Головне

23 червня - Міжнародний Олімпійський день

23.06.2009 13:42 213 0
23 червня вся олімпійська сім'я відзначає день народження Міжнародного Олімпійського Комітету, який до речі цього року святкує свою 115-річницю.

В далекому 1894 році в Парижі на міжнародному конгресі з питань фізичного виховання зі своїм докладом виступив барон П'єр де Кубертен, людина яка відновила світовий олімпійський та спортивний рух. Приємно, що і наш співвітчизник полтавчанин Олексій Бутовський вніс неоціненний вклад у відродження найважливішої спортивної події сучасності - Олімпійських ігор.

Конгрес схвально поставився до виступу П'єра де Кубертена і прийняв рішення про заснування МОК і проведення I Олімпіади у 1896 році в Греції.

Олімпійський рух має на меті своїми основними цілями виховувати молодь за допомогою спорту в дусі взаєморозуміння і дружби, що сприяє миру та злагоді у світі.

Історія сучасного олімпійського руху в Україні розпочалася в 1952 році, коли спортсмени нашої держави у складі збірної команди Радянського Союзу вперше взяли участь в Іграх XV Олімпіади в Хельсінкі. За 57-річну історію виступу на Олімпійських іграх нашими атлетами завойовано 594-и медалі, з них: 226 золотих (особистих - 102), 167 срібних (особистих - 75), 201 бронзових (особистих - 85).

Саме на Іграх XXIX Олімпіади в Пекіні-2008 українські спортсмени встановили своєрідний рекорд за часів незалежності нашої держави і вибороли 27 медалей (7-5-15).
22 грудня 1990 року І Генеральна асамблея засновників прийняла рішення створити Національний олімпійський комітет України і ця дата є офіційною датою його створення.

У вересні 1993 року НОК України був остаточно визнаний Міжнародним Олімпійським Комітетом. НОК України діє у відповідності до положень Олімпійської хартії, Конституції України та чинного законодавства України і свого Статуту.

Членами МОК в Україні є Олімпійські чемпіони - перший президент НОК Валерій Борзов, та нинішній - Сергій Бубка, якого до речі обрано президентом Національного олімпійського комітету України саме 23 червня 2005 року.

noc-ukr.org

Коментарі ()