Головне

ЧС-2010. Іспанія - чемпіон, Нідерланди залишаються "завжди другими". ВІДЕО

12.07.2010 01:23 672 0
ЧС-2010. Іспанія - чемпіон, Нідерланди залишаються "завжди другими". ВІДЕО

Відео голу

Завантажте Flash Player, щоб переглянути відео.

Кожен фінальний матч великого турніру приречений на прокляття вболівальників. Завжди є переможений, прихильники якого знайдуть причини поразки: дії арбітра, провокації суперників, прогнози восьминога.

І є переможець. "І рівно за місяць після слова Іспанія можна буде писати "переможець ЧС-2010" - і рівно за місця після цієї публікації ми пишемо: Іспанія - чемпіон.

Тренери

Фінальна зустріч мала стати дуеллю двох тренерів. Ван Марвейк і дель Боске - це не богоподібний Марадона, який був для аргентинських футболістів іконою для наслідування, але аж ніяк не геніальним стратегом. Вони не стомлений француз Доменек, який не зміг впоратися із двома десятками дорослих чоловіків (як блискуче ван Марвейк поставив дисципліну у таборі "помаранчевих"! чи не вперше на великих турнірах Нідерланди були єдиним цілим). Берт і Вісенте - не бразилець Дунга, найменший кро якого критикувався і розглядався багатомільйонною країною експертів.

Ці двоє успішно привели свої команди до головного матчу чотириріччя.

Матч

Експерти губилися у здогадах, з яким рахунком закінчиться матч. Та на 0:0 в основний час поставив, можливо, один із ста знавців.

З позиції уболівальника Іспанії: Нідерланди всю гру були грубими, вбивали цей фінал, не маючи змоги граті самі і не даючи це робити супернику. З позиції уболівальника Нідерландів: суддя у неоднозначних моментах занадто часто приймав рішення не на користь "ораньє", іспанці занадто часто симулювали. Атмосфера навколо матчу була занадто напруженою, хоча як може бути інакше? Ціна помилки надзвичайно висока і кидатися стрімголов у атаку можуть дозволити собі тільки команди з Касільясом на воротах (так співпало, що на полі така команда була). Тож перші 90 хвилин матчу залишаться у спогадах глядачів лишее двома бубликами на табло та кубою рекордної статистики.

І все ж збірна Іспанії перемогла. Іспанія забила той єдиний гол, якого їй вистачило для виграшу у чотирьох іграх на чемпіонаті  в ПАР. Іспанія як анаконда задушила усіх своїх суперників, дозволивши їм погратися наостанок, створити небезпечні моменти, потішити себе надією на перемогу. Коли ж цьому створінню набридло чекати, стався гол у ворота Стекеленбурга.

Герої

Ікер Касільяс. "Святий Ікер", капітан команди, який знову і знову виручав свою команду, не стримав сліз після гола Іньєсти. Касільяс ридав ще до фінального свистка, маючи на те повне право. Коли Пуйоль з Піке помилялся, коли швидконогий Роббен зі Снейдером намагалися подарувати перемогу "помаранчевим", коли треба було холоднокровно реагувати на виходи тет-а-тет - Касільяс завжди був на місці. Звання кращого голкіпера чемпіонату він заслужив так само як і титул чемпіона світу.

Мартен Стекеленбург. 27-річний воротар "Аяксу" зробив усе можливе, щоб зберегти свої ворота сухими. Його вболівальникам "ораньє" нема в чому звинувачувати - Іньєсту та єдиний гол цієї зустрічі проспали захисники. Хоча навіть в цей момент він намагався виручити команду, але - просто фізично не зміг.

Андрес Іньєста. Кращий гравець фіналу. Людина, яка назавжди залишиться в історії Іспанії як той, хто подарував країні свято і перетворив мрію на реальність. Він за хвилину забив єдиний гол і отримав жовту картку - за те, що зняв футболку. Ну то й що, скажете ви, так багато хто робить. Але на спідній білизні Андреса був напис "Дан Харке завжди з нами". Капітан "Еспаньола" Даніель Харке помер від серцевого нападу у серпні 2009 року, встиг пограти за іспанську молодіжку і завдяки хавбеку "Барселони" став чемпіоном світу. Вже перед церемонією нагородження Серхіо Рамос вшанував пам'ять ще одного футболіста - захисника "Севільї" Антоніо Пуерти.

Говард Вебб. Одні вважають, що англійський рефері повністю втратив контроль над грою, інші дорікають йому, що він був занадто добрим - мовляв, кілька червоних карток у першому таймі заспокоїли б обидві команди. Єдиної думки тут бути не може, адже представники вболівальницьких таборів двох команд однаково можуть розритикувати англійця. Але варто визнати, що наймолодший суддя мундіалів за 72 роки дозволив командам грати, не вилучивши з поля півкоманди Нідерландів та кількох гравців Іспанії. Та вам же все рівно є за що його критикувати?

Джиммі Джамп. Іспанець, хоббі якого - вибігати на поле перед важливими матчами, наприклад, перед фіналом Євро-2004 Португалія - Греція. Цього разу він біг до кубка світу в футболці з надписом "Джамп проти расизму".

Статистика

Збірна Іспанія стала чемпіоном з рекордно малою кількістю голів на турнірі - 8.

Європа обійшла Південну Америку за кількістю титулів: 10 проти 9 у американців.

Іспанці зупинили переможну ходу Нідерландів: команда ван Марвейка виграла 14 матчів кваліфікації та чемпіонату світу.

За 13 хвилин у першому таймі Вебб показав 5 жовтих карток. Усього ж за матч їх було 13 - це рекорд фінальних матчів чемпіонатів світу.

Нідерланди - Іспанія - 0:1 (0:0, 0:0, 0:0)

Гол: 0:1 - Іньєста (115).

Нідерланди: Стекеленбург, Матайсен, Хейтінга, ван Бронкхорст (Брафхейд, 90), ван дер Віль, ван Боммел, де Йонг (ван дер Варт, 90), Роббен, Снейдер, Кюйт (Еліа, 71), ван Персі.

Іспанія: Касільяс, Рамос, Вілья (Торрес, 90), Піке, Пуйоль, Капдевіла, Алонсо (Фабрегас, 86), Бускетс, Іньєста, Педро (Х. Навас, 60), Хаві.

Попередження: ван Персі (15), Пуйоль (17), ван Боммел (22), Рамос (23), де Йонг (28), ван Бронкхорст (54), Хейтінга (57), Капдевіла (67), Роббен (84), ван дер Віль (111), Матайсен (116), Хаві (120+1).

Вилучення: Хейтинга (110).

Коментарі ()