Головне

Клочкова: Сімдесят відсотків українців не вміють плавати

29.12.2009 22:57 380 0
В Україні басейнів в 10 разів менше, ніж потрібно.

Про це заявила чотириразова олімпійська чемпіонка з плавання Яна Клочкова, в інтерв’ю газеті "Известия в Украине".

"Напередодні свят не хотілося б говорити про сумне. Сьогодні плавання, як і багато інших видів спорту, переживає далеко не найкращі часи. Якщо врахувати ті умови, в яких наші плавці тренуються, то їх результати вищі за всякої похвали. Іноземні тренери та спортсмени дивуються, як взагалі можна показати результат, не маючи елементарних умов для тренувань", - говорить Яна. 

"Велика проблема і в тренерському складі, який вже багато років майже не оновлюється. Зарплата в 1500 гривень молодих фахівців зовсім не приваблює, а таких профі, як Ніна та Олександр Кожухи, з кожним роком залишається все менше. 

Уже давно пора не тільки приймати формальні програми з розвитку фізкультури і спорту, а розробити системний підхід на найвищому державному рівні. Вже зараз басейнів на Україні в 10 разів менше, ніж потрібно.

А що буде далі? Саме тому ми з Денисом Силантьєвим створили Фонд підтримки молодіжного та олімпійського плавання. Адже якщо ми не потурбуємося і не візьмемося вирішувати нагальні проблеми сьогодні, то завтра буде вже пізно.

Наше основне завдання - зробити плавання масовим видом спорту. Адже, за статистикою, майже 70% українців зовсім не вміють плавати. Щорічно у водоймах країни тонуть більше 2500 чоловік, причому 10% з них - діти. І справа тут не тільки в неувазі дорослих - у дітвори немає навіть елементарних навичок плавання.

У школах вкрай рідко навчають навіть правил безпеки на воді, що й говорити про практику. Коли я була дитиною, існувала своєрідна мода на спорт. Ходити в басейн було престижно. Зараз же зовсім навпаки. І якщо дорослі не приділяють уваги фізичним навантаженням свідомо, то діти просто не розуміють, навіщо це потрібно. Ми ж прагнемо розповісти, показати і довести дітям, що бути сильним і здоровим завжди модно. А головне, що дуже багато залежить саме від тебе самого", - вважає Клочкова.

Втім, Яна вважає, що є і позитив.

"Нещодавно була на фіналі Кубка України з плавання в Дніпродзержинську. Серед сьогоднішньої молоді є дуже багато перспективних і талановитих", - каже олімпійська чемпіонка. 

Коментарі ()