Головне

ЧС-2010: Ольсен везе свою "Банду" до ПАР

04.06.2010 23:47 485 0
ЧС-2010: Ольсен везе свою "Банду" до ПАР

"Чемпіон" продовжує огляд учасників Чемпіонату світу з футболу у ПАР. На черзі третя збірна із квартету "E" - команда Данії.

Данія: назва та форма

"Danish Dynamite" - "Датський динаміт". Таке ім'я команда отримала на честь однієї з пісень середини 80-х років минулого сторіччя.

По-іншому збірну Данії називають "Бандою Ольсена". Справа у тому, що нинішній наставник Мортен Ольсен керує збірною вже десять років. Цікаво, що останнім часом команду ще прозивають "Одинадцять друзів Ольсена".

Основними кольорами форми збірної Данії є білий і червоний. Залежно від обставин і матчів ці кольори змінюються між собою.

Данія: історія

Збірна Данії почала грати у футбол 1908 року. Старт був даний двома розгромними перемогами над збірною Франції. 19 жовтня "динаміти" забили суперникам дев'ять м'ячів, а 22-ого - сімнадцять (!), пропустивши при цьому один.

У скарбничці "банди" є золоті медалі чемпіонату Європи 1992 року, але успіх цей можна вважати випадковим. Данія потрапила до фінальної частини лише завдяки тому, що УЄФА дискваліфікувала Югославію, не території якої тоді йшла війна. Груповий етап датчани також ледве пройшли, а от у півфіналі та фіналі сенсаційно обіграли команди Нідерландів і Німеччини.

На світовій арені "динаміт" вперше з'явився 1986 року. У Мексиці вони вдало подолали груповий етап, але в 1/8 фіналу були розгромлені іспанцями. Те ж трапилося і 2002 року, коли у першому раунді плей-офф датчани пропустили від англійців три м'ячі.

1998 року у Франції Данія дійшла до чвертьфіналу, де поступилася майбутнім фіналістам - команді Бразилії.

Данія: кваліфікація-2010

Відбір до ЧС-2010 підопічні Ольсена розпочали з невиразної нічиєї в Угорщині. Потім вони здобули п'ять перемог поспіль, зокрема у Швеції та Португалії. Під завершення кваліфікації "банда" несподівано втратила очки в Албанії, та домашня перемога над шведами вивела її у ПАР.

Єдиної поразки Данія зазнала від Угорщини в останньому турі, цей матч вже нічого не вирішував.

Данія: тренер

Мундіаль у ПАР - другий для Мортена Пер Ольсена на чолі його "банди" . Має фахівець у своєму "багажі" й один чемпіонат Європи. Цікавинка у тому, якщо Ольсен виводив команду у фінальну частину турніру, то обов'язково долав груповий раунд.

Мортен досягнув багато у збірній, коли ще був футболістом. Він перший гравець в історії Данії, який відіграв 100 матчів за національну команду. Також здобув бронзову нагороду чемпіонату Європи 1984 року.

Як клубний тренер ватажок "банди" взяв два чемпіонства у Данії та зробив золотий дубль у Нідерландах.

Данія: голкіпер

Немає сумнівів, що першим номером "датського динаміта" буде Томас Соренсен. Голкіпер "Сток Сіті" от уже два роки

 Данія - чемпіон Європи 1992 року. Фото взяте з sports.ru
вважається у своїй команді основним. Соренсен грав у вирішальних матчах збірної у кваліфікації.

В останніх товариських матчах Ольсен дав пограти Стефану Андерсону та Йесперу Крістіансену. Очевидно, він вирішував для себе, хто з них буде другим на ЧС-2010.

Данія: захисники

Стовпом датської оборони є Даніель Аггер, який вдало виступає і за свій клуб - англійський "Ліверпуль". На місце у парі з ним претендує Пер Кролдуп з "Фіорентини".

Справа у захисті Ольсен останнім часом використовує Вільяма Квіста. Як зліва, так і справа може діяти Ларс Якобсен з "Евертона".

Є у розпорядженні тренера Патрік Мтіліга, який грає за Данію з юнацьких років, проте має танзанійське коріння, а також Сімон Буск-Поульсен з голландського АЗ.

Взяв до Південної Африки наставник і Сімона Кьєра, який отримав травму наприкінці товариського матчу проти Сенегалу.

Данія: півзахисники

У центрі півзахисту вас можуть заплутати Поульсени (їх у команді аж троє). Крістіан, який представляє "Ювентус", і Якоб з місцевого чемпіонату мають немалий ліміт довіри від тренера, а, отже, і вважаються основними.

А от на останнє місце ("банда" грає у три нападника) претендують троє гравців. Міккель Бекманн, Даніель Йенсен ("Вердер") і Крістіан Еріксен ("Аякс") перевірялися Ольсеном у товариських матчах. Саме наставнику і вирішувати, кого з них випускати. У Томаса Еневолдсен з "Гронінгена" шансів безумовно поменше.

Данія: форварди

На вістрі може діяти як "старенький" Йон Даль Томассоном, так і молода зірочка лондонського "Арсенала" Ніклас Бентнер. Зліва діє Томас Каленберг з німецького "Вольфсбурга", хоча і значиться півзахисником, а справа місце Денніс Роммедаля з "Аякса".

Поборються за місце під сонцем і Сорен Ларсен з "Тулузи", Йеспер Гронкьєр і Мартін Йоргенсен. При цьому двоє останніх можуть допомогти команді у півзахисті.

Данія: букмекери

На думку букмекерів, Данія - тринадцята на перемогу на Чемпіонаті світу. При цьому шанси збірної вийти із групи є досить великими. А там хто знає, можливо, і в 1/8 датчанам вдасться нав'язати боротьбу італійцям.

"Чемпіон" прогнозує Данії вихід із групи, але далі 1/8 фіналу їм пробитися не вдасться.

Коментарі ()