Головне

Стороженко: "Україну може очікувати найжорсткіше покарання"

12.10.2009 11:58 359 0
Перший віце-президент Федерації футболу України Сергій Стороженко вважає, що через поведінку фанатів на матчі Україна - Англія, наступний домашній матч наша збірна може провести при порожніх трибунах.

"Відповідно до дисциплінарних правил ФІФА, до нас може бути застосоване найжорсткіше покарання, аж до дискваліфікації стадіону, заборони на перебування глядачів під час матчів збірної або призначення крупного грошового штрафу.

Найсумніше, що здійснене не одне порушення, а два. Мова про застосування піротехнічних засобів, категорично заборонених правилами ФІФА та УЄФА, і вторгнення в ігрову зону, коли ці файери полетіли на полі. Тому не слід чекати, що ми відбудемося легким переляком", - заявив Стороженко.

Футбольний чиновник також розкритикував українське телебачення, яке, на його думку, пропагує радикалізм  і жорстокість на трибунах.

"Хочу звернути увагу і на те, як освітлює дане порушення вітчизняними телеканалами. Замість того, щоб засудити подібні речі і додати їх забуттю, по всіх каналах показують, а значить, і пропагують таку згубну поведінку.

Нагадаю, що на чемпіонаті Європи 2008 року в Австрії і Швейцарії міжнародні асоціації попередили телекомпанії, що під загрозою конфіскації ліцензій на право показу матчів чемпіонату не можна показувати кадри подібних подій. Тобто в Україні не дозріло поняття того, що це варварство, заборонене у всьому цивілізованому світі.

У таких країнах, як Англія, Італія, Іспанія або Польща передбачено кримінальне покарання за подібні витівки. На жаль, фан-середовище в нашій країні пішло по шляху радикалізації, а не масової підтримки улюблених команд", - зазначив перший віце-президент ФФУ.

Стороженко наголосив, що англійська сторона, подаючи рапорт про українських вболівальників до УЄФА, відзначили в першу чергу не файери, що летіли з трибун, а недружню обстановку на "Дніпро-Арені".

"Щоб надалі усунути неправомірні кроки вболівальників, перш за все, має бути глибоке розуміння і свідомість того, що піротехніка та футбол не мають нічого спільного. Адже англійці відзначили що? Не стільки застосування файерів і кидання їх в ігрову зону, скільки недружню обстановку.

Футбол - це благородний вид спорту, а не насильство. Коли з трибун тягне димом, а у футболіста пульс 180, що загального між подібною поведінкою людей, які говорять про любов до клубу, і фізіологією спортсмена?", - цитує Стороженка газета "Спорт-Экспресс в Украине".
Коментарі ()