Головне

Денис Босянок: "Усе враження від ЧС-2010 - страх програти матч"

15.07.2010 01:54 2062 0
Денис Босянок: "Усе враження від ЧС-2010 - страх програти матч"

Денис Босянок за свою коментаторську кар'єру провів десять фіналів Ліги чемпіонів. Мільйони українців вважають його коментар одним із найкращих на нинішньому телебаченні.

А фінал ЧС-2010 між Нідерландами й Іспанією на "ICTV" став для нього четвертим коментуванням найпрестижнішого турніру планети.

"Я б оцінив роботу Вебба у фіналі на "добре" 

- Почнемо з фіналу. Як сама гра? Сподобалася чи не сподобалася?

- Не сподобалася! І мені взагалі Чемпіонат не сподобався. А я свідомо пам'ятаю розіграші з 1986 року. У ПАР був найгірший Чемпіонат.

Як Чемпіонат почався, так він і закінчився. Хоча це доволі умовно, тому що все таки абсолютно різні команди грали. Але, що прем'єра була непам'ятна, так і фінал пригадуватимуть у двох країнах - Іспанії та Нідерландах.

Я от просто не пам'ятаю, щоб стільки нереалізованих шансів було у фіналі. І це характерна особливість цього матчу.

- Як тобі суддівство у фіналі? Всі наразі кричать, що м'яч був забитий з оффсайду.

- Я думаю, що Вебб у найпотрібніших епізодах продемонстрував витримку. Він не піддавався на симуляції. Йому не позаздриш, адже дуже багато провалів було у суддівстві. На нього почали все вішати, та це все "гарячі голови".

Повторюся, що грубих помилок у нього не було. Якщо і були, то звичайні, дрібні. Я б оцінив його роботу на "добре" у фіналі. Ті помилки, які були, сильно на результат не вплинули.

- Але знову ж той момент, який передував забитому м'ячу. Там же, здається, був штрафний.

- Так, тут я згоден. Я так і говорив у трансляції, що нам цей епізод у повторі не показали. Вебб також втомився, як і футболісти. Це єдиний момент, де він помилився. Але ж в інших більш важких епізодах він проявив себе добре. І насправді - класно.

Що хотів ще додати. Суддівство Вебба - це не головна тема цього Мундіалю. Не можна розглядати фінал через призму суддівства. Адже востаннє такий важкий фінал був у 1990 році, коли Аргентина грала з Німеччиною. От тоді була помилка арбітра - пенальті.

- Якби справа дійшла до післяматчевої серії пенальті, то хто б виграв?

- З іспанським "щастям" пенальтійним... Але ж можна пригадати Євро-2008, де вони зрештою впоралися з цих прокляттям і переграли Італію. Тому я все ж таки думаю, що Іспанія більше вистраждала цей фінал, і зламав би дух іспанський свого суперника.

- Було явно видно, що Нідерланди підсіли у другому таймі. І я вважаю, що Іспанія перемогла заслужено.

- І я так вважаю. У вирішальний момент гри це все показало. Іспанія шукала щастя біля воріт суперника, а Нідерланди просто відбивалися. І сподівалися більше на надприродні сили, мені здається. Іспанія більше прагнула виграти.

Так, були моменти у команд. Але Касільяс витягнув Іспанію. Ікер - герой. Він залишив Іспанію живою у тому матчі.

"На Чемпіонаті світу сенсаційно виграти не можна"

Денис із сином Остапом

- Матч за третє місце так трагічно завершився для Уругваю. Але забий тоді Форлан на останній секунді зі штрафного... Як вважаєш Дієго заслужено отримав "Золотий м'яч"?

- Так. Можна говорити, що пішли не за правилами. Із фіналістів завжди обирають найкращого. Але! Якщо пофантазувати, то я б віддав цей "м'яч" зв'язці Хаві-Іньєста. Такого дуета немає у жодному клубі та збірній. Це головна сила іспанців. І це сказалося у другому таймі фіналу.

А Форлан для своєї команди став просто найкориснішим гравцем.

- Усі кажуть, що перемога Нідерландів над Бразилією стала сенсаційною. Я, наприклад, так не вважаю.

- Я також не згоден з тим, що якось можна виграти сенсаційно на Чемпіонаті світу. Тим більше, коли йдеться про рівні команди, які претендують на перемогу. Не може бути сенсаційного результату у матчі Нідерланди - Бразилія, чи Німеччина - Аргентина. На Чемпіонаті світу такого бути не може.

- Після приходу Марадони у збірну були думки, що або він тріумфально виграє цей розіграш, або провально його програє. Так, загалом, і сталося.

- Те, що Марадона провалиться як тренер, говорила, мабуть, кожна собака. І не тільки в Аргентині, а й у Європі. Песимістами була переважна більшість. І вони зараз пихаються цим.

Марадона - не найсильніший тренер для Аргентини. Гра "марадонівської" Аргентини, я думаю, не сподобалася самим аргентинцям. Марадона ще не виріс, як тренер. Вважалося, що він налаштовуватиме своїх хлопців так, що вони перемагатимуть. Проте, як показав матч з Німеччиною, лише цього не вистачило. Він взагалі не підготував команду на молодих підопічних Льова.

Навіть у першому матчі було видно, що він не навчився миттєво реагувати на події на полі. І це стосується замін. У нього така лава запасних була, яку не мав жоден тренер. У нього у запасі сиділи Пасторе, Міліто.

Я сподівався, що Марадона стане тренером-відкриттям цього Чемпіонату. Та все ж таки він ще не визрів, як тренер.

"Марадона має залишитися, щоб довести всім, що він справжній тренер"

- Провали Франції й Італії. Всі думали, що ці команди мали долати групи.

- Ні, тут я не згоден. Франція приїхала, що називається, "з чортами" на цей Чемпіонат. Вона не мала туди потрапляти. І всі знали, що команда у Доменека буде мертвою.

Здалося, що Італія - найслабкіший чемпіон світу за всю історію. Хоча була ще Франція у 2002 році. Але тоді французи посильніше грали. На моїй пам'яті, такого слабкого чемпіона світу ще не було. Так що це були очкувані провали - Італія та Франція.

Велике падіння - це Англія. Скільки спеціалістів було, які віддавали Англії перемогу. Особисто я не вважав її претендентом на перемогу. Але, щоб команда так впала.

Я вважаю, що все йде від власних чемпіонатів. У чемпіонатах Англії, Італії гравці грають по шістдесят матчів за сезон. Вони приїхали на ЧС вичавлені, як лимон. А от іспанці навпаки. Вони витримали. І тут заслуга велика Дель Боске. Він багатьом не подобається, як фахівець, але у нього чудова репутація.

Капелло ж завжди був пихатим тренером. Завжди тримав дистанцію між собою та футболістами. А з Ліппі окрема ситуація. Таке враження, що він не слідкував за чемпіонатом Італії останні чотири роки, а проглядав записи минулого Мундіалю.

- Дунга пішов зі своєї посади, Ліппі пішов, Доменек пішов. Чи варто Марадоні, Капелло та Льову залишатися у збірних?

- Мені здається, що Капелло звільнять. Хоча... Однак не вірю, що його залишать. Не знаю. Хай вирішують англійці. Буде неправильно, якщо йому дадуть ще один шанс.

Марадону, думаю, залишать. І він має залишитися, щоб довести всім, що він справжній тренер. Та все залежатиме від Марадони. Він має право і відмовитися.

Йоахім Льов має працювати. У нього одна із наймолодших команд.

Денис з дружиною Ніною
"Іспанцям усім уже фактично можна завершувати з футболом"

- На мою думку, оця молода команда Льова має найреальніші шанси на перемогу на Євро-2012. Іспанці вже не так будуть бігати, вони вже все виграли.

- Так, згоден. Іспанці вже королі. Їм усім уже фактично можна завершувати з футболом. Оцей фінал ЧС-2010 - це реально один раз в житті таке буває. У німців дуже перспективна команда. Можна пригадати молодіжний чемпіонат Європи, де німці просто пошматували Англію. У них є резерви.

Але якщо дивитися на чемпіонат Європи 2012 року, то ще зарано щось пронозувати, про щось говорити. Проте згоден, що грунт у Німеччини дуже сильний.

- За кого вболівав на Чемпіонаті світу? Або кому симпатизував?

- Під час Чемпіонату я ніколи не змінюю сою прихильність. Усе своє свідоме життя на рівні збірних вболіваю за Італії. Я просто влюбився у гру цієї команди у 1988 році. І друга команда, якій я симпатизую - це Аргентина.

- Хто здивував на Чемпіонаті? Гана, наприклад, яка вийшла у чвертьфінал.

- Ні. Гана не здивувала. От якби вона дійшла до півфіналу, тоді можна було щось говорити. А так був здивований Уругваєм. І це була приємна несподіванка. Команда Табареса, яка взагалі могла не поїхати, у підсумку показала такий футбол. Такого хорошого Уругваю я не бачив з 1990 року, коли, до речі, працював той же Табарес.

Чудова атака, яка не поступалася найсильнішим командам Південної Америки. Але для мене відкриттям став півзахист. Здавалося, що це мала бути найслабкіша ланка, та ці хлопці у центрі захисту відіграли першість на найвищому рівні.

Муслера до матчу за третє місце був головним претендентом на звання найкращого голкіпера турніру. До матчу за бронзу, де він фактично допоміг Німеччині виграти. Якби не його помилки, то Уругвай би міг виграти у німців. Хоча, безумовно, він може занести цей Чемпіонат собі в актив.

"На Чемпіонаті світу команди грали надзвичайно полохливо"

- Що найбільше запам'яталося на Чемпіонаті? Була якась "цікавинка", яка впала тобі в око?

- Напевне, страх. Усе враження від Чемпіонату - страх. Страх програти матч. Надзвичайно полохливо грали команди. Це наслідок того, що футболісти приїжджають на Мундіаль втомленими після сезону. До того ж зарплатню їм платять клуби. І от ці гроші вбивають красу футболу. Тому головний турнір Землі дуже розчарував.

- Було двоє "наших" - Юссуф і Ніковіч. Щоправда їм не так багато часу дали зіграти. Як тобі їхня гра?

- Дуже мало вони зіграли, щоб розбирати. Але, наприклад, Сербію я ставив на перше місце у групі. У сербів був сильний кваліфікаційний раунд. І я казав, друзі можуть підтвердити, що Сербія переможе Німеччину. Так і сталося. Але третій матч показав, що Антіч не так сильно підготував команду до серйозних завдань. У них була хороша середня лінія, але неймовірно слабка атака.

- Не поговорити про нашу гру з Грецією просто неможливо. А потім Греція відверто провалилася.

- А що говорити, якщо навіть ми не змогли переграти убогу Грецію?! Розмови про це просто смішні та недоречні. Ми не заслужили грати на Чемпіонаті світу. Все! Крапка.

"Я категорично проти того, щоб Маркевич працював у клубі й у збірній"

- Прийшов Маркевич у збірну, виграв три стартові матчі. Що чекає на Україну з Маркевичем?

- У нього шанс є. Але у нього будуть усі умови після того, як він стане виключно тренером збірної. Я категорично проти того, щоб тренер працював у клубі й у збірній. Він не має поєднувати дві роботи.

Я жодних плюсів у поєднанні роботи у "Металісті" та збірній не бачу. Чим швидше Маркевич залишить харків'ян, тим краще буде і для них, і для нашої національної команди.

До того ж у нього не буде реально багато часу. У нього не буде серйозних спарингів. Нідерланди? Вони ж не приїдуть сюди битися. Вони приїдуть заробити мільйон доларів, який їм пообіцяли.

Коли Маркевич стане виключно тренером збірної, йому потрібно буде забути про хорошу пресу. Для нього це дуже важливо. Адже це зовсім нова робота для нього - тренувати національну команду.

- За що Україна повинна чи може боротися на Євро-2012?

- Я вважаю, що якщо ми проведемо Євро-2012, - це вже буде результат. Будуть аеропорти, дороги. І це буде найголовніший здобуток. Хоча, знаючи український менталітет, виграє від цього мала група людей.

Тому у мене страх перед Євро. І я із самого початку був проти його проведення. Ми просто ще дуже далекі від європейського футболу, їхніх стандартів. У нас усе буде на хабарях, на відкатах. У головах у наших людей ще дуже багато "совка".

Наша команда наразі - це загадка. Тому прогнозувати щось дуже важко. Замало матеріалу для аналізу. Потрібно почекати та подивитися, як буде розвиватися команда Маркевича.

Досьє

Денис Миколайович Босянок
Народився 8 лютого 1974 року у Первоуральську, Свєрдловської області
У віці трьох років переїхав до смт Березанка Миколаївської області
Закінчив Березанську середню школу
Був чемпіоном Миколаївської області з футболу серед юніорів
У 1996 році закінчив факультет журналістики Київського університету ім. Тараса Шевченка
Розпочинав кар'єру репортером на каналі "ТV Табачук"
З 1997 року почав працювати на "Поверхность-TV", де досьогодні коментує НХЛ та футбол
Одружений, має сина Остапа

Усі фото надані Денисом Босянком з особистого архіву

Коментарі ()