Головне

ЧС-2010: Нова Зеландія - гра у стилі ківі

08.06.2010 20:41 567 0
ЧС-2010: Нова Зеландія - гра у стилі ківі

Нова Зеландія: назва та форма

У випадку зі збірною Нової Зеландії прізвисько та форма команди повністю збігаються. Домашні матчі новозеландці грають у білих гетрах, білих трусах та білій фуболці. Тож All Whites ("Олл Вайтс") - "все біле" - означає і колір форми, і саму команду.

Нова Зеландія - достатньо екзотична країна як для середньостатистичного українця. Тож прихильники незвичайного та незвичного можуть називати країну ще другим ім'ям - "ківі" (The Kiwis).

Гостьова комплект форми новозеландців - повністю чорного кольору.

Нова Зеландія: історія

Футбол у Новій Зеландії ніколи не буде видом спорту номер один: цю позицію займає регбі та поступатися не збирається. Чемпіонат Нової Зеландії з футболу вперше почали розігрувати тільки шість років тому - у 2004-ому.

У 1982 році "білі" потрапили на чемпіонат світу в Іспанії, де програли всі три матчі на груповому етапі з загальним рахунком 2:12. На місцевому турнірі - Кубку націй Конфедерації футболу Океанії - Нова Зеландія чотири рази ставала чемпіоном.

Єдина професійна команда Нової Зеландії "Веллінгтон Фенікс" грає в австралійському чемпіонаті.

Нова Зеландія: кваліфікація-2010

Першим етапом кваліфікації був якраз Кубок націй Конфедерації футболу Океанії, де в групі з Новою Каледонією, Вануаті та Фіджі "білі" здобули 5 перемог, програвши тільки Фіджі.

Перемігши у кваліфікаційній групі Океанії, команда мала змагатися за путівку в ПАР з п'ятою командою азійської зони ФІФА Бахрейном. Рахунок двораундового протистояння буде дуже знайомий вболівальникам української збірної: у Бахрейні команди зіграли з рахунком 0:0, а у другому матчі Нова Зеландія опинилася в ролі Греції і, забивши один гол, їде до Африки.

Нова Зеландія: тренер

Очільник збірної Нової Зеландії тренує не тільки національну команду, а й клуб "Веллінгтон Фенікс". Рікі Херберт - найкращий тренер країни у 2007 році - за свою 11-річну кар'єру футболіста грав у командах, назви яких для неспеціаліста з новозеландського футболу не скажуть нічого. З більш популярних команд - Херберт два сезони відіграв у "Вулверхемптоні", після чого повернувся додому, а згодом і почав тренерську діяльність.

У національній збірній Херберт працює з 2003 року: тоді він був асистентом головного тренера. А на початку 2005 Рікі стає головою особою у тренерському штабі.

Рікі Херберт Фото Zimbio.com

Нова Зеландія: воротар

Головний голкіпер новозеландці - 27-річний Глен Мосс, який грає у клубі "Мельбурн Вікторі". Багато у чому завдяки йому "Олл Вайтс" здобули перше очко на міжнародній арені. На Кубку Конфедерацій-2009 Мосс зберіг ворота недоторканими у матчі з Іраком, ця нічия подарувала Новій Зеландії перші бали в одном з головних турнірів під егідою ФІФА.

Але не все так просто з участю Мосса у чемпіонаті світу. Чотирьохматчева дискваліфікація у листопаді того року не дозволить йому грати у перших двох матчах команди в ПАР. Замінить його, швидше за все, Марк Пастон з клубу "Веллінгтон Фенікс".

Нова Зеландія: захисники

Центральний захисник "Блекберна" капітан збірної Райан Нельсен - один із небагатьох футболістів "Олл Вайтс", які грають не в Австралії чи Новій Зеландії. У складі лінії оборони новозеландців - гравець, який провів найбільше ігор за збірну, - Іван Віцеліч з "Окленд Сіті". На лівому фланзі Херберт використовує Тоні Локхеда з "Веллінгтон Фенікса", футболіста, який грав у складі команди ще під час кваліфікації на ЧС-2006.

Нова Зеландія: півзахисники

У складі півзахисту "білих" - два гравці, які на момент Чеміонату світу не мають контрактів з клубами. Це Саймон Елліот і Девід Малліган. Незважаючи на відсутність контрактних зобов'язань Саймон та Девід - гравці основи. Допомагатиме їм віце-капітан Тім Браун, а підключатися ще й до атак Нової Зеландії доведеться молодому Джеремі Броккі

Нова Зеландія: форварди

Спробують забити на Чемпіонаті світу представники новозеландського нападу Кріс Кіллен і Шейн Смелц. На двох у них 27 голів за збірну. Очікувати від форвардів команди голепаду не доведеться, оскільки єдиним способом для команди здобути очки буде гра від захисту. Та все же варто побитися об заклад, чи вдасться команді забити хоча б один гол на Чемпіонаті світу.

Нова Зеландія: букмекери

Нова Зеландія - один з "яскравих" аутсайдерів турніру. Хоча називати команду, яка пробилася на ЧС-2010, аутсайдером в українців точно немає права. Нова Зеландія - у трійці "лідерів" з кінця: на перемогу у чемпіонаті їй точно не доводиться розраховувати. Навіть шанси вийти з групи у неї мізерні - 1:15.

Коментарі ()