Головне

"Олімпійський" здешевили за рахунок робітників?

25.06.2009 16:07 563 0
Вартість одного місця НСК "Олімпійський" є найнижчою серед стадіон категорії "еліт", які приймуть Євро-2012. Це досягнуто зокрема, за рахунок дешевої робочої сили, повідомляє прес-служба мінспорту.

Як заявив міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко, під час реконструкції стадіону при мінімальних затратах застосовані найсучасніші архітектурні та технічні рішення.

Юрій Павленко підкреслив, що вартість одного місця на НСК "Олімпійський" становить 2 857 євро, і це у порівнянні з іншими стадіонами в приймаючих містах України - найоптимальніший показник.

Для порівняння: вартість одного місця в Донецьку на стадіоні "Донбас-Арена" складає 5 336 євро, показник стадіону по вул. Стрийська-Кільцева дорога у Львові сягнув позначки 2 994 євро.

Дешевшим виявився "Металіст", де вартість одного місця складає 1 261 євро.

Щодо польських стадіонів, місце на київському НСК "Олімпійський" в 1,8 рази дешевше за місце на варшавському стадіоні, на якому заплановано проведення матчу-відкриття фінальної частини Євро 2012 - 2 857 проти 5 154 євро.

"Показник одного місця є набагато дешевшим, порівняно з іншими стадіонами світу, на яких традиційно відбуваються міжнародні змагання. Скажімо, у порівнянні з лондонськими аренами "Вемблі" та "Емірейтс", вартість одного місця київського стадіону дешевша в 4,7  і 3,5 разів відповідно.  Цей показник майже вдвічі дешевший за німецьку "Альянс-Арена", майже втричі - за "Національний стадіон" у Пекіні. Місце на НСК у Києві дешевше навіть за місце на паризькому "Стад де Франс", який був зданий в експлуатацію ще в 1998 році. З цієї точки зору затверджений кошторис реконструкції НСК "Олімпійський" є найнижчий для стадіонів класу "еліт"", - зазначив урядовець. 

При цьому Юрій Павленко пояснив, що будівництво стадіонів в Україні та Польщі триває, тож не виключено, що ціна може змінюватись на  етапі робочих проектів.

За словами Міністра, причини такого економічного рішення пов'язані з тим, що Україна на всіх етапах робіт максимально використала вітчизняний виробничий ресурс - як в частині ведення будівельно-монтажних робіт, так і в частині закупівлі необхідного технологічного обладнання.

На невисоку вартість реконструкції суттєво вплинув рівень оплати праці в Україні, який залишається одним з найнижчих у світі. З урахуванням роботи в вихідні та святкові дні, нічні зміни, середня зарплата на об'єкті сьогодні складає лише 2 300 гривень. Розрахунки кошторисних показників здійснені жорстко у відповідності до вимог державних трудових норм за мінімальними можливими ставками.

Окрім того, усі компанії, задіяні в реконструкції стадіону на умовах субпідряду, розуміють, що цей проект не буде для них прибутковим. Комплекс цих організаційно-економічних кроків дозволив визначити оптимальну ціну проекту. 

Міністр підкреслив, що за останні кілька тижнів проект реконструкції НСК "Олімпійський", використання коштів, виділених з державного бюджету, були ретельно перевірені з боку незалежної експертної комісії та Контрольно-ревізійного управління Міністерства фінансів - і жодних порушень виявлено не було.

Коментарі ()