Головне

У ФХУ поставили за мету вихід на Олімпіаду у Сочі. Виконувати ціль буде канадець

05.11.2010 19:09 324 0
У ФХУ поставили за мету вихід на Олімпіаду у Сочі. Виконувати ціль буде канадець

Усі вже звикли, що останнім часом до України заманюють закордонних спортивних фахівців. У футболі донецький "Шахтар" давно пішов цим шляхом. У 2002-ому клуб очолив італійський фахівець Невіо Скала. Приблизно у цей час у баскетбольному клубі "Київ" також з'явився іноземець.

Цього сезону баскетбольний "Будівельник" і футбольний "Дніпро" пішли ще далі, запросивши на посади головних тренерів іспанських спеціалістів. Клуб з Києва очолив Хосе Марія Беррокаль Рієра, який попрацював у "Барселоні". А дніпропетровську команду прийняв Хуан де ла Крус Рамос Кано, який двічі вигравав Кубок УЄФА із "Севільєю".

Нарешті прийшла черга і хокею. На початку листопада 2010 року Федерація хокею та канадський фахівець Дейв Льюїс підписали угоду про співпрацю. До нього національною командою керував білорус Михайло Захаров. Та важко вважати "сусіда" таким аж іноземцем. Як-ніяк він виходець з колишнього СРСР, куди входила і Україна. А тут аж з Канади приїхав наставник.

Контракт із Льюїсом було підписано на один сезон з можливістю пролонгації до кінця Олімпійського циклу. Допомагати Дейву Льюїсу будуть той-таки Михайло Захаров, а також Дмитро Христич і Юрій Шундров. Саме цей тренерський штаб має вивести Україну на... Олімпійські ігри у Сочі. Принаймні так хоче президент ФХУ Анатолій Бревзін.

"Було прийнято рішення запросити на посаду головного тренера збірної авторитетного фахівця, який би побудував, можливо, навіть і нову команду. Сьогодні ми представляємо вам Дейва Льюїса. Наразі наше стратегічне завдання - вийти на Олімпіаду 2014 року у Сочі", - заявив очільник Федерації хокею.

Звичайно, відразу ж пригадується інтерв'ю Вадима Шахрайчука, який заявив, що років через п'ять збірна України буде грати у групі "С" або битися за виживання у групі "В" світового хокею. І хокеїст наводить досить прості приклади, чому так має статися. Серед причин і те, що в Україні не створені умови для хокею, не вирощується молодь.

Далі поглянемо у бік найкращої української команди - київського "Сокола". Хлопці вже відверто заявляють, що їм немає чим годувати власні сім'ї, а не про просту фінансову кризу. За словами гравців, власник клубу Сергій Тарута уникає розмови з ними. А воротар Костянтин Симчук і того заявив, що з таким ставленням не за горами і кінець українського хокею. Та, як запевняє голкіпер, вони цього не можуть допустити, тому і виходять на лід.

З іншого боку чиновники заявляють, що все буде добре. От реконструюємо київський Палац спорту, доведемо до ладу донецький, і заграють наші на рівні топ-збірних світу... А те, що знищують інші катки, це ніби так і треба. І при цьому той же Бревзін каже, що буде робитися ставка на молодих виконавців. А звідки ж їм взятися, якщо немає умов?

Дейв Льюїс, який з командою ще не зустрічався, вважає, що йому під силу відкрити у кожному хокеїстові потенціал. Щоправда, відразу у деякій мірі розкритикував гру київського "Сокола", базової команди збірної, проти білоруського "Немана", на поєдинку яких він був присутній.

"Я думаю, всі гравці мають потенціал і можливості. Для мене це серйозний виклик. Україна - перспективна команда, і я бачу шляхи досягнення серйозних результатів. У грі "Сокола" сподобалося тактичне та позиційне мислення гравців, але були проблеми зі швидкістю й інші моменти, які вже будуть вирішуватися під час зборів", - запевнив спеціаліст.

Цікаво, що на рахунку Льюїса три кубки Стенлі у "Детройті", але у якості асистента головного тренера. А от як головний наставник Дейв щось виграти не зміг. У тому ж "Детройті" він доходив до півфіналу конференції. На рівні збірних це буде другий досвід для канадця - раніше він був асистентом у Білорусі.

Як складеться доля Дейва Льюїса у збірній України, можна буде все побачити за тиждень. З 11 по 13 листопада українці візьмуть участь у першому етапі турнірів під егідою Euro Ice Hockey Challenge. Суперниками нашої команди будуть національні збірні Польщі, Нідерландів і Росії-2.

Коментарі ()