Головне

ЧС-2010: Парейра поведе "Бафана бафана" всупереч прогнозам букмекерів

11.05.2010 10:08 1244 0
ЧС-2010: Парейра поведе "Бафана бафана" всупереч прогнозам букмекерів

Champion.com.ua продовжує серію публікацій про мабутній чемпіонат світу (матеріал-відкриття читайте тут: Десять фактів про ЧС-2010). Цього разу ми розповімо про країни-учасниці фінальної стадії чемпіонату світу з футболу-2010. В нашому першому огляді - країна-господар турніру - Південноафриканська республіка. В групі А вона зіграє зі збірними Франції, Уругваю та Мексики.

ПАР: форма та назва

Неофіційна назва збірної ПАР - Bafana Bafana ("хлопчики"). Жіноча збірна називається так само оригінально - Banyana Banyana ("дівчата"). Але свого часу президент ПАР вважав, що команда має відмовитися від такого неофіційного прізвиська, оскільки воно не відповідає статусу країни-господарки чемпіонату світу. До падіння режиму апартеїду національні збірні країни носили неофіційне прізвисько Springboks ("антилопи"), зараз воно залишилось тільки у команда з регбі.

Кольори форми збірної - жовтий та зелений. Домашня форма складається з жовтої футболки, жовтих гетрів та зелених трусів, гостьова - зелена футболка, зелені гетри та жовті труси.

ПАР: історія

В 60-90-ті роки збірна ПАР не брала участі у футбольних змаганнях: через режим апартеїду її було відсторонено від турнірів під егідою КАФ та ФІФА. Після скасування дискваліфікації команда грала у фінальних стадіях всіх Кубків африканських націй. Вперше команда потрапила на чемпіонат світу в 1998 році. Цікаво, що на цьому турнірі її суперником також були французи. В групі з Францією, Данією та Саудівською Аравією "бафана бафана" посіла третє місце. У 2002 ПАР знову посідає третє місце в групі на чемпіонаті світу. Цього разу її суперниками були Іспанія, Парагвай та така знайома українцям та росіянам Словенія.

ПАР: кваліфікація ЧС-2010

Вперше за 70 років господарі чемпіонату світу брали участь у відборі до групового етапу турніру. Справа в тому, що кваліфікаційний турнір в зоні КАФ був одночасно відбором на африканський Кубок націй-2010, хоча путівка на мундіаль була закріплена за командою незалежно від успішності виступу.

В групі ПАР грала з Нігерією, Сьєрра-Леоне та Екваторіальною Гвінеєю. В першому колі відбору ПАР програла (0:2) Нігерії, розгромила Гвінею (4:1) та з мінімальним рахунком поступилася Сьєрра-Леоне. У другому колі змагань "бафана бафана" зіграла суху нічию з Сьєрра-Леоне, знову програла Нігерії (0:1) та виграла у Гвінеї (1:0). ПАР посіла друге місце, яке не дозволило їм грати на Кубку Африканських націй, але путівка на ЧС була вже в кишені.

ПАР: тренер

Тренує "бафана бафана" не абихто: Карлос Альберто Парейра, який у 1994 році, не програвши зі збірною Бразилії

Фото взяте з sportobozren.ru
жодного матчу, завоював титул чемпіонів світу. Контракт з бразильцем був укладений у лютому 2007 року. Цікаво, що Парейра не міг одразу почати виконання своїх обов'язків, оскільки не мав дозволу на роботу в ПАР. Тренер навіть не міг з'явитися на базі збірної, бо це означало б порушення трудового законодавства.

Парейра пропрацював у збірній до квітня 2008. Після цього бажання повернутися на батьківщину та бути ближчим до сім'ї перемогло. Карлоса змінив співвітчизник Жоель Сантана, який пообіцяв успішний виступ збірної на домашньому чемпіонаті світу. Але планам Жоеля не збутися: футбольна асоціація ПАР розірвала з ним контракт, а новим тренером став... правильно, Карлос Альберто Парейра. Для 67-річного тренера чемпіонат світу-2010 стане вже шостим в якості тренера. Окрім чемпіонства з Бразилією, він був керманичем збірної Кувейту (1982), ОАЕ (1990), Саудівської Аравії (1998) та ще раз Бразилії у 2006 році.

ПАР: голкіпер

Перший воротар збірної - зірка місцевого футболу Ітумеленг Кхуне, який під час групового етапу чемпіонату відсвяткує свій 23-й день народження. Кхуне грає у складі південноафриканскього клубу "Кайзер Чіфс". Він чудово відбиває важкі удари та любить починати атаки своєї команди. Інші кандидатури на місце у воротах - Ровен Фернандез ("Армінія", Німеччина), відомий своїм умінням відбивати пенальті, та Моенееб Жозефс, який був голкіпером збірної на Кубку африканських націй 2008 року.

ПАР: захисники

Серед захисників збірної варто буде звернути увагу на Аарона Мокуна ("Портсмут", Англія). Це наймолодший гравець в історії команди - його дебют у збірній відбувся в 19 років. Інша фігура, яку не варто випускати з поля зору, - екс-капітан "Крильєв Совєтов" Метью Бут. Чемпіонат світу може вплинути на кар'єру цього захисника "Мамелоді Сандаунс": якщо Бут продемонструє гарну форму, він може повернутися до Самари.

ПАР: півзахисники

В середній лінії "бафана бафана" виділимо гравця "Евертона" Стівена Пієнара та одного з небагатьох представників пострадянського простору на цьому чемпіонаті півзахисника "Рубіна" Макбета Сибайю. Серед футболістів, які грають в ПАР, місцеві медіа покладають великі шанси на Теко Модісе та Сіфіве Тшабалала.

ПАР: форварди

Головна надія нападу ПАРівців - Бенні Маккарті. Футболіст "Вест Хема" довгий час відмовлявся грати за збірну після того, як у 2006 році перебрався грати до Англії, а саме в "Блекберн". Вмовляння тренера вплинули і форвард (35 голів у 83 матчах) повернувся до збірної. Забивати м'ячі за команду збираються також Бернанд Паркер (чемпіон Голландії в складі "Твенте") Катлего Мпхела ("Мамелоді Сандаунс").

ПАР: ставки

Букмекери прогнозують господарям останнє місце в групі. Шанси на вихід до фіналу та вірогідність стати чемпіонами оцінюються порівну - як 1:190. Проте у південноафриканців є шанси стати третьою країною серед африканських. Але тільки якщо вірити букмекерам. Наш прогноз - 0 очок у групі та 4 місце.

Коментарі ()