Головне

Волосожар-Морозов підкорили Китай

07.11.2008 15:50 153 0
Волосожар-Морозов підкорили Китай

Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов виграли срібло на етапі Гран-прі з фігурного катання в Пекіні.  Таким чином українці зробили перший крок до того, щоб пробитися до фіналу одного з найпрестижніших турнірів у фігурному катанні.

Ще побачивши попередній склад учасників на Гран-прі Китаю, можна було прогнозувати, що Тані і Стасу під силу буде пробитися в трійку призерів на цьому турнірі. Основну конкуренцію українцям мали скласти минулорічні віце-чемпіони світу Дан і Хао Джанг та  чемпіони Китаю Кінг Панг- Джан Тонг. Решту учасників змагань - ще одну китайську пару, дві американських і канадці до еліти фігурного катання поки що віднести важко.

Втім невдачі попередніх років Тані і Стаса змушували все ж осторогою очікувати виступів українців.

А втім, вийшовши на коротку програму, українці відкатали її може і не надто натхненно, але  дуже чисто, не зірвавши майже жодного елемента. До "майже" відноситься приземлення Тані з викида на дві ноги.

За підсумками короткої програми українці опинилися другими, але у китайців Кінг Панг- Джан Тонг, третіх на той момент,  вони виграли виключно завдяки двом балам дидакшена у представників Піднебесної. Кінг спочатку впала з викида, а потім пара не встигла в музику закінчити програму.

 Фото АР

Лідерство ж беззаперечно захопили  Дан і Хао Джанг, які вже за підсумками короткої програми випереджали українців на 7 балів.

Довільну програму українців довелося чекати з ще більшою кількістю валідолу. Справа в тому, що минулого сезону Волосожар-Морозов на всіх турнірах повністю сипалися саме під час другого виступу. І цього року в Оберсдорфі, на "Нібелхорм-трофі"  повторилася та сама історія. Українці зірвали майже всі елементи і лише завдяки запасу короткої програми втрималися на третьому місці.

Тому переживати було за що - і за стрибки, і за нерви спортсменів.

Як відомо, цього року Таня і Стас перейшли тренуватися до німця Інго Штоєра, який підготував чемпіонів світу Альону Савченко і Робіна Шолкового. Інго вирішив підлаштувати програму під українців - мінімум стрибкових елементів, максимум коронних підкруток  і викидів.  

Ще в Оберсдорфі  спеціалісти відзначили, що Волосожар-Морозов додали в техніці катання, а вже в Пекіні коментатори Євроспорту просто захлиналися від компліментів на адресу українців.

Захоплюватися було чим - українці відмінно відкатали програму, виконали чітко стрибки і лише на виїзді з викиду Таня торкнулася рукою криги. Крім того, українцям не вдався банальний тодес - партнерка майже сіла на п'яту точку. Якби не ця прикрість, українці в довільній програмі б точно випередили китайців, яким програли менше балу.

Тим більше, що за технічними елементами українці випередили віце-чемпіонів світу на цілих три бали.

Втім навіть друге місце є хорошим стартовим результатом для Тані і Стаса. В заліку Гран-прі вони отримали перші 13 балів. Таким чином українці мають непогані шанси вийти до фіналу гран-прі, але для цього їм доведеться так само вдало виступити за два тижні у Москві.

Результати довільної програми:

1. Дан Джанг Хао Джанг  (Китай) - 115,10

2. Тетяна Волосожар Станіслав Морозов  (Україна) - 114,71

3. Кінг Панг- Джан Тонг (Китай) - 112,50

Результати змагань:

1. Дан Джанг Хао Джанг  (Китай) - 182,22

2. Тетяна Волосожар Станіслав Морозов  (Україна) - 175,05

3. Кінг Панг- Джан Тонг (Китай) - 171,86

Коментарі ()