Головне

Петренко: Волосожар потрібна всім, окрім України

08.04.2010 14:07 598 0
Петренко: Волосожар потрібна всім, окрім України

Україна втратила ще одного лідера у своєму виді спорту. Ні, мова не про Олександра Алієва, який заради інтересів московського "Локомотиву" таки змінив громадянство України на підданство РФ.

Ми більше не зможемо розраховувати на перемоги на міжнародних стартах від нашої провідної фігуристки Тетяни Волосожар. Те, що раніше активно обговорювалося на форумах і у блогах, - факт. Який бояться визнати спортивні чиновники.

Вперше про ймовірність переходу чотириразової чемпіонки України у парному фігурному катанні під триколірні знамена зізнався керівник НОК Сергій Бубка. Ще на початку березня він заявив, що з Волосожар "може статися те саме, що було вчора із Савченко". Бубка був впевнений, що у Росії "знайдуть партнера".

У пару до Тетяни одразу пророкували росіянина Максима Транькова, який на чемпіонаті світу вдавав, що питання зовсім невирішене: "...дуже багато людей хотіли б бачити нас разом. Я сумніваюся, що мені надійде зараз пропозиція кататися з Волосожар, тому що вона б уже надійшла. Пара Волосожар - Морозов закінчила свою кар'єру, і я чув від них, що Тетяна буде пробувати стати у пару з якимсь канадським фігуристом". За пару тижнів Траньков змінив думку.

Історія продовжив олімпійський чемпіон, а нині тренер Віктор Петренко, який за словом у кишеню не лізе.

"Ви знаєте, що партнер /тепер уже колишній/ Тетяни - Станіслав Морозов раніше виступав з Альоною Савченко. Пара, яку тренувала Галина Кухар, розпалася. І де тепер Савченко? На п'єдесталах чемпіонатів світу та Європи, проте лаври дістаються Німеччині, за яку вона виступає", - пригадав Савченко Петренко, який сам іммігрував у США.

"Тепер ситуація повторюється. Волосожар і Морозов, які тренувалися у цього ж фахівця, перейшли до німецького тренера Інго Штойєра...".

Єдиною реальною перепоною у переїзді Волосожар до Росії може стати Федерація фігурного катання України. Проте її президент Людмила Супрун у розмові з нами відмовилася коментувати ситуацію, кинувши лише "питання вивчається" та сховавшись за спинами охоронців.

Не набагато багатослівнішим був і президент НОК Сергій Бубка: "Нічого не можу сказати. Зі мною по цьому питанню ніхто не розмовляв. Я дуже здивований, якщо це відбувається. Той, хто повинен відповідати... я тільки чую відголоски і бачу в пресі. Це дуже хвилює".

Відмовився головний олімпієць пояснити і позицією Людмили Супрун. "Це питання, яке повинна вирішувати федерація. Якщо спортсмен переходить до іншої держави, то повинен бути дозвіл національної федерації. Тому я думаю, що питання передусім до федерації", - зіграв Сергій Назарович у словесний "футбол".

Коментувати ситуацію погодився лише Віктор Петренко.

Фото Reuters
"Так, це справді правда. Новина неприємна для нашої федерації. Загалом це вже не новина, про це вже була розмова. Я особисто спілкувався з Тетяною. Настрій дуже негативний щодо федерації. І я її розумію, бо та анархія та розруха, яка панує у нас у федерації фігурного катання - зрозуміло її рішення чому вона не хоче продовжувати виступи за Україну", - одразу розставив акценти олімпійський чемпіон 1992 року.

- Чи пробувала федерація щось зробити, щоб зберегти Волосожар для України?

- Наскільки я знаю, нічого не було зроблено.

- Супрун відмовилася коментувати.

- Ось вам і відповідь. Це ставлення нашого президента федерації до насущних проблем, які треба вирішувати. Все лишається без відповіді.

Петренко також розповів, що не знає, чи тренується вже нова пара разом. "Зараз, очевидно, тривають переговори. Я не втрачаю надії, я просив її (Тетяну Волосожар - авт.) залишити місце для України у своєму серці, щоб дати, якщо так можна сказати, можливість Україні взяти участь у "тендері". Скажу як професіонал: Волосожар - партнерка номер один в світі. Не тільки Росія, але й інші федерації хочуть бачити її у себе. На жаль, окрім України", - Петренко помітно хвилювався, коментуючи болючу тему.

- Можна було би з росіянами домовитися, грубо кажучи, про обмін Волосожар на перспективну юніорську пару?

- Для цього потрібно вести переговори, розмовляти. Я думаю, все можливо, але для цього потрібно знати специфіку і знати про що говорити, - Петренко.

На думку фахівця, екс-партнер Волосожар Станіслав Морозов може стати тренером нової пари. "Питання, наскільки він може, питання у тому, що він не має досвіду, наскільки він професіональний. Сподіваюся, що у майбутньому стане. Але бути хорошим спортсменом не завжди означає бути хорошим тренером."

Фото Reuters
У цей час до Петренка підійшла знайома та висловила подяку за гострі заяви в ефірі "Шустер.Live" і побажала стати президентом федерації.

Одразу напросилося питання щодо мети візиту в Україну.

- Я сам засукавши рукави і бачачи те, що робиться у федерації, беру участь і треную дівчину, яка презентує Україну, - каже тренер, який з 1995-го мешкає в Коннектикуті. - Поза тим, що з боку федерації я зіштовхнувся з перепонами, я роблю добру справу й отримую тільки копняки та палки в колеса від Людмили Супрун. Як результат, Ірина Мовчан посіла 40 місце. За рішенням тренерської ради мала їхати Наталія Попова (учениця Петренка - авт.), але до рішення тренерської ради президент федерації не дослуховується, вольовими рішеннями посилає.

- Це не дилетантство з боку Супрун, це шкідництво, - обурено заявив він.

"Чемпіону" оперативно не вдалося зв'язатися із самою Тетяною. Важко критикувати її рішення, коли з одного боку стоять суто професійні чинники: умови для тренувань, фінансові винагороди, популярність серед глядачів, зрештою - доходи від можливих рекламних контрактів, а з іншого - лише почуття патріотизму.

Коментарі ()