Головне

У Тимошенко хочуть, щоб Європа та Китай дали грошей на Євро-2012

19.06.2009 19:15 320 0

Україна розраховує залучити декілька мільярдів доларів кредиту від Китаю на підготовку до Євро-2012.

Про це йшла мова під час зустрічі віце-прем‘єра Івана Васюника з делегацією ділових кіл КНР щодо залучення кредитних ресурсів по підготовці об'єктів Євро-2012, повідомляє його прес-служба.

Українська сторона зробила презентацію таких об‘єктів і висловила свою зацікавленість у залучення фінансових ресурсів китайського бізнесу під державні гарантії .

"Ідеальними обставинами є підписання найближчий час рамкового документа між Україною та КНР, де був би визначений перелік проектів, а також масштаб кредитних ресурсів, які би могла отримати Україна на реалізацію цих проектів", - наголосив віце-прем'єр.

"Мова йде про готовність української сторони ще у 2009 році сприйняти кредитних ресурсів для реалізації тільки проектів будівництва доріг під ЄВРО-2012 на суму від 500 млн. доларів до мільярда доларів", - сказав він.

"Загальний пакет, який ми можемо представити і представили китайській стороні складає декілька мільярдів доларів. Я ще раз хочу повторити, що механізми, масштаби співпраці будуть обговорюватися вже на формальній частині після завершення візиту на урядовому рівні", - уточнив Васюник.

Зі свого боку голова делегації КНР, віце-президент Китайської міжнародної асоціації підрядників пан Чі Чанхай підтвердив зацікавленість китайських структур у підготовці об‘єктів футбольного турніру 2012 року.

Крім того, за словами Васюника, уряд України має намір залучити у Європейського інвестиційного банку кредит у розмірі 300 млн. євро для підготовки до Євро-2012.

"Ми зараз маємо офіційний лист від ЄІБ про те, що він готовий розглянути і до вересня-жовтня прийняти рішення прийняти рішення про виділення Україні додатково для реалізації об'єктів в 4 українських містах", - сказав він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Зараз сформована робоча група, готується перелік об'єктів, а також спеціальна процедура прийняття рішень під державні гарантії", - додав Васюник.

За його словами, в перелік проектів, які передбачається реалізувати за рахунок цього кредиту, уряд включив будівництво терміналів аеропортів у Львові та Донецьку, а також підготовку муніципальних доріг та міського транспорту в 4 українських містах, які приймають Євро-2012.

Віце-прем'єр підкреслив, що переговори з ЄІБ уряд вело останні 3 місяці.

Васюник повідомив, що "буквально протягом наступного місяця завершиться тендерна процедура" Світового банку щодо виділення кредиту на суму $400 млн. на будівництво та реконструкцію дороги Київ-Харків. Віце-прем'єр підкреслив, що ця дорога є однією з ключових для Євро-2012.

Крім того, Васюник нагадав, що керівництво України займається питанням спільно з національним банком про відкриття окремих програм фінансування через державні і недержавні банки, таких програм, як будівництво готелів і доріг.

За його словами, можливо, вже через місяць будуть прийняті певні рішення з даного питання.

pravda.com.ua

Коментарі ()