Головне

Чемпіонат Європи. Гегемонія Росії повертається?

23.01.2010 21:31 550 0
Чемпіонат Європи. Гегемонія Росії повертається?

У суботу в Таліні закінчився Чемпіонат Європи з фігурного катання. Для європейських спортсменів він став останньою нагодою закріпити свої позиції перед олімпійськими іграми.

Першими змагання розпочали спортивні пари. Тут на три комплекти нагород претендувало 4 дуети - триразові володарі європейського золота Альона Савченко та Робін Шолкови, кількаразові призери Європи  Юко Кавагуті та Олександр Смірнов, їх земляки  Марія Мухортова та Максим Траньков і українці Тетяна Волосожар та Станіслав Морозов.

При цьому українці могли потрапити на п'єдестал лише за умови чистого прокату. Це вони і зробили у короткій програмі. Але судді не оцінили зусиль українців. За умов однаково вдалого прокату всіх чотирьох пар судді оцінили тодес Тані і Стаса на перший рівень і засунули українську пару на четверте місце з відставанням від лідерів у 6 балів.

Ці оцінки вже дали зрозуміти, що українців судді на п'єдесталі не бачать. Втім, як виявилось, це був лише перший неприємний сюрприз для українських вболівальників.

Після короткої програми Альона Савченко і Робін Шолкови не змогли далеко відірватися від суперників. Від російських пар в довільній програмі їх відділяв лише один бал. Вже це мало стати для німців тривожним сигналом.

Загалом остання чотирирічка була дуже вдалою для Альони і Робіна. Три європейські золота, три - світові, виграні етапи Гран-прі. Вони вигравали навіть тоді, коли допускали кілька помилок у програмах. Німці вже подумки приміряли золото олімпійських чемпіонів.

Але цього сезону все пішло шкереберть. Савченко і Шолкови несподівано програли перший етап гран-прі, зірвавши повністю довільну програму. Наслідком стала її заміна - фігуристи поставили нову, на музику кінофільму "З Африки". З нею вони виграли канадське гран-прі, але на цьому успіхи скінчились. Уже у фіналі гран-прі німці програли двом китайським парам - Кін Пан/Джан Тун та Ксю Шен і Хонбо Джао, які переможно повернулись цього сезону в великий спорт.

Німці готувалися до вирішальної сутички і навіть пропустили чемпіонат Німеччини, де їм просто немає з ким змагатися. При цьому спортсмени виглядали дуже виснаженими. І от напередодні турніру в Талліні з'явилась інформація, що в Савченко виявили мононуклеоз. Якби діагноз підтвердився, спортсменка могла б випасти зі змагань до кінця року. Але, як з'ясувалось, це була лише недолікована застуда.

Хоча дехто зі спортивних журналістів не виключив, що це лише качка від німців, щоб розчулити суддів перед стартом. Якщо такий намір і був, то він не вдався.

Судді несподівано прискіпливо поставилися до прокатів німців. І вперше за багато років одна помилка вартувала їм європейського золота.

Першими у довільній програмі  на лід вийшли Мухортова і Траньков. На відміну від чистого прокату в довільній програмі вони допустили кілька помилок - на викиді ріттбергером партнерка стала на дві ноги і ще раз спіткнулась на доріжці кроків. Слідом за ними вийшли Юко Кавагуті та Олександр Смірнов. Прокат був не бездоганним, але всі елементи спортсмени виконали. А компонентами (2 оцінкою) судді їм доважили стільки, що  навіть у Юки рот від здивування відкрився. Загальна оцінка за дві програми - 213.15.

Слідом за ЮКОС вийшли наші. Видно, Таня і Стас переживали за погані оцінки при найкращому прокаті і вирішили в довільній традиційно напартачити зі стрибками. Обійшлось без падінь, але спортсменів кілька разів "закрутило". В решті елементів можна було тільки з роззявленим ротом спостерігати за феноменальними викидами, підкрутками і підтримками українців, які, на жаль, вкотре залишилися без медалі.

Останніми на лід вийшли Савченко і Шолкови. Виглядали спортсмени досить впевнено. Вони вдало виконали комбінацію з двох потрійних стрибків, а далі Альона ледь не впала на викиді. Крім того Савченко в наступному стрибку замість потрійного сальхова зробила подвійний.

Завершивши програму німці посміхалися, але після оцінок суддів посмішки зникли. Вперше за 4 роки судді віддали їм лише 2 місце. Натомість вперше за 4 роки росіяни, які все життя були законодавцями мод в парному катанні, виграли золото.

П'єдестал у парах. Новий розклад сил. Фото АР

Це золото Кавагіті-Смірнова було дуже важливим, бо тепер росіяни мають "санкцію"  претендувати на олімпійський п'єдестал у цьому виді. Адже вони перемогли чинних чемпіонів світу.  

Загалом у росіян у цьому олімпійському циклі було дуже сутужно з медалями. В одиночному катанні російські спортсмени взагалі в світі не потрапляли в десятку, а в парах і танцях, хоч і були в лідерах, але не беззаперечних.

Тому, щоб мати гарантовано хоч одне золото на Олімпіаді російська федерація вирішила повернути в любительський спорт Євгена Плющенка, любовно прозваного на форумах "Наше Все".

Виступ у короткій програмі Євгена показав, що за ці чотири роки ніхто краще нього стрибати не навчився. Французу Бріану Жуберу, який вже не раз подумки бачив себе на олімпійському п'єдесталі після короткої програми лишилося лише матюкатися, побачивши, що він відстає від росіянина на 5 балів.

Після жеребкування на довільну програму француз певно матюкався ще не раз - він змушений був кататися перед Плющенком. Його програма була поставлена на музику Overcome,  з якою колись виступав головний суперник Плющенка Олексій Ягудін. Але навіть цим француз не зміг вибити з сідла суперника. Натомість сам наспотикався у довільній програмі більш, ніж треба.

Побачивши виступ Жубера, Плющенко спростив програму, обмежившись в ній однією комбінацією з четверним стрибком. Далі були лише потрійні і раз Плющенко розкрутився лише подвійним ріттбергером.

Цього вистачило для перемоги. Щоправда і відставання від Стефана Ламбієля було не надто великим. Швейцарець, який теж цього року повернувся в спорт після річної перерви через травму, провалив коротку програму. Але в довільній Стеф змусив своїх фанатів верещати від захвату. На відміну від плющенківського "розбіг-стрибок-поїхали далі", це було справді фігурне катання. І навіть приземлення на п'яту точку в доріжці кроків не завадило Ламбієлю отримати срібло. А Жубер задовольнився лише бронзою.

У танцях на льоду розклад був досить прогнозований. Головними претендентами на золото були чемпіони світу росіяни Оксана Домніна і Максим Шабалін. Вони й перемогли. Тільки ця перемога була зовсім не радісною для спортсменів.

Як відомо, два роки тому, щоб зробити Домніну і Шабаліна чемпіонами Європи, російська федерація не дала партнеру долікувати коліно. Тепер всі розплачуються за це сповна. Максим катається з наколінними фіксаторами і шаленим болем, а програми парі змушені ставити так, щоб врахувати обмежені можливості коліна.

Як і минулого року, пара максимально уникала міжнародних стартів. Свої програми Домніна і Шабалін показали лише на Чемпіонаті Росії, де їх розкритикувала Тетяна Тарасова за надмірне зловживання ремнями у довільній програмі.

На Чемпіонаті Європи Домніна -Шабалін на класі виграли обов'язковий танець, де були вище на голову інших пар. А далі програли оригінальний і довільний Федеріці Фаєллі і Массімо Скаллі. Після виконання довільного італійцями судді довго міркували над оцінками, але так і не ризикнули позбавити росіян золота. Можливо, останнього в кар'єрі.   Італійцям дали срібло, а бронза дісталась ще одним росіянам Яні Хохловій і Сергію Новіцькому.

Фаєлла-Скаллі. Некороновані чемпіони Європи. Фото Reuters

Лише в жіночому катанні Росія лишилася без медалей. Росіяни дуже розраховували на чемпіонку світу серед юніорів Альону Леонову, яка минулого року стрімко увірвалася в дорослу еліту, і стала четвертою на Європі. Але цей рік поки що не Альонин. Цього разу вона була лише сьомою.

Натомість італійка Кароліна Костер втретє здобула титул чемпіонки Європи з фігурного катання.

Друге місце посіла Лаура Лепісто з Фінляндії. А третьою вперше в історії стала грузинка Елене Гедеванішвілі. Слід відзначити, що за грузинку приїздив вболівати сам президент Грузії Михайло Саакашвілі.

Нова зірка Грузії. Фото Reuters

На жаль, і цей чемпіонат не приніс українцям жодної медалі. Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов незважаючи на чи не найкращий прокат на чемпіонатах знову лишился лише четвертими. В танцях Ганна Задорожнюк і Сергій Вербилло спустилися з сьомої позиції на восьму. А Алла Бекназарова і Володимир Зуєв хоч і піднялись з 13 місця на 11, на жаль не втримались у чільній десятці. Хоча й дуже заслуговували цього.

У чоловічому катанні Антон Ковалевський з 20 місця піднявся на 13, але між ним і лідерами досі існує прірва у стрибкових елементах.

Дебютантка змагань Наталія Попова останньою кваліфікувалась до довільної програми, але покращила свій результат і фінішувала 18. Це на одну позицію краще, ніж результат Ірини Мовчан минулого року. І на 2 бали вищий.

Ось і весь скромний доробок українців.

Коментарі ()