Головне

Росія чи Америка. Кому дістанеться золото?

20.02.2010 20:16 482 0
Росія чи Америка. Кому дістанеться золото?

У п'ятницю на олімпіаді в Ванкувері почалися змагання в найбільш "інтригуючому" виді фігурного катання - танцях.

Причин для інтриг кілька. По-перше, в цьому олімпійському циклі на олімпійський п'єдестал претендують принаймні 6-8 пар. По-друге, суддям доведеться вирішити, кому віддати золото: молодому канадському дуету, на батьківщині якого проходить Олімпіада, досвідченому російському, який через травму партнера більше не зможе змагатися чи американцям, які є лідерами за балами цього сезону. По-третє, на цій олімпіаді стане зрозуміло, чи збереглося в танцях поняття черги.

Своє змагання розпочали танцювальні дуети з виконання "Танго Романтика".

Найбільше не поталанило в цьому виді італійцям Анні Капеліні та Лука Ланотте. Претенденти на чільну десятку мали відкривати змагання, а отже і на надто високі оцінки розраховувати не могли. Їх танець судді оцінили у 33,13, що на 2 бали нижче їхнього Personal Best .

В українців Ганни Задорожнюк І Сергія Вербилла теж був невдалий стартовий номер -5. Втім українці стартували слідом за молодими росіянами Катериною Боборовою- Дмитром Соловйовим. І на фоні їхнього найгіршого в сезоні прокату катання українців виглядало дуже зрілим і впевненим. Судді оцінили його у 33,87 бала, що є найвищою оцінкою українців за обов'язкові танці.

Але найбільше серце українського вболівальника порадувало те, що Ганна і Сергій обійшли Капеліні-Ланотте. У другому десятку на лід виходили молоді й амбіційні американські і канадські дуети Емілі Самуельсон та Еван Гейтс, а також Ванесса Крон та Пол Пуар'є. На минулому чемпіонаті українці поступилися цим вчорашнім юніорам, але цього разу вони опинилися за спиною Задорожнюк-Вербилло з відставанням у 2 бали. Також нашим вдалося обійти і колег по тренувальному майданчику Нору Гофман і Метью Завозіна.

На олімпійському турнірі вже відкаталися 12 пар, а українці залишалися на першому місці. Можливо, цьому суттєво посприяло те, що бригаді суддів була наша Людмила Михайловська.

Першими посунути їх вдалося тільки чемпіонам світу 2008 року Ізабелль Делобель і Олів'є Шонфельдеру. Як відомо, француженка за 5 місяців до олімпіади народила сина. Втім навіть вагітною вона тренувала кан-кан, щоб позмагатися за олімпійське золото.

Вже вихід французів на лід нагадав глядачу, що обов'язковий танець - це коник французів, де навіть в трьох однакових секціях вони можуть показати неповторну оригінальність. Але зразу за оригінальним початком Ізи і Олів'є стало зрозуміло, що колишньої легкості в французів вже немає. Дався в знаки брак офіційних стартів. Французи не брали участь у змаганнях 14 місяців, спочатку через травму партнерки, а потім її вагітність. Тепер французи несподівано для себе катались невпевнено, і не так філігранно, як звикли судді і глядачі.

Їх танець був оцінений у 37,99. Побачивши оцінки французи зрозуміли, що з такими оцінками їм буде дуже важко змагатися за омріяні медалі.

Наступними українців відтіснили представники Ізраїлю Олександра і Роман Зарєцьки, які несподівано додали в техніці в цьому сезоні і які також цього дня мали свого суддю.

Групу з восьми найсильніших відкривали французи Наталі Пешала та Фаб'єн Бурза. Ці спортсмени давно мріють стати першою парою Франції, але поки їм це ніяк не вдається. От і зараз їх виступ оцінили гірше ніж  Делобель і Шонфельдера.

За ними на лід вийшли Меріл Девіс та Чарлі Вайт. Їхні постановки оригінального і довільного танців є чи не найкращими цього року, але з обов'язковим у американців  досі були проблеми. Тому їх наставник Марина Зуєва покликала на допомогу свого тренера Олену Чайковську. І тепер танго американців набуло вишуканих рис, а техніка стала набагато досконалішою. Порівняно з чемпіонатом світу оцінка американців виросла на 3 бали, і склала 41,47 бала.

Наступними на лід вийшли росіяни Домніна і Шабалін. Уміння бездоганно виконувати обов'язкові танці, це здається, єдине, що залишилося в росіян. Адже через травму коліна партнера їм доводиться робити тільки такі елементи, які витримує травмований меніск. Втім в танго росіяни були по королівськи елегантні. Судді дали їм не менш королівські оцінки - 43,76, які дають їм гідний запас для двох наступних танців. Навіть, якщо росіяни і виступлять в них не найкращим чином.

Домніна Шабалін налаштовані лише на золото. Фото Reuters

Перевершити цей результат могла лише одна пара - канадці Тесса Вірту і Скот Моір. Але на початку танцю канадців далося в знаки хвилювання. Далі їх катання набуло рис впевненості і бездоганності, але судді все ж дали їм на бал менше, ніж росіянам.

Перед оригінальним танцем зрозуміло, що саме канадці, американці і росіяни будуть змагатися за п'єдестал. У двох наступних танцях вони з'ясують, чи отримають золото вперше представники американського континенту, чи воно знову поїде до Росії, яка за часи суверенітету та СРСР лише двічі в історії випускала з рук золоті медалі в танцях

Для українців же було б дуже добре втриматися на 11 місці. Адже це б суттєво покращило їх рейтинг, і відкривало б шлях до десятки найсильніших в світі.

Результати після 1-го танцю:

1. Оксана Домніна - Максим Шабалін (Росія) - 43.76
2. Тесса Вірту - Скотт Моір (Канада) - 42.74
3. Меріл Девіс - Чарлі Вайт (США) - 41.47
4. Таніт Белбін - Бенджамін Агосто (США) - 40.83
5. Федеріка Файелла - Массімо Скалі (Італія) - 39.88
6. Ізабель Делобель - Олів'є Шонфельдер (Франція) - 37.99
7. Яна Хохлова - Сергій Новицький (Росія) - 37.18
8. Шинед Керр - Джон Керр (Велика Британія) - 37.02
...11. Ганна Задорожнюк - Сергій Вербилло (Україна) - 33.87

Коментарі ()