Головне

ЧС-2010. Піратський абордаж Рехагеля

27.05.2010 11:46 846 0
ЧС-2010. Піратський абордаж Рехагеля
Ще свіжі в пам'яті стикові матчі за путівку до ПАР, особливо домашня гра у Донецьку. Але в нашій футбольній історії подібні випадки вже траплялися неодноразово, тому скріпивши серце розповімо, як греки йшли до перемоги над Україною.

Греція: назва та форма

Одна з назв збірної Греції дуже перегукується із неофіційним іменем київського "Динамо" - "galanoleyki" (синьо-білі) - зрозуміло, що походить від кольорів національного стягу. Також усі збірні греків з різних видів спорту називають фалангами за непрохідні захисні редути їх команд та силу і міць на полі. Ще одна етнічна назва - елліни.

Інша назва безпосередньо прив'язана до найбільшого тріумфу греків - перемоги на чемпіонаті Європи 2004 року. Добре просмолений Рехагелем "Корабель піратів" зміг абордажем перемогти крейсерську міць і швидкість безперечних фаворитів турніру - португальців, яких до того ж, підтримували "рідні береги".

Форма Греції також пов'язана із 2004 роком. Саме з того часу доті запасний варіант амуніції білого кольору став основним на честь фінального матчу Євро-2004. А синій навпаки поступився та став "виїзним".

Греція: історія

Перший офіційний матч еллінів датують 1929 роком, коли команда Апостолоса Ніколаїдіса розгромно програла італійцям 1:4. Аж до 1980 року "галанолеїкі" не могли пробитися на фінальні частини ЧЄ та ЧС, однак дебют на євро-арені (1980) та світовій першості (1994) нічим не запам'яталися.

Золота сторінка в історію "фаланги" була вписана 2004 року у Португалії, коли катеначчо німця Рехагеля принесло дуже несподіваний результат - перемогу. Безперечно героєм першості став Ангелос Харістеас, який виступить і в ПАР.

До речі, для еллінів африканський мундіаль стане лише другим після провалу у 1994 році.

Греція: кваліфікація-2010

"Фаланга" за десять матчів відбору змогла здобути шість перемог (з них - тільки дві з різницею в один м'яч), зіграла у дві нічиї (необов'язкова на виїзді з Молдовою та важлива виїзна з Ізраїлем) та зазнала двох поразок від фаворитів зі Швейцарії. Цікаво, що греки цілком могли відсунути альпійських футболістів на другу сходинку, якби не гра у Кишинеу.

Далі були стикові матчі проти України, проти які докладніше можна прочитати у наших звітах.

Греція: тренер

Всі здобутки команди пов'язані з іменем німця Отто Рехагеля, який керує "фалангою" вже дев'ять років і провів на посаді тренера найбільше матчів - 75. Наставник привив еллінам справжній "фаланговий" стиль міцного захисту та залізних нервів - напевне саме греки є світовими рекордсменами з перемог з рахунком 1:0.

Здавалося, схема гри 61-річного триразового переможця Бундесліги та володаря трьох кубків Німеччини навряд чи принесе успіх вдруге. Однак, окрім виходу у ПАР греки зуміли тріумфально пробитися на Євро-2008, що також можна вважати досягненням.

Греція: воротарі

Обидва матчі проти України у воротах "галанолеїків" відстояв Александрос Цорвас з "Панатінаїкоса", який, швидше за все, і стане основним у ПАР. В останньому товариському матчі проти КНДР перший тайм відіграв 25-річний голкіпер Міхаліс Сіфакіс ("Аріс"), який стане другим номером. А от чемпіон Європи 2004 року і найдосвідченіший ветеран Костас Халкас з ПАОКа опиниться у ПАР в ролі європейського туриста.

Отто Рехагель. Фото AP 
Греція: захисники

Однозначно основними можна вважати беків "Панатінаїкоса" Лукаса Вінтру (28 матчів за збірну) і "Ліверпуля" Сортіса Кірьякоса (57 матчів). Два "італійця" - Вангеліс Морас з "Болоньї" та Сократес Папастатопулос "Дженоа" зіграли обидва стикових матчі проти України, тому їх поява на полі у ПАР цілком вірогідна. Якщо Рехагель вирішить грати у 5 захисників, то вийде на газон ще один представник "Панатінаїкоса" Нікос Спіропулос.

Половина з решти семи захисників, які представляють винятково грецькі клуби і є в попередньому списку команди, в Африку не поїдуть або виконуватимуть там ролі дублерів.

Греція: півзахисники

Лідерами півзахисту еллінів є два чемпіона Європи з "Панатінаїкоса" (загалом клуб дав вісім гравців з 25-ти) Гіоргос Карагуніс (капітан) та Костас Кацураніс. Цікаво, що попри травму у списку опинився і Хрістос Пацацоглу з "Омонії", на якого тренер продовжує розраховувати. Номінально у списку присутні ще кілька гравців, з яких на поле найбільше шансів має вийти ще один "італієць" Александрос Циоліс ("Сієна"). За захисного варіанту гри хавам допомагатимуть і нападники.

Греція: нападники

Безперечними лідерами атак еллінів є 30-річний "німецький" дует Ангелоса Харістеаса з "Нюрнберга" і Теофаніса Гекаса з "Герти". На двох ця парочка за десять ігор відбору наколотила 14 голів (9 на рахунку екс-партнера Андрія Вороніна). Обидва представника бундесліги є найкращими граючими бомбардирами збірної (24 м'ячі у Харістеаса і 20 у Гекаса). Третім основним форвардом є Гіоргос Самарас ("Селтік").

Пам'ятають українці і Дімітріса Салпінгідіса з "Панатінаїкоса", гол якого залишив Шеву і Ко без мундіалю. За захисної моделі гри навряд чи може розраховувати на багато часу на полі Пантеліс Капетанос зі "Стяуа".

Греція: ставки

Цікаво, що ставки на вихід з групи на Нігерію суттєво вищі, ніж на хоча б друге місце еллінів. Але якщо ви людина ризикова і вірите у, приміром, три перемоги з рахунком 1:0 - то ваша поставлена гривня дасть додаткових вісім. Попри те, що букмекери віддають "фаланзі" максимум третє місце, ризикнемо припустити, що команда Рехагеля зможе нав'язати боротьбу за другу сходинку. Перша тут "зафрахтована" зірковою Аргентиною.

Читайте також:

ЧС-2010: Білі орли Антіча
ЧС-2010: Німеччина. Країна, яка завжди виграє
ЧС-2010: "Yankees" go... to South Africa
ЧС-2010. Аргентина двох богів футболу
ЧС-2010: Середземноморські "Лиси Пустелі" у Південній Африці
ЧС-2010: Словенія - Slovenska nogometna reprezentanca
ЧС-2010: Блакитна мрія Уругваю
ЧС-2010: Мексика - найнезручніший суперник для бразильців
ЧС-2010: Останнє слово француза Доменека
ЧС-2010: Парейра поведе "Бафана бафана" всупереч прогнозам букмекерів
Десять фактів про ЧС-2010

Коментарі ()