Головне

На шаховій Олімпіаді у Дрездені українська збірна боротиметься за найвищі нагороди

10.11.2008 18:57 332 0

З 12 по 25 листопада у Дрездені відбудеться 38 Всесвітня шахова Олімпіада - найважливіше командне змагання, яке проходить один раз на два роки. Україна традиційно перебуває серед фаворитів цих змагань. Збірна України вже перемагала на Олімпіаді у 2004 році, у 1996 році була срібним, а у 1998 і 2000 роках - бронзовим призером. Але були і відносно невдалі виступи - два роки тому українці посіли тільки восьме місце.

Цього разу українська команда виступить майже оптимальним складом, який проте мало відрізняється від складу, що брав участь у минулій Олімпіаді. Як повідомили "Чемпіону" у федерації шахів України за чоловічу збірну гратимуть Василь Іванчук, Сергій Карякін, Павло Ельянов, Захар Єфименко і Андрій Волокітін (середній рейтинг команди - 2723).

Звичайно, українську команду міг би суттєво підсилити Руслан Пономарьов, але він відмовляється грати "на голому ентузіазмі". "Основна причина, чому я три роки тому відмовився виступати за збірну України - це відсутність підтримки, фінансування і, відповідно, мотивації" - пояснює він.

Серед основних фаворитів також чоловічі збірні Росії (Володимир Крамник, Олександр Морозевич, Петер Свідлер, Олексій Грищук і Дмитро Яковенко), Азербайджана (Шахріяр Мамедьяров, Теймур Раджабов, Вугар Гашимов, Гадір Гусейнов і Рауф Маммадов), Китаю (Бу Сянджи, Ні Хуа, Ван Юе, Ван Хао, Лі Чао), Вірменії (Левон Аронян, Володимир Акопян, Габріел Саргіссян, Арташес Манісян, Тигран Петросян), Угорщини (Петер Леко, Юдіт Полгар, Золтан Алмасі, Шаба Балог, Ференц Беркес).

Жіноча збірна України виступить на Олімпіаді у складі Катерини Лагно, Ганни Ушеніної, Наталії Жукової, Наталії Здобської і Інни Яновської-Гапоненко. На минулій Олімпіаді українки здобули золото, у 2002 році були шостими, у 2000-му - четвертими. Головні фаворити у боротьбі за перше місце - жіночі збірні Росії і Китаю.

Змагання будуть проводиться за швейцарською системою у 11 турів на 4-х дошках. За медалі змагатимуться чоловічі збірні із 149 країн, і жіночі - із 112.

Коментарі ()