Головне

Цього року Євро-2012 профінансовано лише на 27 відсотків

25.09.2009 14:58 297 0
Євро-2012 профінансовано лише на 27% у цьому році.

Про це заявив президент Віктор Ющенко на нараді з питань фінансування фіналу Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

"Мене не задовольняє рівень фінансування в рамках закону про бюджет 2009 року заходів і об’єктів ЄВРО-2012. 27% фінансування за 9 місяців – це нікудишнє виконання закону про бюджет", - наголосив президент, повідомляє його прес-служба. 

"Я кожен день по телевізору чую про стовідсоткове виконання бюджету, у мене виникає запитання до уряду – чому стовідсотково не фінансується ЄВРО-2012? Десь є велика неправда – або не виконується бюджет, або уряд ігнорує закон про бюджет 2009 року. Очевидно, неправда у першому: бюджет не виконується і нема чим фінансувати", - сказав Ющенко.

Вочевидь, зазначив він, йдеться про відсутність відповідних планових поступлень до бюджету, які скоротилися від рівня попереднього року на 30%. "І це є пряма загроза, перш за все, фінансуванню інфраструктури ЄВРО-2012", - додав він.

Президент висловив переконання, що за існуючих умов єдина можливість забезпечити фінансування заходів, пов’язаних з підготовкою та проведенням ЄВРО-2012 - це реалізація напрацьованих спільно схем – Міністерства фінансів, НБУ тощо. 

"Ми не говоримо про включення станка НБУ, про механізм, який принесе безконтрольне формування емісії, втрату стабільності курсу і підвищення інфляції", - особливо наголосив Ющенко.

За його словами, йдеться про необхідність стимулювання банків, що мають надлишкову ліквідність до участі у фінансуванні об’єктів ЄВРО-2012 шляхом придбання ОВДП цільової емісії та векселів для фінансування дорожнього будівництва.

"Знайти відповідь як підтримати те, що не може профінансувати уряд – це задача сьогоднішньої наради. Я переконаний, що цей механізм вже на поверхні, що він зрозумілий, що ми можемо знайти компроміс", - відзначив президент.

За результатами наради учасники погодили першочергові дії, необхідні для забезпечення фінансування підготовки до ЄВРО-2012 в належних обсягах і домовилися про здійснення першого траншу такого фінансування вже на початку наступного тижня. 

У нараді взяли участь віце-прем’єр-міністр Іван Васюник, міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук, керівник Державної служби автодоріг Вадим Гуржос, заступник глави НБУ Павло Сенищ, заступник Глави секретаріату президента Андрій Гончарук, керівник Головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський.

Українська Правда
Коментарі ()