Головне

Дмитро Барановський: Легкоатлети для країни не потрібні

29.01.2010 22:23 2289 0
Дмитро Барановський: Легкоатлети для країни не потрібні

Український бігун Дмитро Барановський, який є володарем найкращого результату в марафоні на всьому пострадянському просторі, відмовився виступати за збірну України.

Високі результати завжди даються не просто: Дмитро два роки провів поза спортом через проблеми зі спиною. Однак так само не можна претендувати на досягнення без належної фінансової та організаційної підтримки. Розповідь про стан у нашій легкій атлетиці спорстмен розпочав зі своїх планів.

"Хочу навесні пробігти марафон, а де - поки з менеджером не вирішили", - сказав Дмитро і одразу відрізав, що не буде вести підготовки до чемпіонату Європи.

"А є сенс? Подзвонили мені й запитали: "Ви будете готуватися до чемпіонату Європи?". Ми поставили зустрічне запитання: "А за чий рахунок вести підготовку?". Відповіді не було. Тому я і прийняв рішення не виступати на офіційний стартах за збірну команди України.

Чому так категорично?

А як по-іншому?! Вибачте, я не прошу "золоті гори", але хоча б допомогти в підготовці. А коли ми починаємо розмову про фінансову підтримку з боку влади - нас ще дорікають: "Мовляв, що, у Вас немає грошей, щоб підготуватися до старту". Вибачте, але тоді кому потрібно наш виступ? Своїм ставленням нам ясно дають зрозуміти - ми для країни НЕ ПОТРІБНІ. Я можу провести підготовку за свій рахунок, на який тоді в мене має бути стимул? Отримати медаль, що б потім ті люди, які відмовили нам у допомозі, розповідали, як вони добре працюють?

Ті медалі, які є у нас по витривалості - це окремі спалахи. Є Іра Ліщинська, Наталя Тобіас, Юля Кревсун, Тетяна Петлюк, Сергій Лебідь, Іван Гешко і все. А хто буде після них? Хто на підхваті з молодих? Та нікого - як би це сумно не звучало. Знову будемо розраховувати на нових хлопців, які вистрілять на світовій арені і їхніми досягненнями і медалями прикриватися?

Взяти ту ж Росію - дівчатам на 1500м заборонили виступати, але відразу з'явилася заміна. На жіночому стиплі Росія розраховувала на золоту медаль від Гульнари Самітової-Галкіної, але в неї не вийшло. Зате на підхваті була молода і перспективна дівчина, яка посіла друге місце. А хто наших хлопців може підстрахувати? У Івана Гешка травма, а замінити його навіть близько ніхто й не може.

На сайті ФЛАУ вивісили списки спортсменів на квоту на УТС 2009-2010 рік і там виділено всього 3 місця на марафон: 2 жіночих і 1 чоловіче. Як ти дивишся на цю ситуацію?

[VR]Особисті рекорди Дмитра Барановського:

800 м - 1:50.61
1500 м - 3:39.74
3000 м - 7:52.61
5000 м - 13:38.36
10 000 - 29:13.36
Напівмарафон - 1:02.47
42195 м - 2:07.15
[/VR]Це підтвердження того, що я говорив: марафонців хочуть повністю прибрати зі складу збірної України. Якщо це не так, то чому на марафон дали найменшу кількість місць з усіх видом легкої атлетики? У європейську статистику потрапило 6 результатів наших марафонців-чоловіків. В якому ще з видів таку кількість українців? Якщо не помиляюся - на спринт 100 і 200 м, дали 10 місць, плюс 5 змінний склад. А на марафон лише 3 місця. У збірній Росії ті, хто потрапив до збірної та кандидати на участь в чемпіонаті Європи, вже ведуть підготовку, а у нас ще й команду не зібрали. Ось тобі і порівняння. Я можу сказати з впевненістю, коли б створили умови для марафонців, ми б виступили дуже гідно, як в особистій першості, так і в командній.

З цього факту випливає, що рекордсмен України, володар найвищого результату в пострадянському просторі, володар найкращого результату в Європі в 2009 році - Дмитро Барановський не входить до складу збірної України?

Так, цілком правильно. Мені ніхто не запропонував контракту із збірною, а я якщо чесно і не палав бажанням його підписувати... До нас, шосейників, ставляться без поваги. І таке ставлення мене не влаштовує. Я не збираюся принижуватися і ще намагатися заробляти медалі для певних людей. Так, саме так, для певних людей. Потім цими медалями вони прикриваються у вищого начальства, створюючи ілюзію, що в нас все добре, що результати показують. А насправді нічого такого немає.

На твою думку, що передовсім потрібно змінити, щоб ставлення керівництва до бігунів по шосе змінилося?

Перше - керівництво не має заглядати в наші гаманці. Те, що ми виступаємо по шосе і заробляємо гроші - це наша особиста справа. До цих стартів ми готуємося за свої фінанси і рахувати, скільки я заробив, можуть тільки ті люди, які в мене вклали свою працю, а не хтось інший.

На нас кажуть - "заробітчани". Так, ми заробляємо на комерційних стартах, щоб годувати наші сім'ї, щоб жити гідно. Якщо країна хоче, щоб ми виступали за неї, то нехай країна нас забезпечує, створює умови.

Жуад Харіб, Дмитро Барановський, Хайле Гебреселассіе та Окутані на марафоні у Фукуоці. Фото Rikujo-magajin (Track & Field Magazine) and Nobby Hashizume of Lydiard Foundation
Чому російські середньовики не так масово виступають на комерції? Бо забезпечують їх усім, у них є збори, харчування, зарплата, і їм не потрібно їхати до Польщі і стартувати, щоб заробити скромні 200-400 $. І вони будуть готуватися, щоб виступити на внутрішніх змаганнях і показати результат, бо вони знають, не буде результату - їх місце швидко займуть. І вони готові "розбитися в коржик", але викластися по повній. І показати найкращий результат.

У нас все навпаки. Хлопці набігаються на заробітках грошей, а потім настає чемпіонат України, куди приїжджають уже не зовсім свіжими. От і виходить логічна розв'язка того, що на чемпіонатах біжать лише на виграш, а не на результат. Поки там - нагорі - переслідують інтереси окремого кола осіб, розвитку легкої атлетики не буде, а буде лише деградація. І будуть виїжджати на "спалахах", а масового спорту як не було, так і не буде.

Після безмедального виступу України на чемпіонаті Світу в Берліні українське керівництво вирішило зробити централізовані збори, де спортсмени повинні тренуватися під керівництвом старших тренерів. На твою думку, таке рішення змінить становище?

Треба ж було щось вирішити - ось і навирішували. Але нічого по суті не зміниться. Приїжджаєш зі збірною до Кисловодська, тобі дають на руки гроші і все. Живи, як хочеш, роби, що хочеш, тобою ніхто не цікавиться. Старший тренер працює лише зі своєю групою, а ти сам собі господар і сам собі тренер.

Такого ставлення не має бути. В основному, хлопці приїжджають без особистих тренерів, і старший тренер зобов'язаний не тільки роздати гроші, а й контролювати і консультувати спортсменів, допомагати їм у тренуваннях та інше. Тобто працювати зі спортсменами, на те він і старший тренер. Але в нашій збірній такого немає.

Цікаво, що на runners.ru, за матеріалами якого було підготовлене це інтерв'ю, у коментарях користувач під ніком Dmitriy Baranovskiy відповів на закид щодо непатріотизму спротсмена.

"Я не відмовлявся виступати за Батьківщину і, як ви сказали, гроші на стіну я не повішаю. Я наразі думаю про Олімпіаду в Лондоні. І навіть якщо країна не дасть мені ні копійки на підготовку, я не буду принижуватися і просити про це. Буду старатися повісити на стіну щось окрім грошей і не заради якогось чиновничка, а заради себе і своєї Батьківщини. Просто Європа поки не входить у мої плани. Поки ще здоровий я маю забезпечити свою сім'ю, а не того чиновника, котрий тебе поливає брудом".

Коментарі ()