Головне

ЧС-2010: Гондурас - ветеран футбольної війни

10.06.2010 10:53 452 0
ЧС-2010: Гондурас - ветеран футбольної війни

Гондурас: назва та форма

Перше прізвисько збірної Гондурасу утворене популярним способом - La Bicolor ("двокольорові") за кольором національного прапору країни. Більш автентичне найменування - "катрачо", так називають усіх жителів Гондурасу. Назва пішла від прізвища генерала Флоренсіо Ксатруча, який був відомий успішною боротьбою з флібустьєрами.

Форма збірної Гондурасу виконана у кольорах національного прапору - білий домашній та синій гостьовий комплекти.

Гондурас: історія

Разом із Сальвадором Гондурас відомий перш за все "футбольною війною". У 1969 році політичні розбіжності між цими двома країнами наклалися на кваліфікаційний етап чемпіонату світу-1970. Країна ставала чемпіоном Конфедерації футболу країн Північної та Центральної Америки та зони Карибського моря у 1981 році. На чемпіонаті світу "катрачо" вперше пробилися у 1982, де зайняли останнє місце у групі з Югославією, Іспанією та Північною Ірландією.

Гондурас: кваліфікація-2010

Відбір на чемпіонат світу в ПАР Гондурас починав з другого раунду кваліфікації зони КОНКАКАФ. Перемігши збірну Пуерто-Рико, Гондурас потрапив до 2 групи у третьому раунді. Перші два місця в ній зайняли якраз Гондурас і Мексика, які вже в четвертому раунді здобули прямі путівки в ПАР. У цьому раунді у групі з шести команд "двокольорові" зайнли третє місце, обійшовши збірну Коста-Рики за різницею забитих та пропущених м'ячів.

Цікаво, що напередодні чемпіонату світу уряд Гондурасу змінив графік роботи держслужбовців. Близько 200 тисяч державних працівників матимуть змогу дивитися матчі своєї команди. Через різницю в часі перший матч команди розпочнеться рано вранці, тож службовці можуть прийти на роботи на десяту годину, а під час інших двох ігор робочий день матиме перерви.

Гондурас: тренер

Головний тренер "катрачо" Рейналдо Руеда досяг значного успіху в Колумбії, де під його керівництвом молодіжні команди заявили про себе на міжнародній арені. У січні 2007 року Руеда очолив збірну Гондурасу. Той факт, що Рейналдо зумів вивести гондурасців на чемпіонат світу, розцінюється як великий успіх країни. Тож Руеда може щиро хвалитися довірою керівництва місцевої футбольної асоціації та обожнюванням уболівальників.

Гондурас: голкіпер

На воротах "двокольорових" - голкіпер Ноель Вальядарес, який грав ще на сіднейській Олімпіаді. Цікаво, що протягом кількох сезонів Ноель був форвардом. Інші кандидати на місце у воротах - одноклубник Вальядареса Доніс Ескобар та Рікардо Каналес, який тільки минулого року почав викликатися до збірної.

Гондурас: захисники

Центральний захисник збірної Гондурасу - Осман Чавес. Англійську прем'єр-лігу в захисті предсавлятиме Мейнор Фігероа з "Вігану", Еміліо Ізагірре, Маурісіо Сабільон та Джонні Паласіос також спробують не дозолити рідній збірній програвати з розгромним рахунком. Цікаво, що Джонні - молодший брат півзахисника збірної Вілсона Паласіоса, а старший брат Джеррі був присутній у попередній заявці, але не потрапив до остаточного списку.

Гондурас: півзахисники

Африканське прокляття футболістів, які один за одним отримували безглузді травми на тренуваннях та в товариських матчах не оминуло і "катрачо". Півзахисник "Тоттенхему" Вілсон Паласіос отримав травму у товариському матчі з Румунією не зміг навіть сам залишити поле, але за останнім даними все ж зможе зігратина чемпіонаті світу. Інший яскравий футболіст у півзахисті Гондурасу - Амадо "Вовк" Гуевара. Гуевара  у збірній уже 16 років, він незмінний капітан та лідер команди.

Гондурас: форварди

Давід Суасо, одна з двох головний надій гондураського нападу, також не вберігся і отримав травму в сезон мундіалю. За словами тренера, якби склад команди треба було оголосити у квітні, то в ньому б не знайшлося місця для 30-річного форварда "Дженоа". Але за відстутності молодого покоління, яке б могло підтримати потенціал атаки Руеда був змушений включити Суасо до складу. А ось друга надія Гондурасу - Карлос Павон, футболіст, який завдяки флешмобу своїх уболівальників, став найпопулярнішим футболістом планети. Павон - рекордсмен збірної за кількістю голів.

Гондурас: букмекери

Разом з Новою Зеландією, Північною Кореєю та Алжиром "катрачо" - головні аутсайдери турніру. Безпристрасні букмекери не залишають їм анінайменших шансі на вихід із групи. Та й отримати бодай очко на турнірі рівня чемпіонату світу Гондурасу буде ой як нелегко.

Коментарі ()