Головне

Про перенесення Євро-2012 з України вже не йдеться - УЄФА

25.03.2009 11:15 442 0
Про перенесення Євро-2012 з України вже не йдеться - УЄФА

У Копенгагені проходить конгрес Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА). Виконавчий комітет УЄФА на своєму засіданні відзначив позитивний перебіг підготовки Польщі та України до Євро-2012.

"Більше ніхто не говорить про скасування місця проведення наступного чемпіонату Європи з футболу. Польща де в чому попереду в підготовці, але спорудження стадіонів йде планово в обох країнах", - сказав у вівторок після засідання виконавчого комітету віце-президент УЄФА Ґергард Маєр-Форфельдер.

Він відзначив, що у будівництві доріг Польща просунулася дещо далі за Україну і особливо звернув увагу на проблеми України із браком готелів. Майер-Форфельдер ще раз наголосив, що жодних запитів з боку УЄФА щодо можливої заміни України на Німеччину не було, йшлося лише про спекуляції преси.

Позитивний звіт

За словами Франца Бекенбауера, який координував 2006 року організацію всесвітньої футбольної першості в Німеччині, виконавчий комітет УЄФА отримав "загалом позитивний" звіт про підготовку Польщі та України до Євро-2012.

"Інфраструктура ще кульгає, але будівництво стадіонів просувається прийнятно", - сказав "Кайзер".

Президент Німецького футбольного союзу Тео Цванциґер розкритикував поширення чуток про можливість відібрати в України Євро-2012.

"У нас ніколи не було такого запасного плану. На мою думку, це неповага до України і Польщі, коли деякі оглядачі на відстані закидають неспроможність організувати чемпіонат. Я бажаю цим країнам стати добрими господарями першості", - сказав Цванциґер в інтерв'ю німецькій інформагенції dpa. Тим, хто поширює погані чутки про Україну і Польщу, на думку Цванциґера, слід "надавати мокрою ганчіркою по пиці". 

У квітні президент УЄФА Мішель Платіні вирушить у поїздку Польщею та Україною, аби особисто пересвідчитися в тому, як іде підготовка до Євро-2012.

Врегулювати законодавство

Передусім українські законодавці мають розробити та затвердити пакет документів із залучення іноземних інвестицій на зведення об'єктів до  європейської першості 2012 року, переконаний представник Громадського комітету "Євро-2012" Андрій Капустін. На його думку, без законодавчої бази підготовка України до футбольного турніру буде провальною.

"Те, що було сказане на парламентських слуханнях про забезпечення Євро-2012, на жаль, поки що лише розмови. Поки Верховна рада не прийме ці закони, це буде заважати нормальній підготовці, зокрема зведенню готелів та хостелів", - вважає Капустін. Він впевнений, що держава має подбати про податкові пільги для забудовників, але це має стосуватися виключно зведення об'єктів до Євро-2012.

Інтрига - попереду

Експерт констатує, що головна інтрига щодо України буде в травні, коли УЄФА остаточно визначатиме міста, які прийматимуть футбольний чемпіонат. Серед тих, які мають найменше шансів потрапити до четвірки приймаючих міст є Одеса та Львів, вважає Капустін. Серед причин він називає відсутність стратегічного інвестора з реконструкції та зведення спортивних об'єктів.

Німецька хвиля

Коментарі ()