Головне

Збірна України на командному чемпіонаті Європи з шахів виступить без лідерів

22.10.2009 15:40 255 0

17-й командний чемпіонат Європи з шахів стартує 22 жовтня у сербському місті Нові Сад. У змаганні за швейцарською системою в 9 турів беруть участь 38 команд.

Переможець минулого чемпіонату Європи - збірна Росії - рейтинг-фаворит змагань (середній рейтинг 2740). За неї гратимуть Петро Свідлер, Олександр Морозевич, Дмитро Яковенко, Євгеній Алєксєєв, і Євгеній Томашевський.

Сильні склади у Азербайджану (Теймур Раджабов, Вугар Гашимов, Гадір Гусейнов, Шахріяр Мамедьяров, Рауф Мамедов - середній рейинг 2721), Вірменії (Левон Аронян, Володимир Акопян, Габріель Саргіссян, Арман Пашикян, Тігран Петросян - середній рейтинг 2703), Болгарії (Веселін Топалов, Іван Чепарінов, Олександр Дельчєв, Валентин Йотов, Дейан Боков - середній рейтинг 2673).

Збірна України у стартовому листі п'ята. До її складу увійшли Павло Ельянов, Андрій Волокітін, Захар Єфименко, Юрій Дроздовський і Юрій Криворучко. Середній рейтинг українців - 2670.

Змагання проігнорували найсильніші українські шахісти Василь Іванчук і Руслан Пономарьов. Якщо позиція Пономарьова давно відома - його не влаштовують фінансові умови виступів на подібних змаганнях, то Іванчук зазвичай не пропускав змагань за участю збірної. Чому цього разу він віддав перевагу слабенькому турніру Unive Chess Tournamnent, що відбувається зараз у Голландії, наразі не відомо. У Федерації шахів України отримати відповідь не вдалося.

Нагадаємо, на минулому Чемпіонаті Європи у 2007 році Україна була п'ятою. Тоді за неї грали Василь Іванчук, Сергій Карякін, Андрій Волокітін, Олександр Моїсеєнко і Олександр Арещенко. За середнім рейтингом - 2701 - українська збірна у стартовому листі була другою.

Одночасно проводиться командний чемпіонат Європи серед жінок, у якому беруть участь 28 команд. Список команд очолюють Росія (2500), Грузія (2474), Україна (2463). У складі збірної України Катерина Лагно, Наталія Жукова, Ганна Ушеніна, Інна Гапоненко, Наталія Здебська.

Коментарі ()