Головне

ЧС-2010: Японія - "Сині Самураї" Окади

03.06.2010 15:49 897 0
ЧС-2010: Японія - "Сині Самураї" Окади

"Чемпіон" продовжує огляд учасників Чемпіонату світу з футболу у ПАР. На черзі збірна Японії, яка потрапила до групи "E".

Японія: назва та форма

Основним прізвиськом японців є назва "Blue Samurai" - "Сині Самураї". Така назва прижилася тільки в останні роки, а до того японців було прийнято неофіційно називати ім'ям тренера збірної.

Також є назва "Nihon Daihyo", що у перекладі - "Японські представники". Та офіційного прізвиська команда досі не має.

Основними кольорами збірної є білий і синій, всупереч прапору, де синього немає. Основноє формою вважається: сині футболки, білі труси та сині гетри. Запасний варіант: білі футболки, сині труси та білі гетри.

Японія: історія

"Країна вранішнього сонця" свій перший футбольний спаринг провела 9 травня 1917 року. У Токіо того дня вони були биті китайцями (0:5).

За майже сторічну історію Японія тільки в останні двадцять років зуміла підняти свій рівень футболу. Перший успіх прийшов на острови 1992 року. "Самураї", не програвши жодного матчу, виграли домашній Кубок Азії. Японці повторювали цей успіх ще двічі - у 2000-ому та 2004-ому.

Вперше на Чемпіонат світу Японія потрапила у 1998 році. Перший млинець виявився грудкою. Вони програли не тільки фаворитам - Аргентині та Хорватії, а й Ямайці, та посіли останню сходинку. Друга спроба була 2002 року. На домашньому ЧС японці на груповому етапі взяли гору над Росією та Тунісом і зіграли внічию з Бельгією. А в 1/8 фіналу "сині самураї" мінімально поступилися майбутньому бронзовому призеру - команді Туреччини. 2006-ого Японія здобула одне очко (у матчі з Хорватією) і з групи не вийшла.

До речі, у 1968 році японці стали бронзовими призерами літньої Олімпіади у Мексиці.

Японія: кваліфікація-2010

Японці розпочали кваліфікацію до Чемпіонату світу з третього раунду. Вони потрапили до однієї групи з Бахрейном, Оманом і Таїландом. У підсумку "самураї" посіли перше місце, здобувши чотири перемоги. Єдиної поразки вони зазнали на виїзді від Бахрейну, а з Оманом знову ж у гостях розійшлися миром.

У фінальному кваліфікаційному раунді Японія у восьми матчах тричі зіграла внічию й одного разу поступилася. Дивно, що ці три нічиї були у домашніх поєдинках. Поразка була від Австралії в останньому турі, коли цей матч нічого вже не вирішував, адже обидві збірні гарантували собі місце на ЧС.

Японія: тренер

Нинішній наставник японців Такесі Окада прийшов у команду у грудні 2007 року. Замінив він на цій посаді боснійця Івіцу Осіма, у якого стався інсульт.

Це друга поява Окади на чемпіонатах світу. Саме він вивів Японію на перший для країни ЧС у 1998 році. Виступити вдало йому не вдалося і після Мундіалю у Франції - фахівець залишив місце головного тренера збірної, почавши роботу з клубами. На рахунку Такесі два чемпіонських титули поспіль на чолі "Йокогами". У цих же успішних сезонах його визнавали найкращим тренером "Країни вранішнього сонця".

Окада готуватиме своїх підопічних до ЧС-2010 за допомогою кисневих масок, які футболісти використовуватимуть годину на день. Так тренер боротиметься зі стресами та зайвою вагою, щоб поліпшити настрій гравців.

 Такесі Окада. Фото AP 

Японія: голкіпер

Основним голкіпером на Чемпіонаті світу у Південній Африці у Японії буде Сейго Нарадзакі. Воротар "Нагої" відстояв усі матчі відбіркового етапу, тому немає сумнівів, що Окада розраховує саме на нього.

В останньому товариському матчі проти Англії наставник японців випустив Ейдзі Кавасіма. Голкіпер "Кавасакі" відстояв на досить високому рівні - англійці пробити Ейдзі не змогли. Зате "левам" допомогли захисники, які двічі зрізали м'яч у власні ворота. У заявці ще є Йосікацу Кавагуті з "Дзюбіло Івата". Однак 20-річний воротар явно буде третім у завці.

Японія: захисники

Основною парою центральних захисників у Такесі Окада є Юдзі Накадзава та Маркус Туліо Танака, яка відіграла всі матчі кваліфікації ЧС-2010. Як можна здогадатися, другий не зовсім японець. Маркус народився у Бразилії, але у віці 15-ти років переїхав до Японії. Там футболіст розпочав свою кар'єру і грає досі.

Цікава фігура у захисті японців - Ацуто Учіда. Гравець уже погодив умови переходу у "Шальке-04". Очікується, що 22-річний Учіда укладе трирічний контракт з німецькою командою.

Взяв на Чемпіонат світу Окада пару з "Токіо" - Ясуюкі Конно та Юто Нагатомо. Також їдуть у ПАР Дайкі Івамаса та Юйчі Комано.

Японія: півзахисники

У півзахисті збірної грають найвідоміші з японців. Сунсуке Накамура, який кілька місяців тому переїхав у "Йокогаму", відомий своїми виступами за "Реджину", "Селтік" і "Еспаньол". Іншим відомим хавбеком є Юнісі Інамото. У його кар'єрі значаться такі клуби, як лондонські "Арсенал" і "Фулхем", "Галатасарай", франкфурський "Айнтрахт" і "Ренн".

Новою "зірочкою" на японському небосхилі вважають 23-річного Кейсуке Хонда, який грає за московський ЦСКА. Окада вважає, що Хонда добряче додав у майстерності, ставши лідером. Тому, на думку тренера, у Японії з'являється ще більше можливостей для того, щоб вражати ворота суперників.

Поїдуть на ЧС ще двоє "європейців" - Макото Хасебе з "Вольфсбурга" та Дайсуке Мацуі з "Гренобля". Перший за німецький клуб уже відіграв більше 50-ти матчів. Інші троє півзахисників у списку представляють місцевий чемпіонат: Ясухіто Ендо, Кенго Накамура та Юкі Абе ("Урава").

Японія: форварди

Напередодні ЧС-2010 головний тренер збірної заявив, що японці налаштовуються на перемогу. Зазначив при цьому наставник, що сильною стороною команди завжди була атака.

Окада у відбірковому етапі у нападі розраховував на Кендзі Тамада. І хоча форвард відзначався не так часто, як того б хотілося, саме у ньому тренер бачить лідера атак "самураїв". Спираючись на словами тренера можна припустити, що у парі з Кендзі гратиме або Сіндзі Оказакі або молодий Такаюкі Морімото з італійської "Катанії".

Боротиметься за "основу" і Ясухіто Окубо, який знову нещодавно повернувся додому після виступів за німецький "Вольфсбург". Важче буде доказати свої амбіції зіграти у ПАР Кісо Яно.

Японія: букмекери

Букмекери вважають Японію аутсайдером не тільки групи "E", а й усього Чемпіонату. Гірші шанси у чотирьох команд - Алжира, Гондураса, Нової Зеландії та Північної Кореї.

Зважаючи на ту гру, яку японці показали у нещодавньому товариському матчі проти Англії, у них з'являється шанс поборотися за вихід у плей-офф. Однак той факт, що у групі є такі сильні збірні, як Нідерланди, Данія та Камерун, робить їх шанси на успішний виступ на ЧС-2010 мінімальними.

Коментарі ()