Головне

ЧС-2010: "Обрані" Кейруша

10.06.2010 21:05 1012 0
ЧС-2010: "Обрані" Кейруша

"Чемпіон" продовжує огляд учасників Чемпіонату світу з футболу у ПАР. До вашої уваги третя збірна квартету "G" - Португалія.

Португалія: назва і форма

Збірну Португалії називають "Selecção das Quinas" - "Команда обраних". Щоправда, "Quinas" - це назва давнього герба країни. Точніше, п'яти щитів синього кольору, які можна побачити у центрі герба. Якщо вірити історії, ці щити знаменують перемогу португальського графа Альфонса Енрікеша над арміями мусульманських правителів у далекому ХІІ столітті.

Основною формою збірної на  ЧС-2010 буде: червоні футболки з зеленою полоскою, білі труси на зелені гетри. Запасним варіантом є білі футболки з червоно-зеленою смугою, зелені труси та білі гетри.

Португалія: історія

Офіційний перший матч збірної датований 18 грудням 1921 року. У сусідній Іспанії португальці програли 1:3.

Португалія вперше з'явилася на ЧС у 1966 році і відразу стала бронзовим призером. На тому чемпіонату "обрані" впевнено перемогли Угорщину, Болгарію та Бразилію, у чвертьфіналі обіграли КНДР (програючи по ходу зустрічі 0:3). Єдиної поразки, у півфіналі, їм завдала господарка першості - команда Англії. А матч за бронзу європейські бразильці виграли у збірної СРСР, за яку тоді грали Сабо та Поркуян.

Наступну першість світу у Португалії чекали 20 років. От тільки була вона провальною, завершившись для них після групового етапу. У 2002 році вони також не подолали груповий бар'єр. А у 2006-ому поступилися у матчі за третє місце німцям.

На рахунку піренейців срібло домашнього чемпіонату Європи 2004 року. Тоді, нагадаємо, вони у фіналі програли грекам. Є також два бронзові комплекти у 1984-ому та 2000-ому.

Португалія: кваліфікація-2010

Португалія та Швеція вважалися фаворитами першої групи європейського відбору. Проте ці обидві команди випередила Данія. Варто зазначити, що португальці не змогли перемогти в особистих зустрічах ні Данію, ні Швецію. Посісти друге місце у групі піренейцям вдалося лише завдяки тому, що датчани двічі обіграли шведів, тоді як самі "обрані" грали унічию.

У плей-офф за вихід на ЧС-2010 Португалія була "сіяною", і у суперники їм жереб обрав Босіню та Герцеговину. Дві мінімальні перемоги завдяки м'ячам Бруну Алвеша та Рауля Мейрелеша вивели португальців у ПАР.

Португалія: тренер

Карлуш Кейруш прийняв збірну влітку 2008 року. Замінив він Луіса Феліпе Сколарі, який залишив збірну заради "Челсі".

Кейруш уже вдруге на чолі Португалії. Перший раз виявився невдалим. Перед ним було поставлене завдання вийти на Чемпіонат світу 1994 року у США та подолати кваліфікацію не судилося. Окрім піренейців, Карлуш також очолював збірні Об'єднаних Арабських Еміратів і Південної Африки.

На клубному рівні фахівець запам'ятався провалом у мадридському "Реалі" у сезоні 2003/2004. Кейруш не впорався із зірковим складом команди, результатом чого стало звільнення. Загалом, якщо у Карлуша не було роботи, то його завжди до себе у "Манчестер Юнайтед" брав асистентом Алекс Фергюсон. Кажуть, що після ЧС-2010 він знову повернеться під крило сера.

Фото AP

Португалія: голкіпер

Ось уже протягом двох сезонів Едуарду - основний голкіпер "Браги". За цей час він зіграв за неї у 60 матчах, а у лютому 2009 року дебютував і в головній команді країни. Відтоді на його рахунку 13 зустрічей у складі "обраних", зокрема і в матчах плей-офф з боснійцями.

За місце другого посперечаються Даніель Фернандеш з грецького "Іракліса" та Бету, який перебрався до "Порту" і зовсім нещодавно у поєдинку з Естонією дебютував у збірній. До речі, представник збанкрутілої Греції виявився найдешевшим гравцем збірної на цій першості.

Португалія: захисники

У захисті все достатньо просто. У центрі основними є Бруну Алвеш ("Порту") та Рікарду Карвальо ("Челсі"). Зліва гратиме ще один представник "аристократів" Паулу Феррейра, а справа - місце Дуди з іспанської "Малаги". Хоча Алвеш може зіграти і зліва, як це було у "товарняку" з Мозамбіком.

У тому ж матчі з Мозамбіком Кейруш дав пограти з перших хвилин Фабіо Коентрау ("Бенфіка") та Мігелу ("Валенсія"). Не варто забувати про "бразильця" Пепе з мадриського "Реала", який відіграв у королівському клубі більше 50-ти поєдинків.

Португалія: півзахисники

А от у півзахисті в "обраних" останнім часом проблеми. Спочатку травмувався на тренуванні у Лісабоні Нані. У гравця "Манчестер Юнайтед" не все добре з лівим плечем. Наразі вирішується, чи залишиться футболіст у ПАР, чи поїде додому на лікування. Відомо, що Нані замінить Рубен Аморім, який уже на шляху до Африки.

Пізніше стало відомо, що проблеми зі шлунком у лідера збірної Кріштіану Роналду. Останнє тренування він пропустив через вірусне захворювання та займався за індивідуальною програмою. Та, сподіваємося, все з Ронні буде добре і він зіграє на полях Південної Африки.

Деку, який майже напевне змінить "Челсі" на "Флуміненсе", може у будь-який момент замінити Роналду. Рауль Мейрелеш, Тьягу та Педру Мендеш можуть отримати свій шанс. А от Данні з пітерського "Зеніта" буде важко вибороти місце у конкуренції з такими відомими та сильними виконавцями.

Португалія: форварди

У заявці піренейців лише три форварди. Основними у наставника вважаються переможець цьогорічної Ліги Європи Сімау Саброза та Лієдсон, який, незважаючи на свій 32-річний вік, відіграв за португальців з десяток матчів - бразильський нападник тільки рік тому прийняв португальське громадянство.

В останньому контрольному поєдинку з Мозамбіком дублем відзначився Угу Алмейда ("Вердер"). І це при тому, що він вийшов не зі стартових хвилин. Угу вже встиг заявити, що його команда може перемогти бразильців і без допомоги Роналду.

Португалія: букмекери

Бразилія та Португалія - явні фаворити групи "G". Єдиним, хто може попсувати нерви цим збірним, є команда Кот-д'Івуара.

Португальцям прогнозують другу сходинку у групі, а у першому колі плей-офф їхніми суперниками, швидше за все, стануть іспанці. Чим завершиться піренейське дербі, сказати важко. Але перевага буде у чемпіонів Європи.

Коментарі ()