Головне

Савченко знову чемпіонка Європи, у Волосожар – мала бронза

21.01.2009 22:50 350 0
Савченко знову чемпіонка Європи, у Волосожар – мала бронза
Альоні Савченко та Робіну Шолкови вдалося втретє завоювати титул чемпіонів Європи.

Незважаючи на те, що німці поступилися у короткій програмі росіянам Марії Мухортовій Максиму Транькову, у довільній все стало на свої місця.

Саме Мухортовій і Транькову довелося відкривати змагання у найсильнішій групі. Перед початком довільної програми Олег Васильєв довго налаштовував Марію на виступ, але коли пара вийшла на кригу, стало зрозуміло, що сили психолога у тренера не вистачило - у Мухортової повністю здали нерви.

Виконавши більш-менш вдало перший викид ріцбергером, на наступному сальхові Марія зробила метелик. Катання було дуже скутим і нервовим, хоча грати спортсмени мали "баришню і хулігана".

На викиді сальховом Марія просто розпласталася на кризі і під кінець виступу вже ледь стримувала сльози.

Судді оцінили довільну програму росіян у 112.45 балів, а в підсумку вони отримали 182,07.

Другими на лід вийшли українці  Тетяна Волосожар Станіслав Морозов. Через провалену коротку програму, щоб потрапити на п'єдестал, українцям треба було стрибнути вище голови і подолати відстань у 10 балів до росіян Юко Кавагуті Олександра Смирнова. 

Але стрибок якраз і підвів українську пару - спочатку у комбінації Станіслав помилився, а потім його підтримала і Тетяна. Далі спортсмени каталися дуже чисто, а підтримки і викиди українців зірвали шквал оплесків у залі.

Фото  AFP

Взагалі українці були єдиною парою, більшу частину виступу якої супроводжували оплески. Судді оцінили старання Тані і Стаса у 115,14 бала. В підсумку у них 171,34.

Тобто до Мухортової і Транькова, які програли українцям довільну, у підсумку знову залишилося більше 10 балів.

Третіми на лід вийшли чинні чемпіони світу і Європи Савченко і Шолкови.  Вперше за три роки вони йшли на довільну програму з другим номером, що додало скутості у їх рухи. Але прокат був чисто чемпіонським. Його навіть не змазало торкання криги Альони на виході з одного зі стрибків.

Тому на фінальних акордах "Адажіо" Савченко вже не приховувала свого щастя - відчувала, що чемпіонське золото знову буде в неї на шиї, як черговий подарунок до дня народження.

132.43 - за довільну і більше 199 - в підсумку. Німці стали фактично недосяжними для конкурентів.

Щоправда вже за кілька хвилин Альона і Робін все ж могли трохи понервувати - Юко Кавагуті та Олександр Смірнов дуже впевнено відкатали свою програму. Пара навіть виконала викид у чотири оберти, щоправда виїхала з нього Юко на дві ноги і руку.

Втім навіть елемент ультра-сі не дозволив росіянам підібратися і близько до чемпіонів Європи. Зате приніс перше європейське срібло.

За довільну пара отримала кращий для себе результат в сезоні 117.39, а в підсумку 182,77. Таким чином, вони обійшли своїх земляків Мухортову-Транькову лише на 0,75 бала, і помінялися з ними місцями на європейському п'єдесталі. Адже минулого року Мухортова-Траньков були срібними призерами, а Кавагуті-Смірнов  - бронзовими.

Як не прикро, українці Волосожар-Морозов знову проїхали повз п'єдестал. Якщо минулого року в Загребі їм завадила потрапити туди зірвана довільна програма, то тепер дорогу перекреслили дві помилки у короткій.

Єдине, чим можуть втішатися українці - малою бронзовою медаллю за третє місце в довільній програмі.

МісцеІм'яКраїна  БалиSPFS
1Альона Савченко / Робін Шолкови Німеччина 199.0721
2Юко Кавагуті / Олександр Смірнов Росія 182.7732
3Марія Мухортова / Максим Траньков Росія 182.0714
4Тетяна Волосожар / Станіслав Морозов УКРАЇНА 171.3443
5Любов Ілюшечкіна / Нодарі Майсурадзе Росія 147.8455
Коментарі ()