Головне

Канада забрала танцювальну корону в Росії

23.02.2010 08:09 607 0
Канада забрала танцювальну корону в Росії

Такого в історії фігурного катання ще не було. Олімпійськими чемпіонами вперше стала пара, яка ще чотири роки тому каталась в юніорах. Канадці Тесса Вірту та Скотт Моір здійснили найстрімкіший злет до найцінніших медалей для спортсменів в фігурному катанні. Вперше для канадського фігурного катання.

А Росія втретє за свою і загально срсрівську історію здала першу позицію в танцях, задовольнившись лише бронзою.

США вдруге за дві останні олімпіади отримали срібло.

При цьому золотих і срібних призерів готували в одній групі, екс росіяни Марина Зуєва та Ігор Шпільбанд.

Відкривали змагання  найсильніших вже традиційно італійці Анна Капеліні Лука Ланотте. Нові учні мадам Зазуї катали під реквієм за мрією. Катали не дуже чисто, хоч і без видимих зривів. За що не добрали 8 балів до кращого результату. При цьому вони перебрали час для підтримки, і отримали дедакшн. А могли заробити ще один - за порвані колготки Анни.

Слідом за ними виходили українці Ганна Задорожнюк і СергійВербилло. На жаль, в українців все пішло не так зі стартової пози - партнеру не вдалося правильно виїхати, вийшла якась некрасива метушня. Потім партнери роз'їхалися на півковзанки на твізлах, а партнер ще й не докрутив. Підтримка пара стабільно виконує на 4 рівень, але сьогодні було якось важко. Доріжки кроків з недотягненими і нерозігненими ногами судді оцінили лише на другий рівень.

В українців все пішло шкереберть з початку програми
Фінальна поза відображала загальний настрій

Це був найгірший прокат Задорожнюк-Вербилло за три дні. Свій довільний танець українці програли трьом парам, яких до цього часу випереджали - канадцям Крон-Пуар'є, угорцям Гофман-Завозіну і росіянам Бобровій-Соловйову.

Таким чином, з 11-го на початку турніру місця Задорожнюк Вербилло опустились на 16 місце.

На жаль, навряд чи в найближчий час нас чекатимуть кращі місця і на інших турнірах. Прикро, але українська пара не рухається вперед.

Для порівняння,  3 роки тому українці були на одному рівні з братом і сестрою Зарєцькими, а зараз ті входять в світову десятку, а ми залишаємося там, де й були.

Наступна розминка змагань танцюристів виявилась дуже драматичною завдяки двом її учасникам.

Коли у 2008 році Ізабелль Делобель і Олів'є Шонфельдер виграли титул чемпіонів світу експерти казали, що це їхня остання медаль і їм треба йти зі спорту. Спортсмени і самі так хотіли. Адже обоє вже на той час розміняли 30 років. Натомість французька федерація хотіла олімпійську медаль, і змусила Ізу і Олів'є кататися далі. Як відомо, нічого хорошого з того не вийшло - спортсмени їхали на Олімпіаду після 14 місяців простою і ледь не з пологової кімнати.

Французам було про що задуматися перед початком програми

У своїй останній програмі французи намалювали все своє життя у великому спорті - з їхніми епатажними експериментами і дитячою безпосередністю, артистичністю, неповторним шармом і технікою. Їх прокат виглядав кращим ніж обов'язковий і оригінальний танець. Було зрозуміло, що це їх лебедина пісня.

Після прокату Іза зняла ковзани, натякаючи, що для неї це фінал у спорті, але судді не стали робити французам прощальний подарунок, і поставили лише 97,06. Це набагато менше, ніж їхні кращі результати. На цій Олімпіаді вони лише шості. Хоча чотири роки тому в Турині були четвертими.

Слідом за французами на лід вийшли росіяни Яна Хохлова і Сергій Новіцький. У другої пари Росії цей сезон найневдаліший у кар'єрі. Спочатку спортсмени поставили собі дуже невдалий танець а ля "красная армія всех сильней". Судді відплатили їм за неї нищівними балами на турнірах етапах гран-прі. Росіяни подумали і поставили прекрасний танець про жар-птицю.

На Олімпіаді спортсменим відкатали його на одному диханні. З ідеальними твізлами і карколомними акробатичними підтримками. Але судді були немилосердні, і поставали їх нижче не тількиДелобель Шонфельдера - що вже було несправедливим - а навіть британців Шинед і Джона Керрів та французів Наталі Пешала та Фабєна Бурза, які відверто накосячили у виступах. У британців Джон зірвав твізли, а французи ледь не вбилися на вертикальній підтримці.

Другу російську пару судді відверто засудили

Склалося враження, що судді спеціально валять другу російську пару, щоб витягнути на п'єдестал першу.

І ось настала кульмінація вечора. Єдине, що її зіпсував сліпий жереб. Три найкращі танці сезону, три шедеври були на початку розминки.

Феєрію танцю відкривали американці Меріл Девіс і Чарлі Вайт. Марина Зуєва поставила їм довільний танець під "Фантом опери". Вже перше обертання американці виконали на такій швидкості, що, здавалося, вони підключені до атомного реактора. І по ходу програми американці ні на мить не збавили ходу. Підтримка, коли Меріл тримається лише на нозі Чарлі змусила зал затамувати подих. З усіх елементів лише обидві доріжки кроків американців оцінили на третій рівень, решту - на четвертий. За довільний американці отримали більше 107 балів. І хоч і не добрали до свого кращого результату, Меріл і Чарлі однозначно забезпечили собі срібну медаль.

 

Італійці Федеріка Фаєлла і Массімо Скаллі цього сезону заслуговували бути на п'єдесталі олімпійських ігор. Але, на жаль, політичні розклади цього не передбачали, навіть за умови, що ІСУ очолює саме італієць. Відкатавши на одному диханні своїх "емігрантів", що є однією з трьох кращих програм сезону, італійці так і залишилися п'ятими.

А далі канадський зал впав у транс. На лід вийшли їхні співвітчизники Тесса Вірту та Скотт Моір. У доросле фігурне катання вони увійшли як неперевершені лірики з неймовірно легким катанням. І тому на цей сезон Марина Зуєва поставила їм танець під дуже ніжну музику Малера.

коронна підтримка канадців. Фото Reuters
 
Шпільбанд і Зуєва можуть аплодувати собі

Чесно кажучи, якби під неї катався хтось інший, а не Тесса і Скотт, зал би заснув. А тут 4,5 хвилини пройшли як одна мить. З танцю важко було виділити доріжки кроків, обертання, і підтримки з сімома змінами позицій. Все було на одному диханні. Зал божеволів. А Тетяна Тарасова, яка виховала 18 олімпійських чемпіонів, в коментарі російському телебаченню зізналася, що її перенесли на небеса.

Після прокату Скотт скакав як хлопчисько і вже не міг стримувати свою радість, коли судді поставили їм за довільну програму 110 балів. Їхня сума 221.57 - абсолютно кращий результат цієї чотирирічки.

Скотт знайшов родичів на трибунах
 Перше золото країни кленового листу
 

Завершали змагання танцюристів дві пари Наталії Лінічук. Напевно, два роки тому, беручи  до себе в групу Таніт Белбін і Бенджаміна Агосто та Домніну Шабаліна, вона розраховувала, що саме її пари будуть на перших сходинках п'єдесталу. А виявилось, що ледь вдалося пропихнути одну.

Белбін і Агосто - взагалі невдахи цієї чотирирічки. З минулої олімпійської трійки лише вони єдині залишилися в фігурному катанні, але замість ролі лідерів вони лише погіршували результати. Розуміючи, що в Марини Зуєвої та Ігоря Шпільбанда на першому місті будуть Тесса і Скотт, вони перейшли до Лінічук. Але нічого від того не виграли. Лише втратили легкість катання. У цей вечір Таніт і Бен заслуговували бути на п'єдесталі, але бронза дісталась іншим учням Лінічук.

 

З не дуже виразним танцем і сумнівними підтримками на ремнях, скаліченим коліном партнера, росіянам все ж вдалося піднятися на п'єдестал . Побачивши оцінки, Домніна не приховувала розчарування. Вона не повторила успіх свого бой-френда Романа Костомарова, і не стала олімпійською чемпіонкою. Хоча за інших умов, якби Росії не знадобилась медаль Чемпіонату Європи ще 2008 року, можливо, і стала б нею.

 
На відміну від канадців і американців росіяни не дуже раділи своїй медалі

Звісно, Росія має шанс реваншуватися в Сочі, але лише за однієї умови - Тесса і Скотт завершать любительську кар'єру!

Єдине, що може завадити канадцям повторити досягнення Грищук-Платова і стати дворазовими олімпійськими чемпіонами - це травма ноги у Тесси. Завершення кар'єри канадцями після олімпіади - найменш бажаний сюжет для любителів фігурного катання.

Результати

 
Коментарі ()