Головне

Чиновники добивають фігурне катання

19.03.2010 17:49 506 0
Чиновники добивають фігурне катання

Українські фігуристи можуть не поїхати на чемпіонат світу з фігурного катання до італійського Турина.

Причина банальна - у федерації немає коштів.  До речі, аналогічна ситуація була минулого року.

У п'ятницю зранку любителі фігурного катання могли прочитати на форумі сайту http://www.skating.com.ua/ наступний пост.

"Тут чергова "ганьба на наші голови" - учора нашим спортсменам, що заявлені на чемпіонат світу заявили, що на "світ" вони повинні летіти за свій рахунок. І є велика ймовірність того, що дехто з них просто не полетять, якщо не знайдуть гроші самостійно. (((".

"Чемпіон" спробував перевірити цю інформацію в федерації фігурного катання. Але отримав відповідь аналогічну посиланню під три чорти.

Дослівно розмова виглядала таким чином:

- Це правда, що нашим спортсменам повідомили, що грошей на переліт на чемпіонат світу немає?

- А звідки у вас така інформація?

- На форумах обговорюють.

- Ну і читайте ваші форуми.

- Так ви можете підтвердити або спростувати інформацію. Хто у Федерації може це зробити?

- Всі збираються на чемпіонат світу. Нікого немає. Потелефонуйте краще у школу, може там знають.

Дзвінок у СДЮШОР з фігурного катання "Сюїта" дійсно пролив світло на ситуацію.

- Це правда, що нашим спортсменам повідомили, що грошей на переліт на чемпіонат світу немає?

- Насправді, це так. Поки вирішуємо ці питання, але грошей немає.

- Завтра виліт, а грошей немає?

- Ну так. Ситуація така: або за свій рахунок, або не знаю навіть як. Поки ми не можемо вирішити цю ситуацію.

- Грошей немає для жодного спортсмена?

- Зараз просто взагалі в міністерстві, наскільки я володію інформацією, немає грошей. Просто немає грошей, не тільки що стосується спортсменів фігурного катання, не тільки нас. Ситуація така, що у міністерства немає грошей.

За більш детальною інформацією порадили звернутися в міністерство до начальника відділу зимових видів спорту Даніла Амірханова, чоловіка одного з провідних українських тренерів з фігурного катання Марини Амірханової. 

Але впіймати чиновника на місці не вдалося. Даніїл Асхатович цілий день був на нараді, якщо вірити нервово-смішливому голосу його прес-секретаря. А о 17:06 в міністерстві вже нікого не було. Якщо чиновники і захищають якісь інтереси, то точно своє право на короткий робочий день у п'ятницю.

Зате "Чемпіону" вдалося додзвонитися до екс-керівника міністерства спорту і за сумісництвом почесного керівника федерації фігурного катання Юрія Павленка.

Екс-міністр заявив, що підписував і календарний план, і наказ про фінансування чемпіонату.

"Але не виключаю, що заборгованість є. У нас була затримка по січню. Пріоритетно фінансувалися Олімпійські ігри, а по інших напрямках була затримка і накопичувався певний борг. Втім, думаю, що його виплатять. Це звична ситуація при зміні влади", -  сказав екс-міністр.

За словами Павленка, заборгованість виникла не з вини міністерства спорту, а міністерства фінансів і Держказначейства, які безпосередньо розподіляють кошти.

Як виявилось, Павленко не в курсі конкретної ситуації з фігурним катанням, хоч і є почесним головою федерації. "Я ніколи не втручався в оперативне управління федерацією. Його здійснювали Людмила Супрун та голова виконкому Ірина Мадведєва", - зізнався Павленко.

"Я намагався підтримувати федерацію. На посаду голови я погодився, щоб хоч трохи зняти конфлікт, щоб всі групи, які там є, нарешті почали працювати як єдина команда. На жаль, зараз там знову наростає конфлікт", - повідомив почесний голова федерації.

Як вдалося з'ясувати "Чемпіону", останнім предметом конфлікту був розподіл місць у жіночому фігурному катанні на чемпіонат світу. Віктор Петренко намагався лобіювати свою ученицю Наталію Попову, інша група - іншу учасницю. У підсумку на чемпіонат їде Ірина Мовчан, яка, на жаль, не радує своїми результатами і не прогресує.

Спостерігаючи діяльність української федерації останні 5 років, складається враження, що ця багатоголова гідра доконає українське фігурне катання. Якщо в цьому виді щось кардинально не змінити, то на наступній Олімпіаді Україна не буде представлена в жодному з видів фігурного катання.

В парному катанні нам вже зараз нікого відправляти на світову арену, дівчата і хлопці борються на світовій арені за те, щоб пробитися у довільну програму, а єдиний вид, на який українці мали сподівання - танці - за останні півроку втратив два найкращі юніорські дуети.   

Єдина позитивна новина, а скоріше надія, отримана за сьогоднішній день, це те, що Україна все ж спробує зберегти для себе кращу парницю світу Таню Волосожар.

"Ми намагатимемося зберегти Таню для України, і знайти для неї партнера", - заявив Павленко "Чемпіону".

Коментарі ()