Головне

Кубка Турчина більше не буде?

26.10.2008 11:10 330 0

Традиційний турнір пам'яті видатного українського гандбольного тренера Ігоря Турчина, Кубок Турчина, може припинити своє існування. В усякому разі, в 2008 році змагання точно не відбудеться.

У Федерації гандболу України запевняють, що турнір відбудеться весною 2009 року в Харкові в рамках святкування 100-річчя українського гандболу. Зміни проведення нібито викликані намірами оптимізувати підготовку збірної України до чемпіонату Європи.

"Президія ФДМ вирішила, що в такому форматі Кубок Турчина нашій збірній не потрібний, - розповів віце-президент федерації Володимир Патлашенко. - Кубок розглядався насамперед як останній етап підготовки до фінальної частини чемпіонату Європи, а при слабкому складі учасників і підготовка виявиться слабкою. Тому було ухвалено рішення, що збірна України відправиться на міжнародний турнір до Румунії".

Ігор Євдокимович Турчин - тренер збірної СРСР і київського "Спартака". Під його керівництвом радянська збірна двічі перемагала на Олімпійських іграх. Київський "Спартак" з 1970 по 1988 рік 13 разів перемагав в Кубку європейських чемпіонів. За ці досягнення наставника і його клуб внесли до Книги рекордів Гіннеса.

Помер Ігор Турчин в 1993 році в перерві матчу між "Спартаком" і " Рапідом", який проходив в Бухаресті. Вже в листопаді 1995-го столичний Палац спорту прийняв перших гостей Кубка Турчина: за головний приз тоді ще неофіційного турніру сперечалися клуби.

У 1996-му на майданчик вийшли жіночі збірні, Кубок Турчина отримав офіційний статус і місце в календарі Європейської федерації гандболу.

Спорт Сегодня за матеріалами Газети 2000

Коментарі ()