Головне

Шанс для Європи

23.06.2010 12:22 361 0
Шанс для Європи

Перший день останнього туру на першості світу став справжнім кошмаром для європейських збірних.

З одного боку ні Греція, ні, тим паче, Франція за грою на цьому турнірі плей-офф аж ніяк не заслуговували. А з іншого - у футболі, у всякому разі в європейському, існує певний стереотип, що європейські збірні майже завжди здатні додати у грі, майже завжди здатні домогтися потрібного результату, а європейський середнячок сильніший за середнячка з іншого континенту.

Нинішня першість доводить, що чи то рівень команд підрівнявся, чи стереотип є лише стереотипом, а реалії насправді дещо інші.

Наприклад, Марадона днями сказав, що відбір у Європі слабкіший за латиноамериканський, адже європейці із сильними суперниками у відборі грають 2 чи 4 матчі за весь турнір, залежно від групи, а матчі проти Фарерських островів нічого для розвитку команди не дають.

 У Латинській Америці навпаки матчів між сильними командами багато, оскільки Аргентина, Бразилія, Чилі, Парагвай, Уругвай, Еквадор, Колумбія грають один з одним по колу.

Навіть, не зважаючи на ексцентричність аргентинського тренера, у його словах напевне є раціональне зерно. Проте, повернемося до ігрового дня.

Завершальний тур у обох сьогоднішніх групах надзвичайно цікавий.

Група С цікава насамперед матчем Словенія - Англія, і запитанням щодо того, провалить команда Капелло турнір, як французи, чи ні.

Щоб виходити далі британці мають тільки перемагати, нічия, майже напевне, залишить їх за бортом плей-офф, хіба що Англія зіграє у результативну нічию 3:3 і більше, а США з Алжиром розпишу суху мирову.

Словенію, яка на цьому турнірі фактично за повної відсутності гри примудряється заробляти очки, влаштує навіть нічия, тоді вона точно вийде, але з якого місця залежатиме від іншого матчу.

Перемога США у матчі з Алжиром так само гарантує команді вихід, оскільки якщо Англія виграє, то саме вона вийде в такому разі разом зі США, а якщо програє чи зіграє унічию, то  вийде Словенія. Окрім, хіба що, варіанту описаного вище.

Щодо Алжиру, то африканці також мають шанс. Для гарантованого виходу їм треба вигравати у США у 2 м'ячі. Власне африканців може влаштувати і перемога у 1 м'яч, але для цього Англія має перемогти Словенію з різницею більше 1 м'яча.

Якщо говорити глобально про групу і гру збірної Англії, то, якщо копнути глибше, нічого нового чи дивного у ПАР не відбувається. Найвище досягнення англійців після чемпіонства у 1966 році - 4 місце на першості світу в Італії 1990 року.  

Так, команда щоразу їде на світовий форум у ранзі фаворита, але щораху турнір провалює.

  ІВНПМО
 1Словенія21103-24
 2США20203-32
 3Англія20201-12
 4Алжир20110-11

У групі D ситуація виглядає ще гострішою. Сербам для виходу до плей-офф треба просто перемогти Австралію. У разі нічиєї балканська команда також може претендувати на путівку, але треба, аби Гана перемогла Німеччину.

Гану для виходу до 1/8 фіналу влаштує навіть нічия, яка гарантує африканцям мінімум друге місце, а то і перше у разі нічиєї чи перемоги Австралії в іншому матчі. Навіть у разі мінімальної поразки Гана може лишитися другою, але для цього треба або перемога Австралії, або нічия з потрібним для африканців рахунком, наприклад, 0:0. Зважаючи на те, що команди цієї групи виходять на переможців групи С, то цінність першого місця в даній ситуації річ сумнівна.

Щодо німців, то їм для гарантованого виходу також потрібна тільки перемога. У разі нічиєї чи поразки, команда Льова майже напевне пролітає повз плей-офф, оскільки перемога Сербів у паралельному матчі залишає німців за бортом турніру.

Ясна річ, є варіанти виходу Німеччини до 1/8 у разі нічиєї, але для цього треба, щоб Сербія - Австралія також зіграли унічию. Програвати німцям точно не можна, оскільки за будь якого результати в паралельному матчі, підопічні Льова скочуються на третє місце.

Австралійці також мають шанс. Для цього їй треба перемогти Сербію і сподіватися на перемогу Гани над німцями.

  ІВНПМО
+11Гана21102-14
-12Німеччина21014-13
 3Сербія21011-13
 4Австралія20111-51
Коментарі ()