Головне

Командний чемпіонат Європи. Україна фінішувала на сьомій позиції

22.06.2009 17:41 414 0

В португальському місті Лейрія закінчився перший командний чемпіонат Європи з легкої атлетики. Збірна України у загальному заліку набрала 265.5 очок і посіла сьоме місце. Впродовж другого дня змагань нашим атлетам вдалося здобути лише дві нагороди.

Срібло на дистанції 800 метрів серед чоловіків виборов Олександр Осмолович, подолавши два кола стадіоном за 1:48.05сек. Перемеогу на цій дистанції здобув іспанський середньо вик Мігель К'юесада - 1:47.76.

Третьою на коротких жіночих бар'єрах фінішувала срібна призерка афінської олімпіади Олена Красовська. 100 метрів з бар'єрами киянка подолала за 13.02сек. Попереду з власними найкращими результатами сезону були чешка Люсія Скробакова та росіянка Юлія Кондакова, котрі показали однаковий результат 12.94сек.

Четвертим в секторі для стрибків потрійним сере чоловіків фінішував Микола Саволайнен. У своїй найкращій спробі киянин приземлився на позначці 16м51см. За перемогу у цьому секторі розгорнулася цікава боротьба між португальцем Нельсоном Еворою та британцем Філіпсом Айдоу. У підсумку чемпіона світу та олімпійський чемпіон тріумфував на очах у власної публіки. В активі Евори 17м59см. Айдоу поступився переможцеві 9см.

Ще два четвертих місця в активі нашої команди у метальницьких секторах. Олексій Семенов наметав диск 59м79см, помітно поступившись переможцеві із Польщі Пьотру Малачовськи, котрий послав свій снаряд на 66м24см.

Роман Авраменко був четвертим в секторі для метання спису. Свій найкращий результат кримчанин показав у третій спробі - 75м25см. Німець Марк Франк в заключному кидку, який вже виконував у ранзі переможця, послав спис на 78м63см.   

П'ятою, але з досить скромним результатом 6м37см, відстрибала у довжину переможниця Кубка Кураїни Вікторія Молчанова. Недосяжною у цьому секторі була господарка змагань Найді Гомеш з показником 6м83см.

Найкращий особистий результат нинішнього літа показала на дистанції 1500 метрів Анна Міщенко. Донеччанка фінішувала п'ятою за 4:10.37. Росіянка Анна Альмінова перетнула фініш першою з показником 4:07.59сек.

Бронзова призерка зимового чемпіонату світу Віта Паламар в секторі для стрибків у висоту посіла шосту позицію, подолавши планку на позначці 1м91см. Неперевершені стрибки знову демонструвала в секторі переможниця першого етапу Золотої Ліги Аріане Фрідріх. У підсумку німкеня перемогла зі стрибком на 2м02см і двічі намагалася штурмувати планку на позначці 2.07. Срібна та бронзова призерки командного чемпіонату Європи також подолали двометровий рубіж. В активі іспанки Рут Бейтії та італійки Антоніетти ді Мартіно результати 2м рівно.

Третім у своєму забігові, але шостим у загальному заліку дістався фінішу Дмитро Островський на дистанції 200 метрів серед чоловіків. Півкола стадіоном українець подолав за 20.95сек. Спринтерський переможний дубль у Лейрії оформив Дуейн Чемберз, котрий вчора був недосяжним на стометрівці, а сьогодні легко виграв і вдвічі довшу дистанцію - 20.55сек.

Дві українські естафети 4Х400 метрів, хоча і виграли власні забіги, але у підсумку опинилися на шостій позиції. Дівчата у складі Анастасії Рабченюк, Зої Гладун-Нестеренко, Юлії Баралей та Наталі Пигиди показали час 3:30.25. Чоловічий квартет зупинив секундомір на позначці 3:05.84. Олексій Рачковський, Станіслав Мельников, Володимир Бураков та Михайло Книш навіть встигли побути лідерами європейського сезону, доки не фінішував найсильніший забіг. У підсумку найкращий результат нинішнього літа в Європі перейшов до збірної  Великої Британії 3:00.82. У жінок традиційно непереможним був жіночий квартет з Росії, котрий також фінішував з лідерським сезонним результатом Старого Світу 3:25.25.

Одразу чотири дев'ятих місця  дісталося сьогодні представникам України на стадіоні в Лейрії. В секторі для метання молоту Ірина Сєкачова дісталася позначки у 64м78см, програвши переможниці більше десяти метрів. Полька Аніта Влодарчик виграла змагання з результатом 75м23см.

Більше трьох метрів в секторі для штовхання ядра серед жінок поступилася переможниці Вікторія Дегтяр. Українка наштовхала лише 16м34см. Натомість Надін Кляйнерт не перестає дивувати стабільністю і довголіттям у секторі. У підсумку німкеня виграла зі спробою на 19м59см.

Олександр Вахняков був дев'ятим у зведеному фінальному протоколі чоловічого бігу на 110 метрів з бар'єрами, подолавши дистанцію за 14.03сек. Першим у цій дисципліні став лідер європейського сезону британець Енді Тьорнер, щоправда на доріжці Лейрії він показав більш скромний результат - 13.42сек.

Дев'ятим у забігові на 3000 метрів з перешкодами фінішував Вадим Слободенюк - 9:12.43. Швед Мустафа Мохаммед був недосяжним для суперників, подолавши дистанцію за 8:28.09.

2 очки до скарбнички команди принесла Тетяна Філонюк на дистанції 5000 метрів, але у підсумку українка не фінішувала, оскільки була знята з дистанції за 5 кіл до фінішу згідно нововведенням цього чемпіонату Європи. На позначці 3км Тетяна опинилася останньою у забігові і змушена була припинити змагання.

Одне очко до скарбнички української збірної таки поклав бронзовий призер пекінської олімпіади Денис Юрченко. В португальському секторі донеччанин взяв лише початкову висоту 5м 25см і залишився на останній - 12-ій сходинці. Одначе, саме в секторі для стрибків з жердиною серед чоловіків відбулася чи не найголовніша подія чемпіонату. Француз Рено Лівілліньє виграв змагання з найкращий результатом сезону в світі та національним рекордом Франції 6м01см!!! Безуспішно Рено намагався штурмувати висоту 6м10см і був досить близьким, аби подолати і її.

Прикро, але чимало очок збірна України втратила, отримавши дві «баранки» впродовж другого дня командного чемпіонату Європи. Через травму не фінішувала на дистанції 200 метрів Єлізавета Бризгіна і за порушення правил на дистанції 3000 метрів серед чоловіків був дискваліфікований Віталій Шафар. Перемогли у цих дисциплінах відповідно росіянка Юлія Гущіна (23.01сек) та іспанець Хесус Еспана (8:01.73).

У загальному заліку збірна України поступилася командам Німеччини (326.5 очок), Росії (320 очок), Великої Британії (303 очки), Франції (301 очко), Польщі (289 очок) та Італії (278 очок). Позаду українців залишися іспанці, греки, чехи, португальці та шведи. Три останні команди вибувають із вищою ліги і наступного року стартуватимуть у першому легкоатлетичному дивізіоні Європи.

uaf.org.ua

Коментарі ()