Головне

Плющенко програв. Росія готова влаштувати скандал?

19.02.2010 16:50 335 0
Плющенко програв. Росія готова влаштувати скандал?
 

Змагання чоловіків з фігурного катання в Ванкувері завершились великим розчаруванням для збірної Росії. Олімпійський чемпіон Турина Євген Плющенко не зміг повторити успіх у Канаді. Лише 1,5 бали він програв новому олімпійському чемпіону Евану Лайсечеку. Що особливо прикро, Плющенко, стрибнувши 4+3, програв спортсмену, який обмежився каскадом 3+3.

Як відомо, Плющенко виграв довільну програму, обійшовши американця на 0,30 бала. При цьому росіянин знову ж таки стрибнув "квад", тоді як американець обмежився потрійними.

У довільній програмі Лайсачеку довелося катати першим з претендентів на медалі. Під "Шахерезаду" Римського-Корсакова американець відкатався у притаманному йому академічному стилі. Всі потрійні стрибки були виконані на ура. І лише на каскаді 3+2+2 судді зняли з американця 0,40 бала. Лайсачек не приховував задоволення, а судді довго мізкували над оцінками. Зрештою вони оцінили виступ чинного чемпіона світу в 167,37.

Слідом за ним виступав учень Ніколая Морозова Нобунарі Ода. Японець після короткої посідав четверте місце, а отже мав надію змагатися за медалі. Спочатку все було дуже добре. Чистий потрійний лутц, комбінація з потрійних акселя і тулпа з невеликим косячком, доріжка кроків третього рівня, потрійний аксель, спіраль, комбінація 3+2+2. І тут Нобунарі сів на хвіст.

Кобунарі Ода. Ох цей клятий шнурок. фото Reuters

Спортсмен піднявся, але програму не продовжив - як з'ясувалось, в нього розірвався шнурок на правому ковзані. 2 хвилини Нобунарі перемотузовувався. Весь ефект від чудової програми про Чарлі Чапліна було втрачено. І хоч спортсмен докатав програму рівно, судді оцінили його виступ у 153,69 бала. Японець замість медалі отримав 7 місце.

Швейцарцю Стефану Ламбієлю, який після короткої був п'ятим, треба було виконувати обов'язково четвертний, щоб повторити успіх минулої олімпіади. Але з першого ж кваду він виїхав на руці. Комбінація стрибків була похована. Потрійний лутц - теж було важко. Ще одна комбінація з недокрутами. Решта стрибків більше менш чисто, але з низькими виїздами. Програму вже не могли врятувати ні королівські обертання, ні доріжки кроків.

Третій після короткої Дайске Такахаші теж розпочав плачевно - падінням з квада. Втім спортсмен не опустив руки, і далі натхненно відкатався від композицію Ніно Рота. Комбінація потрійного акселя і тулупа, ріттбергер були виконані без помилок, а от комбінація з потрійним фліфом пішла в спотикач. Решта стрибків теж були не на ура.

Такахаші: Суддя, подай медальку. Фото Reuters

Незважаючи на завалені стрибки Такахаші радів, побавши свої оцінки. Не дарма. Адже запасу короткої програми йому вистачило, щоб не віддати третє місце Стефу Ламбієлю. Хоча швейцарець став у підсумку третім у довільній.

Завершував турнір Плющенко. Він виступав під чергове танго Едвіна Мартона.  Хореографія поряд з виступами японця і швейцарця виглядала просто смішною. Виграти Плющенко міг лише стрибками. І розпочав фірмовою комбінацією  4+3. З нею він справився на раз плюнути. Хоча там мав бути і третій подвійний стрибок. 

З іншими стрибками теж було все добре. Серед яких було і ще два каскади 3+2. От тільки ці каскади були у першій частині програми. А у Лайсачека - у другій. Це значить вони давали йому перевагу в 1,1 бали, яка в сумі вилилась у те, що Плющенко програв американцю. Прикрими 1,5 балами.

Оцінки Лайсачека
Оцінки Плющенка

"Мені зараз важко, - зізнався Плющенко в коментарі агенції "Весь спорт". - Фігурне катання не йде вперед. Воно не тільки зупинилося - воно котиться назад. Якщо ми не буде стрибати четверті - вид спорту "фігурне катання", дисципліна "чоловіче одиночне катання" просто вмруть".

"Я, звичайно, розумію, чому усе було зроблено так. Тому що багато американських, канадських, можливо, інших спортсменів не вміють стрибати четвертний. Вони, можливо, десь швидше, десь чистіше катаються. Але коли ти стрибаєш четвертний - ти витрачаєш набагато більше енергії, ти витрачаєш набагато більше сил. Після такого свого сьогоднішнього прокату я був упевнений, що я виграю", - запевнив росіянин.

Плющенко зізнався, що йому дуже кривдно. "Я не готовий добре кататися - і програвати", - сказав він.

Прошу, вперед, новий чемпіоне. Фото Reuters

Ще радикальніше від Плющенка налаштовані російські спортивні функціонери.

Віце-президент федерації фігурного катання Олег Нілов вважає, що треба подавати апеляцію.

"Росія повинна подавати апеляцію на рішення суддів, що поставили американця Лайсачека на перше місце. Адже Лайсачек не показав по-справжньому чемпіонського катання і зовсім не перевершив по техніці Євгена Плющенка", - йдеться в коментарі Нілова "Інтерфакс".

"Ми в черговий раз побачили, що фігуристам з Північної Америки ставлять на рідному континенті дуже і дуже високі олімпійські оцінки. І я твердо переконаний, що Росія повинна стояти і боротися за своїх спортсменів. Точно так само боротися, як це зробила Канада на Олімпійських іграх 2002 року в Солт-Лейк-Сіті", - сказав Нілов.

Як відомо, у 2002 канадська олімпійська делегація домоглася вручення золотих медалей не що тільки переможцям Олені Бережній і Антону Сіхарулидзе, але і своєму дуетові Джемі Салє і Давіду Пелетьє. Вони вважали, що їм незаслужено занизили оцінки при чистому прокаті, тоді як росіяни перемогли з падінням.

Розпач росіян можна зрозуміти. Адже Плющенко був для них рятівним колом на цій олімпіаді. Не маючи жодних надій на медалі в одиночному катанні, російська федерація спеціально вмовила олімпійського чемпіона Турина повернутися у великий спорт.

Після провалу в парному катанні і невдачі в чоловічому для російської федерації є один шанс на реабілітацію - вихитрити медаль для Оксани Домніної і Максима Шабаліна, пари, яку ця ж федерація і угробила своєю надмірною спрагою до медалей.

Хоча цей шлях до золотої медалі для росіян найскладніший. Адже пара зараз явно не в найкращій формі, а через її оригінальний танець її постійно переслідують скандали.  

Коментарі ()