Головне

Київський шаховий клуб хоче "підписати" Пономарьова

29.10.2008 16:01 530 0
Київський шаховий клуб хоче "підписати" Пономарьова

Українська команда PVK Kiev Chess, яка здобула на Клубному чемпіонаті Європи третє місце, під час прес-конференції поділилася своїми враженнями від змагань і планами на найближчє майбутнє.

Українці Сергій Карякін, Захар Єфіменко, Олександр Арещенко, Євген Мірошниченко і Володимир Баклан, а також "легіонери" росіянин Дмитро Яковенко, американець Олександр Оніщук і словенець Олександр Бєлявський - досягли однозначно непересічного успіху. Адже рівень турніру був дуже високий - у ньому брали участь 64 шахісти з першої сотні світового рейтингу ФІДЕ.

"Якщо проводити аналогії з футболом - це за великим рахунком Ліга Чемпіонів, - вважає президент команди PVK Kiev Chess і президент Федерації шахів м. Києва Павло Куфтирєв. - Шахи один з небагатьох видів спорту, де Україна бореться за перші місця в світі у клубних змаганнях". 

"У складі нашої команди майже всі шахісти з України. У нас був "легіонер" - Дмитро Яковенко з Росії, що також є серйозним досягненням - уперше не українські шахісти є "легіонерами", а навпаки росіянин з першої 20-ки рейтингу грав за українську команду".

"Ми мали досить сильних конкурентів. - розповідає капітан команди Володимир Баклан. - Сім турів, на мою думку, - це замало для таких змагань. Наша команда грала три матчі з основними конкурентами, а переможець URAL Sverdlovskaya - тільки два. Так що на результат досить сильно впливає жеребкування".

"Але ми вистояли в цих важких матчах - 4 перемоги і 2 нічиї - це чудовий результат" - переконаний Баклан. "За рейтингом ми були п'ятими, і третє місце - це успіх для нашої команди. Якби ми посіли перше місце в нас не було б стимулу рости далі. А так нам  ще є чого прагнути".

"Звичайно, наше завдання на наступний рік - перше місце в Європі. Ми будемо ставити таке завдання, будемо до нього йти, хоча воно дуже складне" - розповідає Павло Куфтирєв.

Президент команди PVK Kiev Chess і президент Федерації шахів м. Києва Павло Куфтирєв. Фото Champion.com.ua

"Зараз ми хочемо підсилити клуб. Причому наш пріоритет - це українські шахісти". Павло Куфтирєв зробив офіційну пропозицію Руслану Пономарьову, який також був присутній на прес-конференції, підсилити київську команду. "Я вважаю, що зв'язка Пономарьов-Карякін має привести до перемоги на наступному чемпіонаті Європи". Також він радий був би бачити у команді харків'янина Павла Ельянова, який цьогоріч грав за ізраїльський Ashdod Illit Chess Club, та Василя Іванчука і Андрія Волокітіна, які виступали за російський TPS Saransk. "Я сподіваюсь, що хтось із них гратиме за нашу команду" - впевнений він.

Руслан Пономарьов цього року виступав за іспанську команду Linex Magic, яка торік стала чемпіоном. "Я мав перед ними зобов'язання, - розповідає він. - Я грав на другій дошці. Мені здається, що виступив досить гідно - здобув 5 очок із 7, без поразок".

"Якщо проаналізувати наші матчі, то ми не виграли тільки ті зустрічі, де грали українські шахісти (окрім матчу з OSG Baden-Baden e.V.) - продовжує президент київського клубу. - У другому турі ми грали з ізраїльським Ashdod Illit Chess Club, за який виступали Ельянов і Моїсеєнко, - ми зіграли унічию у напруженій боротьбі. У останньому турі ми грали з TPS Saransk, де на першій дошці грав Іванчук, який переграв Карякіна, а на другій Волокітін, який зіграв унічию. Тобто, за великим рахунком, ми фактично не посіли перше-друге місце виключно через українських шахістів. Що зайвий раз доводить силу нашої шахової школи".

Керівництво клубу підкреслює, що в Україні майже цілком відсутня державна програма розвитку цього виду спорту. Деякі кроки у справі популяризації шахів планується здійснити власними силами, зокрема вивести шахи на телебачення.

Капітан команди PVK Kiev Chess Володимир Баклан. Фото Champion.com.ua

"Ми плануємо до кінця цього року, або на початку наступного, провести матч-реванш з харківською "Юракадемією". І можливо вперше в Україні вийти у шахових видах спорту на телебачення. Показати, що це все може виглядати красиво і цікаво, що в нас є глядацький потенціал. Наш так званий офіційний матч чемпіонів з тією ж "Юракадемію", який відбувся у березні, зібрав у Інтернеті глядацьку аудиторію близько 30 тис. Тобто у нас є своя аудиторія, і цілком можливо, що трансляція такого матчу буде цілком придатна для телебачення" - розповідає Володимир Баклан.

Павло Куфтирєв вважає, що трансляції швидких шахів з контролем часу 25-30 хвилин, або бліц - 5 хвилин - цілком "телевізійні" шоу. Як вдалий приклад подібних трансляцій він наводить серії турнірів із швидких шахів, які демонстрував телеканал Eurosport за підтримки Гаррі Каспарова і корпорації Intel.

"Спроба вивести шахи у телевізійний ефір цілком реальна, і я сподіваюся, що нам це вдасться" - впевнений Куфтирєв. Вже проведені попередні переговори з керівництвом телеканалу "Київ".

Коментарі ()