімпійський" сьогодні є найдорожчою - 43,6 тисячі гривень - порівняно з вартістю місць на побудованих до майбутнього чемпіонату стадіонах", - зазначається у повідомленні.

"Колегія Рахункової палати, розглянувши результати аудиту, зробила висновок, що внаслідок використання коштів держбюджету на реконструкцію стадіону Мінсім'ї (у 2008 - 2009 роках) і Нацагентством з Євро-2012 (з 2010 року) очікуваних результатів не отримано, навіть незважаючи на значні додаткові видатки", - наголосила прес-служба.

"Встановлено, що Мінсім'ї не привело галузеву цільову програму, що передбачає реконструкцію стадіону, у відповідність із державною програмою Євро-2012, і розбіжності у визначених програмами показниках заважають належній організації реконструкції", - заявили у відомстві.

Крім того, як йдеться у повідомленні, "Нацагентство до цього часу не уточнило Концепцію розвитку та реконструкції НСК "Олімпійський", розроблену ще у 2006 році".

"Як наслідок, не враховано нових проектних рішень, що виникли в ході реконструкції, та не визначено перспектив розвитку і використання стадіону після закінчення чемпіонату. А отже, невідомо, коли "Олімпійський" зможе себе окупити", - зазначила прес-служба.

Крім того, у відомстві заявили, що, "все ще існує відставання від запланованих термінів виконання за окремими видами робіт".

"Зокрема, при спрямуванні з початку реконструкції на виконання робіт 2,1 мільярди гривень коштів держбюджету, фактично виконано тільки половину, а на спортивній арені - лише чверть робіт", - йдеться у повідомленні.

"Основною причиною такого стану є недофінансування урядом, у порушення власних постанов, реконструкції стадіону в 2009 році на 394,3 мільйони гривень, або на 39,4% від затверджених обсягів", - зазначили у відомстві.

Рахункова палата підкреслює, що "неефективним є управління бюджетними коштами".

"Незважаючи на несвоєчасне відпрацювання генеральними підрядниками АТ ХК "Київміськбуд" та ТОВ "Завод Майстер-Профі Україна" авансів, НСК "Олімпійський" як замовник не нарахував їм пені, яка перевищує 2 мільйони гривень", - йдеться у повідомленні.

"Водночас вартість реконструкції НСК "Олімпійський" не є остаточною. Існуючим проектом реконструкції стадіону не передбачено розміщення зон гостинності та інших функціональних зон за територією стадіону", - зазначили у відомстві.

Українська правда

Коментарі ()