Головне

Колишній українець Олександр Оніщук переміг на Moscow Open

08.02.2009 19:14 106 0

У неділю, 8 січня, завершився Міжнаррдний шаховий фестиваль Moscow Open. Протягом дев'яти днів 318 шахістів змагались у турнірі "А", стартовий лист жіночого турніру "С" нараховував 158 учасниць. Крім того в рамках фестивалю проводилось ще 5 турнірів - серед чемпіонів шкіл, серед команд вищих навчальних закладів, з вирішення шахових композицій та ін.

Переможцем найпрестижнішого турніру "А" став американський гросмейстер Олександр Оніщук (7,5 очок з 9 можливих). У передостанньому восьмому турі він з 7 очками вийшов у одноосібні лідери. У останньому турі Оніщук розійшовся миром з Сергієм Тівяковим з Голландії, але й решта партій лідерів закінчилась нічиїми.

Олександр Оніщук народився і довгий час мешкав у Севастополі, виступав у турнірах на найвищому рівні (серед його найбільших досягнень - друге місце на супертурнірі у Вейк-ан-Зеє у 1997 році). У 2001 році емігрував до США, де у 2006 році переміг на першості країни.

Друге місце розділили голландець Сергій Тівяков, молдаванин Віорел Іордакеску, і росіяни Ян Непомнящий, Ернесто Інаркієв, Олексій Коротильов. У їхньому заліку по 7 очок.

У українця Олександра Зубова, який розділив 7-23 місця - 6,5 очок, у Олександра Арєщенка - 6, у Юрія Айрапетяна, Ярослава Жеребуха, Юрія Кузубова, Олександра Зубарєва - по 5,5 очок. У Володимира Оніщука, Ярослава Зінченка - по 5.

У жіночому турнірі "С" також одноосібну перемогу здобула росіянка Наталія Погоніна, у неї 8 очок з 9-ти можливих.

У українки Марії Музичук 6,5 очок і вона ділить 7-15 місця. До цієї групи потрапила і її сестра, Ганна Музичук, яка виступає за Словенію.

У Ганни Ушеніної і Наталії Жукової по 6 очок (16-28 місця), у Інни Гапоненко - 5,5 очок, у Ольги Черніченко - 4,5, у Олени ЯЯщенко - 3,5.

Коментарі ()