Головне

Яна Шемякіна: "У фехтуванні програти один укол - це, як лотерея"

22.07.2009 19:33 488 0
Яна Шемякіна: "У фехтуванні програти один укол - це, як лотерея"

Фехтувальниця Яна Шемякіна у липні добряче потішила своїх прихильників - на двох змаганнях, у яких львів'янка взяла участь цього місяця, вона виборола нагороди. Спершу Яна вдруге у своїй кар'єрі здобула золоту нагороду Всесвітніх студентських ігор, які з 1 по 12 липня проходили у сербському Бєлграді, а вже через кілька днів поповнила свій доробок бронзою чемпіонату Європи, який тривав з 13 по 19 липня у болгарському місті Пловдів.

- Я вважаю себе досвідченою спортсменкою, тому перед поїздкою у Бєлград, звичайно, ставила перед собою завдання повернутись з Універсіади із медаллю, - розпочала розмову Яна Шемякіна. - Тренери також, зважаючи на те, що на минулих студентських іграх я здобула перемогу, вимагали від мене якнайкращого виступу. В індивідуальних змаганнях, можливо, трішки не пощастило, але в команді я намагалась зібрати всі свої сили, аби ми здобули перемогу.

- Ви виступали на Олімпійських іграх у Пекіні, де, як відомо, змагались кращі з кращих. А якщо порівняти склад учасників Олімпіади та Універсіади, то наскільки слабші спортсмени виступали у Бєлграді?

- На Універсіаді були сильні спортсменки, та якщо порівнювати із Пекіном, де зібрались 25 кращих фехтувальниць світу, то, безперечно, склад учасників Всесвітніх студентських ігор їм поступався. Універсіада - це першочергово студентські змагання., але деякі країни, зокрема Росію, представляли сильні спортсмени - призери та учасники Олімпійських ігор.

- Якщо порівнювати організацію минулих Всесвітніх ігор у Таїланді та цьогорічних у Бєлграді, які плюси та мінуси Ви можете відзначити?

- Навіть не знаю, що вплинуло на організацію змагань у Бєлграді, можливо, фінансова криза чи щось інше, але у Таїланді все було значно на вищому рівні. Важко навіть порівняти. Основним недоліком у Сербії, вважаю, було не достатньо хороше харчування, а їжа, як відомо, є дуже важливим фактором для спортсмена та для досягнення ним хороших результатів. Спілкуючись з іншими спортсменами, зокрема марафонцями, які також скаржились на неякісну їжу та говорили, що після декілька днів такого харчування у них були певні проблеми з самопочуттям. Щодо плюсів організації, то можу тільки відзначити близьке розташування спортивного містечка від залів, де проходили змагання, тож можна було без проблем добратись на турнір.

- За медалі Олімпіади у Пекіні спортсменів нагороджували чималими преміями та призами. А що отримає переможець Універсіади?

- Обіцяють преміальні, але наразі я не знаю їх розміру. Як тільки дізнаюсь, то одразу розповім (сміється).

- Одразу ж після завершення студентських ігор Ви відправились на чемпіонат Європи у Болгарію, часу на підготовку до першості континенту практично не було. Чи вплинуло це на результат?

- Після завершення Універсіади ми з тренерами залишились на тиждень у Сербії, де у спортивному клубі проводили тренування та готувались до чемпіонату Європи. Взагалі ми Універсіаду та чемпіонат Європи сприймали, як одні змагання, тому відповідно організували підготовчий процес, який пройшов згідно з планом.

- До стадії півфіналу на чемпіонаті Європи Ви досить впевнено пройшли своїх суперниць, однак у двобої проти німкені Брітти Хайдеман, маючи певну перевагу, не змогли довести двобій до перемоги. Що трапилось?

- Протягом бою із німкенею ми змагались на рівних, був момент, коли я поступалась 8:10, потім рахунок вирівнявся - 10:10, далі ми йшли нога у ногу до 15:15, але в останній момент я пропустила вирішальний укол. Напевно забракло концентрації. Звичайно, хотілось потрапити до фіналу, але моя суперниця - досвідчена фехтувальниця, діюча олімпійська чемпіонка. У фехтуванні програти один укол - це, як лотерея: сьогодні ти програєш, а завтра перемагаєш. Трохи розчарувалась, але я поступилась сильній спортсменці, вважаю, було б набагато гірше програти маловідомій фехтувальниці.

- Якщо оцінювати Ваш виступ на чемпіонаті Європи та Універсіаді, як вважаєте, де Ви виступили краще?

- На чемпіонаті Європи я фехтувала набагато впевненіше, хоча й на Універсіаді у команді також задоволена своїм виступом, але хочу відзначити, що команда - це одне ціле.

- Два виснажливі змагання позаду. Які плани на найближче майбутнє?

- Наразі плануємо поїхати в Алушту, де проведемо тренувальний збір у рамках підготовки до чемпіонату світу, що пройде в Анталії. Щоправда, збори матимуть більш відпочинковий характер без особливих навантажень.

- Для себе Ви вже визначились із завданням на чемпіонат світу в Анталії?

- Звичайно, що так, хочеться виступити якнайкраще, адже кожен спортсмен повинен перед собою ставити тільки найвищі завдання.

Андріан Снігур, zik.com.ua

Коментарі ()