Головне

За призовими Україна поступається лише Росії

12.02.2010 14:10 248 0

Українські і російські олімпійці в разі завоювання медалей на зимовій Олімпіаді отримають найбільші призові серед інших країн-учасниць.

Українським олімпійцям пообіцяли 100 тисяч доларів за золоту медаль Ванкувера, срібло оцінили в 70 тисяч доларів, а за бронзу отримають 50 тисяч американської валюти. Крім того, спортсмен може отримати винагороду від обласної федерації або спортивного товариства, яке він представляє, і спонсорів.

Слід зазначити, що в країнах колишнього СРСР преміальні за медалі Олімпіади одні з найвищих у світі. Білоруським олімпійцям, також як і українським, обіцяють 100 тисяч доларів за золото, а ось срібло та бронзу оцінили трохи дешевше, ніж в Україні - 50 тисяч доларів і 30 тисяч доларів, інформує ТСН.

Росіяни виплатять своїм олімпійцям ще більше - 100 тисяч євро за нагороду вищої проби, 60 тисяч - за срібну і 40 тисяч - за бронзову. Крім того, кожному призеру Ігор обіцяний автомобіль.

У Європі винагороди для олімпійців набагато скромніші.

У Німеччині олімпійське золото "коштує" приблизно 14 тисяч доларів. Трохи менше отримають олімпійські чемпіони Норвегії - 13 тисяч доларів. Біатлоністи збірної Швеції, до речі, в разі перемоги на Олімпіаді можуть розраховувати на бонус у розмірі 1300 доларів і сувенір від Олімпійського комітету Швеції, вартістю вісім доларів.

Господарям Олімпіади канадцям золото домашніх Ігор принесе 20 тисяч канадських доларів (близько 13 тисяч 355 євро). Срібло оцінюється в 15 тисяч, бронза - в 10 тисяч доларів.

Зазначимо, що призерам Ванкувера будуть вручені найважчі медалі в історії сучасних Олімпійських та Паралімпійських ігор. Залежно від їх гідності вага коливається від 500 до 576 грамів, діаметр - 100 міліметрів, а товщина - 6 міліметрів. Золоті медалі виготовлені в основному зі срібла 925-ї проби і покриті тонким шаром золота (по шість грамів на кожну). Срібні зроблені зі срібла, бронзові - зі сплаву міді та олова.

Відомо також, що на виробництво всіх нагород (615 для олімпійців і 399 для паралімпійців) пішло 2,05 кг золота, 903 кг міді, 1950 кг срібла.

Коментарі ()