Головне

Суркіс: Основна база збірної України буде в Києві

05.10.2010 15:15 361 0
Суркіс: Основна база збірної України буде в Києві
5 жовтня відбулася прес-конференція Григорія Суркіса, присвячена оприлюдненню календаря Євро-2012.

На початку прес-конференції президент ФФУ звернувся із вступним словом до присутніх.

- 18 жовтня виповниться 3 роки перемозі України та Польщі на тендері щодо проведення Євро-2012. Було багато скептиків, сумніви чи можемо ми прийняти цей турнір, чи буде паритет із Польщею у кількості міст, де відбуватимуться ігри. Були засідання УЄФА у Бордо та Бухаресті, де ми були близькими до того, щоб втратити те і інше. Навіть у мене були періоди песимізму. Реформування влади, без зайвих компліментів, дозволило взяти підготовку до Євро під контроль. Варто подякувати пріоритетам, оголошеним Януковичем на інаугурації, адже одним з них була підготовка до Євро. Президент побудував дії так, що вертикаль влади поновила довіру до України. Зараз можна сказати, що всі об'єкти увійшли у графік підготовки. Але ще треба протестувати та організувати управління ними таким чином, щоб підготовка відбулася ще швидше та динамічніше.

Про засідання УЄФА, де було оголошено інформацію про календар Євро

- Спочатку президент УЄФА надав інформацію, що календар змагань було затверджено. Україні дісталися 16 матчів з акордною крапкою у вигляді фіналу в Києві. Потім виступив директор УЄФА з проведення змагань Джорджо Маркетті, який оголосив календар.

Після цього відбулося засідання наглядової ради, де Мартін Каллен доповідав про підготовку України до Євро-2012. Це означає, що ні в кого не виникало питань чи сумнівів, де будуть проводити матчі та який буде розподіл по країнах. Нам довіряють.

Про сам календар

- Розподіл вийшов паритетним. Кожне з міст, які приймають Євро проведе щонайменше 3 гри. Вперше в УЄФА пішли на те, щоб дати додатковий день відпочинку граючим командам. Вперше є практика, що господарі, якщо вийдуть до чвертьфіналу, гратимуть у власних країнах.

Як відомо, у Польщі багато сперечалися представники влади та футбольної федерації. Суперечка стосувалася міст, де гратимуть матчі плей-офф. У нас таких дискусій не було, бо ще на етапі заявки було вирішено подавати на матчі плей-офф Київ та Донецьк.

Матчі починатимуться о 19-00 та 21-45, як це роблять зараз у Лізі Чемпіонів та Лізі Європи. Остаточний вигляд таблиця прийме 2 грудня 2011 року, коли відбудеться жеребкування фінального турніру. Приміщенням, де це станеться, швидше за все, стане Палац "Україна" у Києві.

Про реалізацію квитків

- Є певна схема УЄФА, яку обговорюють усі федерації. Зараз сказати щось конкретне важко, це станеться як тільки усі національні футбольні федерації визначаться зі своїми позиціями.

Про ситуацію з українськими вболівальниками

- Те, що останнім часом відбувається на українських стадіонах та поруч із ними, такі речі як бійка вболівальників "Карпат" та "Борусії" - це речі несумісні з проведенням змагань європейського рівня. Те саме стосується сутички фанів "Металіста" та "Шахтаря". Перед грою ПСВ та "Металіста" автобус із гостями затримали біля стадіону, був варіант, що нідерландська команда гратиме у футболках "Карпат". Треба ще дуже багато зробити для організації футбольних змагань. У цьому ФФУ мають допомогти ЗМІ, котрі повинні висвітлювати нахабство поведінки вболівальників.

Щодо того, що збірна України зіграє дві гри у Донецьку та лише одну у Києві

- В принципі, не можна казати що тут є чиясь вина, київської влади чи ще когось. У Донецьку побудований стадіон, що сьогодні заповнюється на 100 відсотків. Місто з точки зори інфраструктури та досвіду краще за інші міста відповідає. Це данина поваги з боку УЄФА, а не якісь хитрощі влади.

До того ж, будемо відвертими - київський глядач не заповнює сьогодні стадіон. Так, "Динамо" грає зараз гірше, ніж раніше, але все одно це не є нормально. Тож, Донецьк має найбільш готову арену України, яка є еталоном для інших стадіонів країни.

Щодо того чи можна було зробити так, щоб вболівальник міг побачити усі матчі Євро

- Так, напевно, можна було так зробити, але є два фактори. По-перше, для цього треба було зменшити кількість днів відпочинку для команд. При цьому ще й була б неоднакова кількість відпочинку у різних збірних. По-друге, можна було б розтягнути змагання, але в УЄФА є певні усталені стандарти, котрі встановлюють скільки має тривати турнір такого рівня.

Щодо ставлення польської сторони до українців

- Я згадую відкриття "Дніпро Арени". Тоді поляки казали, що в нас вже є стадіон, а в них ще немає. Я їм відповідав, що зате у вас є термінал аеропорту у Варшаві, який може прийняти 11 мільйонів чоловік на рік. Ми зацікавлені у співробітництві та обміні досвідом. Я не хочу уподібнюватися певним польським чиновникам. Зараз треба співробітництво влади на всіх рівнях.

Чи є в Україні телекомпанія, яка може організувати трансляції Євро

- Я не є фаховим менеджером з цього питання. Не знаю технічних та фінансових можливостей каналі. Треба враховувати орієнтацію самого каналу, тут є багато комплексних питань, треба збалансувати всі можливі фактори. Тут швидше ви (питання задавав представник каналу "Футбол" - Чемпіон) можете проконсультувати мене.

Чи будуть якісь задумки УЄФА щодо Євро-2016 перевірятися на Євро-2012

- Про цей крок розмов не було. Має бути не революційний стрибок між форматами проведення змагань, а еволюційний. У 2016 році пройде перший турнір нового формату, який не має відношення до Євро-2012. Хотілося б, щоб наш турнір, який стане останнім для першостей Європи, в яких беруть участь 16 команд, увійшов в історію як кращий у нашому форматі. Щодо наступної першості, то зараз створено дирекцію "УЄФА Еванс", яка підбере спеціальний штат людей для підготовки до 2016 року.

Щодо безпеки від вболівальників, котрі приїдуть до України

- Нам би із своїми впоратися. Але дійсно, приїзд вболівальників - це визначна проблема для кожної країни. Ключовим у вирішенні цього питання є прийняття закону про безпеку України. Цим має займатися Верховна Рада. Зараз вболівальників затримують на годину чи на добу, і що далі? Треба, щоб люди розуміли, що будуть відповідати за порушення, можливо. І позбавленням волі.

Щодо того, чому Україна гратиме лише у двох містах

- Арени будуть помітно відрізнятися по кількості глядачів, яких можуть прийняти. Чим більше вболівальників прийдуть на стадіони - тим краще. А стадіони у Донецьку та Києві вміщують найбільшу кількість глядачів.

Щодо тренувальної бази збірної України

- Ми заявили як основну базу Київ, і як резервну Донецьк. Визначальною для збірної стане вже перша гра, тому бажано добре підготуватися до неї у Києві, а потім вже перебратися у Донецьк на два матчі. Було б глупо після збору в Туреччині, летіти на другий збір у Німеччині, потім перебазуватися у Донецьк, а за добу до першої надважливої гри летіти у Київ. Є варіант, за якого якщо базу "Шахтаря" обере інша збірна ми зможемо розміститися у донецького "Металурга".

Щодо можливої відставки Бориса Колеснікова після пере форматування уряду

- Відставка Колеснікова була б катастрофою для підготовки України до Євро-2012. За невеликий час цей талановитий менеджер буквально вирівняв неможливе, і Україна увійшла у графік підготовки до Євро.

Щодо того чи не краще Україні зайняти друге місце у групі, щоб у чвертьфіналі залишатися в Донецьку

- Мене влаштує будь-яка схема переїздів, що призведе до виходу збірної України в фінал.

Коментарі ()