Головне

Андрій Волокітін: На Олімпіаді виступили на "задовільно"

04.12.2008 15:19 448 0
Андрій Волокітін: На Олімпіаді виступили на "задовільно"

Найпрестижніші командні змагання з шахів - Олімпіада, що відбулася в німецькому Дрездені, - завершилися ще минулого тижня. Але один з учасників турнірну львів'янин Андрій Волокітін повернувся до рідного міста лише в понеділок. Галичанин залишився в Німеччині, оскільки у внутрішніх змаганнях цієї країни (Бундеслізі) він виступає ще й за один із клубів. Одразу після повернення додому Андрій Волокітін відповів на запитання "Львівської газети".  

- Андрію, мабуть, дуже складно після одних змагань одразу виступати на інших?

- Уже звик до такого ритму. Зрештою, давно запланував виступ у Бундеслізі відразу після Олімпіади, а тому морально був готовий до такого навантаження.

- Часто доводиться навідуватися в Німеччину?

- У Бундеслізі 15 турів. Тривають змагання від жовтня по травень. Кількість моїх виступів залежить від керівництва клубу. В Бундеслізі виступаю з 2002 року. Крім німецького чемпіонату, беру участь також у словацькому, іспанському та російському.

- Багато львівських гросмейстерів у пошуках кращої долі змінили громадянство. Вам пропонували це зробити?

- Конкретних пропозицій не було. Це раніше таке практикували, тепер інші часи.

- Як оціните четверте місце на Олімпіаді збірної України?

- Іще перед останнім туром ми сподівалися на перше місце. Нам було потрібно обіграти не найсильнішу на турнірі збірну США та сподіватися на поразку вірменів у грі із сильними китайцями. Але сталося не так, як гадалося. Можливо, варто було змінити склад на поєдинок з американцями, не відкидаю, що гравці нашої команди просто втомилися. Із дебютом ніхто не вгадав. Чому так сталося, складно сказати. Оцінка теж двояка. Враховуючи наше турнірне становище впродовж Олімпіади, підсумок для нас невдалий. Але якщо брати до уваги передстартові рейтинги, до в Дрездені продемонстрували непоганий результат. Мабуть, слово "задовільно" найкраще характеризує виступ нашої збірної на Олімпіаді.

- Перемога збірної Вірменії була для вас несподіваною?

- Перед турніром не думав, що вірмени здатні перемогти в Олімпіаді. Хоча вони здобули звитягу на попередній Олімпіаді в Туріні, в Дрезден приїхали без замін. Вони продемонстрували непогану гру й перемогли цілком заслужено.

- Які ще несподіванки були на Олімпіаді?

- Найбільша несподіванка турніру - поразка українців від американців. Також здивувала збірна Росії. З таким складом (а рейтинг росіян був найвищим!) вони навіть не спромоглися потрапити у трійку.

- Можливо, росіяни просто не змогли налаштуватися на Олімпіаду?

- Мабуть, так... У цій збірній усі шахісти мають багато титулів, не раз перемагали на Олімпіаді. Для них перемоги, вочевидь, не мають такого значення, як для інших. Тобто збірній Росії, як на мене, забракло мотивації. Їм допомогла б "свіжа" кров, молодий енергійний гравець.

- Українці кілька років тому теж перемагали на Олімпіаді. Чого нашій збірній бракує, щоб удруге здобути перемогу на цьому турнірі?

- У Німеччині українці мали реальний шанс удруге перемогти на Олімпіаді. Впродовж турніру фортуна нам допомагала. Але не вдалося... Як я вже казав, одним із вирішальних чинників стала втома. Не говоритиму, що наша команда демонструвала ідеальну гру. Було помітно напруженість, не вистачало свіжості, адже всі ми провели до того чимало турнірів.

- Кожну партію супроводжує неймовірна емоційна напруженість. Як ви відновлюєтеся після таких складних змагань?

- Найкраще відновлює енергію сон. Тому після складних турнірів намагаюся день присвятити цьому. Також потрібно регулярно прогулюватися на свіжому повітрі. Крім того, стараюся відволіктися від шахів, приміром, почитати книжку. Вживаю вітаміни, щоб організм мав якнайбільше ресурсів для відновлення.

- Чи відволікають побутові питання у Львові від підготовки до турнірів?

- Коли навідуюся до Львова після змагань, хочеться насамперед відпочити. На турнірах партія триває чотири-п'ять годин, підготовка - близько двох годин. Через такі навантаження організм дуже виснажується. Я ж не робот - потребую відпочинку. А вже потім можна розпочинати підготовку до наступних змагань. За місяць до турніру проводжу за шахівницею від трьох до п'яти годин. Не бачу сенсу тренуватися довше. Організм утомлюється, важко засвоює нову інформацію.

Коментарі ()