Головне

Гран-прі ФІДЕ. "Збірна України" програє

21.04.2009 21:08 360 0

Шостий тур четвертого етапу Гран-прі ФІДЕ, який відбувся у Нальчику 21 квітня, виявився невдалим для українців, навіть для тих, які незабаром стануть росіянами.

Василь Іванчук зазнав вже третьої (і другої поспіль) поразки. Позиція українця у партії з Левоном Ароняном була щонайменше рівною, аж поки Іванчук не припустився грубої помилки - і ситуація стала безнадійною. На 40-му ході (якраз після першого контроля) львів'янин здався.

Часу на обдумування ходів цього разу вистачало, а на швидкість і якість ходів Іванчука наприкінці партії скоріше за все вплинув його психологічний стан. За дошкою явно не все складається так як треба, і важкою працею зароблений Іванчуком рейтинг стрімко спливає. Якщо у квітневому офіційному рейтинг-листі ФІДЕ українець був 12-м (а у січневому - четвертим), то зараз у "живому" рейтингу він тільки 20-й. Якщо Іванчуку не вдасться найближчим часом вийти із темної смуги, то під сумнів стане його участь у найпрестижніших турнірах.

Вихідний день і поїздка на Чегемські водоспади не допомогла Іванчуку. Фото Chesspro.Ru

Першої поразки у турнірі зазнав і майже росіянин Сергій Карякін, який у безнадійній позиції дуже довго чинив опів Володимиру Акопяну. Тільки на 71-му ході під загрозою неминучого мату конем, на якого вірменський шахіст поміняв прохідного пішака, Карякін здався.

Павло Ельянов також довго сподівався на диво, але зробити нічию у партії з Петром свідлером не вийшло.

Результати шостого туру:
Гата Камський (США) - Борис Гельфанд (Ізраїль) - 0,5:0,5
Левон Аронян (Вірменія) - Василь Іванчук (Україна) - 1:0
Рустам Касимжанов (Узбекістан) - Етьєн Бакро (Франція) - 0,5:0,5
Володимир Акопян (Вірменія) - Сергій Карякін (Україна) - 1:0
Петер Леко (Угорщина) - Євген Алєкєєв (Росія) - 0,5:0,5
Шахріяр Мамедьяров (Азербайджан) - Олександр Грищук (Росія) - 1:0
Павло Ельянов (Україна) - Петро Свідлер (Росія) - 0:1

Турнірне становище після шостого туру:
Аронян - 4 очки; Грищук, Алєксєєв, Леко, Свідлер - по 3,5; Карякін, Мамедьяров, Акопян, Бакро, Камський, Касимжанов - по 3, Гельфанд - 2,5; Ельянов - 2; Іванчук - 1,5.

Коментарі ()