Головне

Звіт УЄФА по стадіону у Львові: "нереалістично та неможливо здати в термін"

24.09.2009 12:21 245 0
Звіт УЄФА по стадіону у Львові: "нереалістично та неможливо здати в термін"
Публікуємо до Вашої уваги конфіденційний звіт УЄФА щодо будівництва стадіону у Львові, після візиту комісії у вересні.

Якщо коротко, то УЄФА не вірить в здачу стадіону у Львові у заплановані терміни, а це літо 2011 року.

Далі без коментарів.

Огляд проекту стадіону

Львів

2.2.1 Нинішня ситуація

Право на ідентифікацію положення стадіону було закріплене у червні 2009 і всі питання з Alpine Bau були врегульовані. Всі проекти документів були передані замовнику. Тим часом конструкторські роботи на місці були припинені лише для того, щоб їх знову відновили у серпні 2009.

Azovintex використав місцеве архітектурне бюро Hipromez, щоб підготувати робочі ескізи. Тим не менш, стало очевидним, що якість цих ескізів не відповідає спроектованому дизайну, і протягом останніх місяців вони обговорювалися з експертною командою UEFA. Щоб проект був вдалим, вирішальним є той факт, що вся подальша робота виконується під наглядом кваліфікованих міжнародних консультантів з достатнім досвідом у галузі побудови стадіонів і ухвалена уповноваженним представником замовника.

Розклад

У констукторських роботах існує величезна затримка, оскільки даний розклад, прикріплений до цього звіту предбачає здачу стадіону в експлуатацію у грудні 2010. Це абсолютно неможливо і нереалістично.

Бюджет

Загальний бюджет стадіону складає 609 мільйонів гривень плюс 61 мільйон гривень ПДВ, що бере на себе міська влада. Розмір бюджету ще не був визначений через відсутність точного дизайну, і не може вважатися  максимальною вартістю. Розподілений бюджет на 2009 рік складає 370 мільйонів гривень.

Органзація

Контракт із представником замовника, якого призначила міська влада у квітні 2009 втратив силу у травні 2009. Остаточний платіж до компанії ще не надійшов. Наразі міська влада не має представника, який працює із підрядною організацією.

Якість

Через відсутність точного дизайну жодна документація стосовно якості недоступна. Інформація про те, що максимальна кількість місць складатиме 33 000, а мінімальна - 30 000, не може більше бути достовірною.

Ризик

Проектна команда вказує на наступні можливі ризики: дизайн, організація, конструкція, фінансовий ризик (курс обміну), розклад.

2.2.2  Зведена інформація про сучасний стан

- стадія дизайну;

- введення в єксплуатацію планується у липні 2011, проте це не можливо;

2.2.3. Ключові питання

- фінансові питання, консультантам не заплатили за кілька місяців;

- розроблений часовий масштаб - нереалістичний. Очевидно, що після 18 місяців зустрічей,  розробки проектів, насправді, невиконані. Проект гальмує, замість того, щоб рухатись вперед.

- Наразі не існує точного проекту, який би можна було побудувати. Він має бути прийнятий найпізніше до середини листопада 2009, щоб експертна команда UEFA могла побачити, що пропонується перед остаточним рішенням UEFA Exco;

- незрозуміло, на яку протяжність придатні фундаментні плити, і можуть використовуватися;

- Не має представника замовника чи спеціаліста-консультанта, який би допомагав замовнику;

- Негайні дії, згадувані у листі від FFU/LOC до Azovintex і мера Львова (від 29 серпня 2009), мають бути впроваджені до 21 вересня 2009;

Майбутнє використання і можливість передання стадіону у спадок ще не розглядалися, зважаючи на вимоги замовника (напр. корпоративні вимоги).

Аналіз ризиків

Юридичний ризик

- не визначений;

Фінансовий ризик

- поточного бюджету може бути недостатньо;

- фінансування проекту закріплене місцевою радою зобов'язанням платити різницю між ціною за угодою, і ціною на певний строк рік за роком.

Конструкційний ризик

- відсутність точного дизайну унеможливлює подальшу конструкторську роботу, і що навіть ще дужче затягує проект;

Політичний ризик

- наступні вибори у 2011.

Ризик, пов'язаний із плануванням

- має бути введена система оцінки проектів;

- відсутність детального плану конструкції;

Загальна оцінка ризику

- Дуже висока

Прояснення

Рівень ризику проекту може бути трохи заниженим за рахунок повного і точного проекту, підготовленого міжнародними консультантами, і ухваленого замовником та відповідними органами влади, який має бути завершений до середини листопада 2009.

 
 
Коментарі ()