Головне

Поразка Крамника - кінець домінування Росії у шахах

31.10.2008 15:45 296 0
Поразка Крамника - кінець домінування Росії у шахах

Індійський гросмейстер Вішванатан Ананд в матчі з росіянином Володимиром Крамником відстояв один із найпрестижніших у світовому спорті титулів - чемпіона світу з шахів. Росія ж розпрощалася з можливістю знову отримати це почесне звання, яке колись практично не залишало її кордонів, як мінімум на три роки, а швидше за все на більш тривалий строк.

Російська чоловіча шахова школа останнім часом здала позиції. Цього року, наприклад, її представники не виграли жодного з п'яти традиційних супертурнірів. У трьох - у Вейк-ан-зеє, Лінарісі і Софії - росіяни просто не брали участі. Як і в дебютному турнірі, який відбувся у вересні в Більбао і мав безпрецедентну 22-ю категорію. Не стосувалося твердження про втрату позицій досі лише найголовнішої вершини.

У 1972 році американський геній Бобі Фішер відібрав титул у Бориса Спаського. І це був єдиний програш радянського гросмейстера в матчі за титул чемпіона світу. У пострадянський період російські шахісти продовжили традицію. Іноземні претенденти протистояли їм чотири рази - і всі чотири рази росіянин відстоював титул: Гарі Каспаров - у поєдинках з Найджелом Шортом і Вішванатаном Анандом, Володимир Крамник - з Петером Леко і Веселіном Топаловим. Торік Крамник втратив звання, яке перейшло до Ананда. Але сталося це не в титульному поєдинку, а в турнірі.

У середу Вішванатан Ананд повторив досягнення великого Бобі Фішера. Хоча по суті результат матчу проти Володимира Крамника був вирішений на його користь набагато раніше - більш ніж тиждень тому, коли після перемоги в шостій партії (при дванадцяти передбачених регламентом) індус заробив перевагу в три очки. На такому рівні і на такій короткій дистанції відіграти її було практично нереально.

Поки Крамник налаштовувався на неквапливу боротьбу, фактично віддавши білий колір у першій партії, Вішванатан у кожному з наступних двобоїв нав'язував ініціативу. Першим застосовував новинки і за білих, і за чорних. На статичний розвиток подій налаштовувалися й уболівальники. Навряд чи хтось очікував великої кількості результативних партій. Тим більше шокуючою виявилася перша половина матчу. Росіянин практично поспіль програв дві партії білими - третю і п'яту, що само по собі є винятковим випадком. Після цього в перемозі Ананда майже ніхто не сумнівався. Вигравши ж і шосту партію, індус зробив всі розмови про шанси безглуздими. Гру було зроблено.

Звичайно, в історії шахів траплялися дивовижні камбеки. У першому - але не останньому - матчі на першість світу з Анатолієм Карповим Гаррі Каспаров за рахунку 0:5 здобув три перемоги і так вимотав суперника, що двобій було відкладено. Роком пізніше в матчі-реванші вже Карпову вдалося виграти у 13-го чемпіона світу три партії поспіль. Але спостерігаючи за тим, як складався хід протистояння у Бонні, у подібний розвиток подій майже не вірилося. Так у підсумку і сталося, Крамник зміг розмочити рахунок, вигравши у 10-й партії, але на більше його не вистачило.

Фото Chessvibes.com

Вішванатан Ананд, безумовно, цілком справедливо зберіг титул найсильнішого шахіста планети. Уродженець Мадраса обрав правильну дебютну стратегію, отримуючи практично в кожній партії гострі, багаті тактичними нюансами позиції. Про гарну підготовку Віші говорить і той факт, що більшість новинок було застосовано саме ним. Таким чином, Крамник безпосередньо за дошкою змушений був вирішувати поставлені перед ним проблеми, що неминуче призводило до цейтнотів, а, отже, - до помилок. Ананд продемонстрував не властивий йому раніше "інстинкт убивці": маючи солідну перевагу в рахунку, він проте, щораз йшов "у боротьбу", немов намагаючись виграти матч у максимально короткий термін.

"Я щасливий і радий, що все скінчилося - розповів Ананд по завершенні матчу. - Я не збираюся завершувати кар'єру, буду продовжувати грати. Зараз важко згадати, що я відчував, коли отримав першу значущу перемогу - 21 рік тому на молодіжному чемпіонаті світу. Але можу сказати, що шахи як і раніше приносять мені задоволення, і такі результати окриляють. Зовсім не очікував, що виграю з різницею у два очки".

У Володимира Крамника є всі підстави бути незадоволеним своєю грою в цьому матчі. "Я спробував зробити все, що міг, але цього виявилося недостатньо, - говорить Крамник. - Що ж, це життя, і у ньому трапляються поразки. Я припустився помилок при підготовці до матчу. Тепер я знаю, над чим мені потрібно попрацювати. Потрібно серйозно змінити підготовку до турнірів і щось у своїй грі. Це жорстокий урок для мене, з якого потрібно зробити висновки".

"Це усього лише гра - так, важлива, за звання чемпіона світу, це гроші - і все ж таки це лише гра. Не варто через це впадати в депресію. Люди програють час від часу, тим більше граючи з таким суперником, як Віші. Мій девіз такий: ти відповідаєш за якість своєї роботи, а не за результат. Ананд - великий шахіст, і він був кращим за мене в цьому матчі".

Ланцюжок класичних чемпіонів світу - Каспаров - Крамник - Ананд - виглядає цілком легітимним, але в рамках угод з ФІДЕ Вішванатану потрібно буде ще зіграти з переможцем матчу Веселін Топалов - Гата Камський. Зараз, ці перспективи, щоправда, виглядають досить примарними: контракт на матч Топалов-Камський не підписаний, місце його проведення точно не визначено (Львів прийняти цю грандіозну шахову подію втратив, здається, остаточно). У листопаді всі провідні гросмейстери візьмуть участь у шаховій Олімпіаді в Дрездені, і сумнівно, що "об'єднавчий" двобій відбудеться цього року. Отже, Ананду залишається поки не забивати цим голову, набиратися сил і готуватися до наступних турнірів.

А російським шахістам, якщо вони знову хочуть піднятися на світову шахову вершину доведеться добряче попрацювати. Адже ФІДЕ  змінила систему розіграшу чемпіонського звання. Зараз, щоб відібратися на матч з чемпіоном світу треба спочатку або виграти у серії турнірів Гран-прі, або вибороти Кубок Світу, змагання за який проводяться за нокаут-системою, що відома своєю непередбачуваністю. Потім, кращий шахіст серії Гран-прі грає матч з володарем Кубка Світу, і лише потім переможець цього матчу виходить на матч з чемпіоном світу. Отже, щоб комусь із російських шахістів вийти на матч за шахову корону, спершу треба пройти дуже жорсткий відбір, а для цього треба не боятися поразок і постійно виступати в турнірах.

За матеріалами КоммерсантЪ, Sports.Ru

Коментарі ()